egyre több rendezvény várható

2021.05.22. 07:30

Csoportok visszatérőben – Megnyíltak a művelődési házak is Fejér megyében

Megnyíltak a művelődési házak is, egyelőre azonban leginkább a saját csoportjaik vannak jelen. Rendezvényeket még óvatosan szerveznek.

Bokros Judit

Az SZKKK-hoz tartozó Felsővárosi Közösségi Házban hosszú idő után találkoztak újra a nyugdíjasklub tagjai, akik egy-egy szál fehér szegfűvel emlékeztek meg a Covidban elhunytakról

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár igazgatója, Szilvási-Grund Helga elmondta: belépéskor kérik a plasztikkártyát, de ezt már jellemzően mindenki tudja. A könyvtár mindennap látogatható, a házban működő csoportok nagy része is visszatért. Ezeknél a tagok körülbelül 80 százaléka tud csatlakozni, a többieknek még nincs védettségi igazolványuk. A szerdai baba-mama csoportban elég sokan voltak már. A nyugdíjasklubok is szeretnének menni, ám azok egy­előre inkább kinti programot szerveznek. A NépmesePontra is van bejelentkezett csoport, itt a kísérőnek kell rendelkeznie védettségi igazolvánnyal.

A kártya elkérése eddig nem okozott gondot. Előfordult, valaki anélkül akart bemenni, de elfogadta, hogy nem lehet. Olyan is volt, aki kifejezte egyet nem értését a helyzettel, belépéskor azonban senkivel nem tehetnek kivételt.

Juhász Zsófia, a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ igazgatója bizakodó, úgy látja, az emberek ismerik és betartják a szabályokat. A hozzájuk tartozó intézményekbe is az állandó csoportok tértek eddig vissza, s tőlük kérték, hogy előzetesen mérjék föl, milyen arányban oltottak a tagok. Ez alapján van csoport, amely csak a nyár után jön össze újra.

Külső látogatót még nem fogadtak, mert nem volt rendezvény. Az első nyilvános, élő eseményt a gyereknap kapcsán szeretnék megszervezni. Előzetesen igyekeznek majd minél alaposabb tájékoztatást nyújtani a részvételi feltételekről.

Az SZKKK-hoz tartozó Felsővárosi Közösségi Házban hosszú idő után találkoztak újra a nyugdíjasklub tagjai, akik egy-egy szál fehér szegfűvel emlékeztek meg a Covidban elhunytakról
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A központhoz tartozó Barátság mozi május 27-én nyit, és az előzetes foglalásokat látva itt is biztató a helyzet. Természetesen a filmszínház is védettségi igazolvánnyal látogatható.

A Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban csütörtökön rendezték a Fogom a kezed! című alkotói pályázat megnyitóját és eredményhirdetését. Ez még nem volt nyitott, de a május 28-ai Benda Iván-tárlat megnyitójára már várják az érdeklődőket, akik védettségi igazolvánnyal léphetnek be. Jakubek Tiborné igazgató elmondta, hogy több csoport is visszatért a házba, de a tagoknál néhány esetben itt is problémát jelent a védettségi igazolvány hiánya.

A VOKE Vörösmarty Mihály Művelődési Ház és Könyvtár szintén megnyílt, erről csütörtöki számunkban írtunk bővebben. Egyelőre itt is a könyvtár látogatható, igazolvánnyal, a rendezvények szervezése gőzerővel zajlik, az időpontok hamarosan kiderülnek. A virtuális kiállítóterüket megtartják, hogy online is lehessen látni a tárlatokat.

A martonvásári Agroverzum Tudományos Élményközpont, a Beethoven-emlékkiállítás és a kastélypark is látogatható már. A belépőket minden esetben az Agroverzum információs pultjánál kell megváltani, és itt kérik el a védettségi igazolványt, valamint a személyazonosságot ­igazoló okmányt is. A kastélypark látogatásához azonban nem kell védettségi – tudtuk meg Takács-Zsebeházy Rita kommunikációs munkatárstól. A tapasztalatok szerint kevesebb még a látogató, de az iskolás csoportokból szinte ugyanannyi érkezik, mint korábban. Az igazolvány felmutatásával eddig semmi gond nem volt, az érkezők ismerik a szabályokat.

A Lepsényi Petőfi Sándor Művelődési Ház és Könyvtárban továbbra is csak ablakos kölcsönzés működik, a ház azonban nyitott az ott működő csoportok előtt. Egyelőre viszont csak a nyugdíjasok tértek vissza, védettségi igazolvánnyal – nyilatkozta nekünk ­Borsos György könyvtáros.

Az első, személyes jelenléttel megvalósuló rendezvény egy színházi előadás lesz május 28-án – erre előzetesen kell regisztrálni, és csak védettségi igazolvánnyal lehet belépni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!