ilyen az advent fejérben

2018.12.07. 10:00

Motoros Mikulások és Debrecen Dixieland Jazz Band koncert is vár a hétvégén

Ezúttal is lesz miből válogatnia annak, aki nem a négy fal között szeretné tölteni a hétvégét Fejér megyében.

V. Varga József

Színház

Szombat (december 8.)

Székesfehérvár, 19 óra: Kartonpapa. Kortárs színmű (Vörösmarty Színház, Kozák András Stúdió).

Vasárnap (december 9.)

Székesfehérvár, 11 és 16 óra: Egy kis karácsonyi csoda, bábelőadás az Igézőben. 18 óra: Fehérvár Táncosa, döntő (Vörösmarty Színház). 19 óra: Kartonpapa. Kortárs színmű (Vörösmarty Színház, Kozák András Stúdió).

Kiállítás

Péntek (december 7.)

Szabadbattyán, 13 óra: Polyák István festő-grafikus, a Pallay Alkotókör vezetőjének kiállítása a Batthyány Lajos Általános Iskola galériájában.

Székesfehérvár, 18 óra: Kézen-Lét, Marosvári Klára és Fazekas-Koszta Tibor festőművészek kiállításának megnyitója az Origó Szolgáltató Központban. Megnyitja L. Simon László országgyűlési képviselő.

Székesfehérvár, 18 óra: Kopiás Gabriella kiállításának megnyitója A Szabadművelődés Házában.

Székesfehérvár, 18 óra: Fonalmadarak, a Székesfehérvári Kárpitszövő Szakkör kiállítása a VMK Budai úti könyvtárában.

Szombat (december 8.)

Kishantos, 11-18 óra: Elfeledett képek, Kertai Zalán festőművész kiállítása és kép vására.

Advent

Péntek (december 7.)

Székesfehérvár, 14 óra: Fehérvár Angyalai, ünnepség, ajándékozással a gyerekeknek a Hiemer-ház báltermében.

Székesfehérvár, 16.30 óra: Betlehemes játék, a Barboncás Társulat előadása, majd fantáziajáték Kamarás Emesével a Hetedhét Játékmúzeum Réber-termében.

Székesfehérvár, 17 óra: Zenélő padok és fényjáték, Falvay Miklós médiaművész fényinstallációja a Varkocs-szobornál (szombaton és vasárnap is).

Székesfehérvár, 17 óra: Interaktív hópelyhes játék a Zichy ligetben (szombaton és vasárnap is).

Székesfehérvár, 17.30 óra: Meglepetés minden napra: élő adventi naptár a városháza ablakaiban (szombaton és vasárnap is). Sötétedéstől: Ünnepi fényfestés a városháza díszudvarán.

Székesfehérvár, 18 óra: 13. Ökumenikus adventi jótékonysági est a Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház dísztermében.

Szombat (december 8.)

Lepsény, 13.30-14 óra: A Motoros-Mikulások felvonulása megérkezik a művelődési házhoz. Motormustra, közlekedési totó, közös éneklés, langalló. 15-18 óra: Gyertyagyújtás. Kézműves foglalkozás ovisoknak, mese előadás. Szánon érkezik a Télapó.

Sárbogárd-Sárszentmiklós, 9-14 óra: Karácsonyi vásár. 15 óra: Adventi kézműves foglalkozás, fenyődísz készítése. 16.30 óra: Közös gyertyagyújtás (Sárszentmiklósi Közösségi Ház).

Székesfehérvár, 10 óra: Karácsonyi játékok a Szabad Színház manóival és angyalaival. Mézeskalács-díszítés (Távírda utca).

Székesfehérvár, 10 óra: Advent a Rác utcában. A Fehérvári Kézművesek Egyesülete kézműves foglalkozásai (vasárnap is).

Székesfehérvár, 10 óra: Adventi apróságok, kézműves foglalkozás gyerekeknek (VMK, Széna téri könyvtára).

Székesfehérvár, 10 óra: Elemér a hóban, családi mesedélelőtt kézműves foglalkozással (VMK, központi könyvtár, gyermekkönyvtár).

Székesfehérvár, 14 óra: Az Alapítvány a Székesfehérvári Fogyasztóvédelemért adventi gálája a szépkorúaknak a Fehérvári Civil Központban. Fellép Buch Tibor színművész és a Polgárdi Iparkodók.

Székesfehérvár, 14 óra: Mikulás-váró kézműveskedés a Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeumban.

Székesfehérvár, 15 óra: 5. Vízivárosi advent. A 10. választókerület, Felsőváros bemutatkozása a színpadon. Adventi gondolatokat tolmácsol Bencze András evangélikus lelkész (Vízivárosi Általános Iskola aulája).

Székesfehérvár, 16 óra: Második adventi gyertyagyújtás Spányi Antal megyés püspök gondolataival, a színpadon a bicskei Szent László Általános Iskola tanulóinak adventi műsora (Püspöki-palota, Adventi udvar).

Székesfehérvár, 16 óra: A diótörő és a négy birodalom (Barátság mozi).

Székesfehérvár, 17.35 óra: A MusiColore énekegyüttes műsora. Sötétedéstől: Ünnepi fényfestés a városháza díszudvarán, a zeneiskola falán és a Hiemer-ház Jókai utcai kapujánál (vasárnap is). 18.05 óra: A JaMese zenekar karácsonyi koncertje (Adventi színpad).

Vasárnap (december 9.)

Alap, 16: Adventi hangverseny a katolikus templomban. Teleki Miklós orgonaművész koncertje, énekel Tieger Tamara. 17 óra: Gyertyagyújtás a Millenáris parkban.

Csákvár, 16: Adventi kézműves foglalkozás. 16.30 óra: Gyertyagyújtás. A Gyémánt gospel kórus műsora. 17.15 óta: Földre száll a hóember, Sólyom Tamás gyermekműsora. 17.45 óra: Sztárfellépő: Herceg David (Szabadság tér).

Jenő, 18: Adventi gyertyagyújtás a templomnál. Forralt bor, meleg tea, sült alma.

Kőszárhegy, 17: Érkezik a Mikulás! Bíró Krisztina műsora a művelődési házban. A második adventi gyertyát az Alvégi Baráti Kör és a Polgárőr Szervezet gyújtja meg.

Mezőfalva, 15.30: Kristofory Valter atya adventi gondolatai. Óvodások és iskolások műsora. Gyertyagyújtás: óvoda, iskola, tűzoltó egyesület. Vendégük a Mikulás.

Polgárdi, 17 óra: Adventi gyertyagyújtás a városi piacon. Hópihe karácsony, az óvoda Körte csoportjának Mikulás-váró műsora. A Don Bosco Iskolaház műsora. Vendégük lesz a Mikulás. Házigazda az óvodai szülői közösség.

Sárszentmihály, 17 óra: Adventi gyertyagyújtás, Turbucz Béla református lelkész. Vers, ének, műsor (katolikus templom).

Szabadbattyán, 15 óra: Gyertyagyújtás, Óberné Kámán Erika, a Cifrakert Óvoda vezetője. Fellép az óvoda gyermek néptánccsoportja. 15.30 óra: Kisvonattal érkezik a Mikulás, vonatozás a falu utcáin. Adventi fajátszó park a művelődési ház előtt.

Székesfehérvár, 10 óra: Jótékonysági kézműves vásár a Püspöki-palota Adventi udvarán).

Székesfehérvár, 17.35 óra: Hámori János (trombita) és Oláh Zoltán (bőgő) karácsonyi koncertje az Adventi színpadon. 18 óra: A második adventi gyertyát Róth Péter alpolgármester és Demeter Zsófia történész, a város díszpolgára gyújtja meg a város adventi koszorúján.

Zsidó napok

Péntek (december 7.)

Székesfehérvár, 16 óra: 1. Székesfehérvári zsidó napok. Így imádkozunk – ízek, imák, dallamok. Nyitott szombatfogadás a zsidó hitközség termében, majd zsidó ízek kóstolója.

Székesfehérvár, 18 óra: Nagyi projekt (Barátság mozi).

Szombat (december 8.)

Székesfehérvár, 11 óra: Hanukai állati zenés ABC, Bíró Eszter koncertje gyerekeknek és felnőtteknek a Hiemer-ház báltermében.

Székesfehérvár, 19 óra: A Szomorú vasárnap című dalával világhírűvé vált Seress Rezső munkásságát idézi meg a Pianissimo! duó, azaz Szakcsi Lakatos Béla és Müller Péter Sziámi a Hiemer-ház báltermében.

Vasárnap (december 9.)

Székesfehérvár, 11 óra: Székesfehérvár zsidó emlékei, történelmi séta Gergely Anna muzeológus, történész kalauzolásával. A séta a zsinagóga emlékműtől (Romkert) indul.

Székesfehérvár, 15 óra: Ünnepi koncert örökzöldekkel, nemzetközi hírű sztárokkal a Hiemer-ház báltermében.

Székesfehérvár, 18.05 óra: Stílusok találkozása: dixieland és klezmer, a Debrecen Dixieland Jazz Band koncertje az Adventi színpadon.

Rendezvény

Péntek (december 7.)

Csákvár, 16 óra: Beszélgessünk! Ferencz József alakja a magyar sajtóban. Beszélgető partner: Klestenitz Tibor (Csákvár Emlékház).

Felcsút, 10-19 óra: Vonatozz a Mikulással és manóival a Vál-völgyi Kisvasúton! Egész napos vidám, ünnepi rendezvény kalandokkal és koncertekkel kicsiknek és nagyoknak (szombaton és vasárnap is, 18 óráig).

Polgárdi, 10-13 óra: A Széchenyi általános és művészeti iskola karácsonyi vására a tornacsarnokban.

Székesfehérvár, 14 óra: A Pesovár Ferenc megyei gyermek és ifjúsági népdaléneklési és népzenei verseny első területi bemutatója a Művészetek Házában.

Székesfehérvár, 14 óra: Állatok karácsonya a fehérvári állatotthonban. A gyerekek találkozhatnak a Mikulással is. Közös játék és ismerkedés az állatokkal.

Szombat (december 8.)

Lovasberény, 8-16 óra: Kirakodó vásár a művelődési háznál. 10 óra: Kalandok Tundurin, az Árnyas Mesék Társulat mesejátéka 4-8 éveseknek.

Mezőfalva, 18 óra: 60 éves a Mezőfalvi Néptáncegyüttes. Jubileumi gálaműsor a Petőfi Sándor Általános Iskola tornatermében.

Mezőfalva, Nagyvenyim, 7-10 óra: A 11. Mezőföldi Mikulás (MM) teljesítménytúrát az Erdőjárók Klubja Természetbarát Egyesület jegyzi. A Mikulás (a legnagyobb táv esetén 7 és 9 óra között) vár mindenkit a 8 kilométeres családi távra (nevezés és rajt: Nagyvenyim, iskola), az MM 12 és 20 kilométeres, valamint az MM 30 kilométeres távjára (nevezés és rajt mindkét esetben: Mezőfalva, művelődési ház). Előnevezés csoportoknak ajánlott.

Polgárdi, 10 óra: Motoros-Mikulás felvonulás a Fekete Sas Motoros Nemzetség közreműködésével. A felvonulás útvonala: Polgárdi, benzinkút – Polgárdi – Polgárdi-Tekerespuszta – Lepsény – Mezőszentgyörgy – Lepsény.

Szabadbattyán, 15.30 óra: „Ha a táncunkat nézed, a szívünk szavait hallod.” A szabadbattyáni Sárrét Néptáncegyüttes műsora az elmúlt tíz év terméséből (Batthyány Lajos Általános Iskola tornaterme). Kísér a Galiba zenekar, vendégük a szabadbattyáni Pengetős Citerazenekar.

Székesfehérvár, 15 óra: Családi program képeslapkészítéssel és társasjátékokkal a Hiemer-házban. 16 óra: Icinke picinke tündér, avagy hol lakik a varázslat? Kovács Judit bábművész műsora gyerekeknek.

Székesfehérvár, 17 óra: Az Alba Regia Táncegyesület Mikulás táncháza a Táncházban. Kézműves foglalkozás és Mikulás-váró népi játszóház. Magyarpalatkai táncok tanulása, majd táncos mulatság. Muzsikál a Galiba zenekar.

Vasárnap (december 9.)

Székesfehérvár, 14 óra: Karácsonyi ajándékkészítő délután a Fekete Sas Patikamúzeumban.

Székesfehérvár, 15 óra: Családi program mágnesezhető üzenőtáblák készítésével és társasjátékokkal a Hiemer-házban. 16 óra: Dés András jazz-játszótere szórakoztatja a gyerekeket.

Koncert

Szombat (december 8.)

Székesfehérvár, 19 óra: Mikulás-buli az Öreghegyi Közösségi Házban, zenél a Fanta Boys.

Vasárnap (december 9.)

Székesfehérvár, 17 óra: Ibolyántúl. Oláh Ibolya és Furák Péter estje a Városi Képtár – Deák Gyűjteményben.

Székesfehérvár, 17 óra: A Hermann László Kamarazenekar adventi hangversenye a szemináriumi-karmelita templomban. Szólisták Fehér Csaba (hegedű), Somogyi Balázs (tenor), Mészáros Zsolt Máté (orgona), Kiss Melinda (szoprán).

Székesfehérvár, 19 óra: „Messze zsong a hálaének”, a Vox Mirabilis kamarakórus karácsonyváró hangversenye a Jézus szíves templomban. Közreműködik a Teleki Blanka Gimnázium vegyes kara.

Vezető képünk: Tringli Alexa / feol.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!