gladiátorok, lakomák és ételáldozatok

2019.10.04. 14:30

A rómaiak elég militánsak – Vár az Augustalia a Gorsiumban

Szombaton, Fortuna Redux istennőnek hála, újra hazatér Kis-Ázsiából Rómába Augustus császár. Gorsium népe is üdvözli mindezt. Kenyeret és cirkuszt a népnek!

Majer Tamás

Szombaton is összecsapnak a gladiátorok Gorsiumban Fotó: FMH-archív

Fotó: fmh_foto

Mint azt Kovács Loránd Olivér, a Gorsium Régészeti Park vezetője felidézte, időszámításunk előtt 19-ben tért vissza Rómába Augustus császár, ennek ünnepe az október közepi Augustalia, amelyet idén október 5-én, szombaton ülnek meg Gorsiumban.

Mit ülnek?! A 10 órakor kezdődő egész napos programkavalkád légiós kiképzéssel kezdődik, gladiátorküzdelemmel folytatódik.

– A rómaiak elég militánsak – jegyezte meg Kovács.

Jó római szokás szerint a cirkusz mellé kenyeret is adnak a népnek, avagy a látogatóknak: ókori recepteken alapuló római étkeket.

Szárnyasok és disznók húsát kínálják fel. Más ízekben, mint azt mi, maiak megszoktunk. A rómaiak nem használtak sem sót, sem cukrot. Előbbi hatását rafinált fűszerezéssel, utóbbiét – mi sem egyszerűbb – mézzel érték el.

Szombaton is összecsapnak a gladiátorok Gorsiumban
Fotó: FMH-archív

A Nova Róma Egyesület prominense, bizonyos Lentulus, aki – legalábbis évszám szerint – a mai kor embere, civilben latintanár, nos, az ő kutatásai alapján egy áldozatbemutatást is tartanak Gorsiumban, déltől. Füst- és ételáldozatot, semmi, a 21. századba bele nem férő, „gyilkos” rituálé­elem nem lesz.

A 13 órakor kezdődő, a közönség részvételére is számító Bacchus-jelenetsorban csúcsosodik ki az ünnep népünnepély része. Itt bárki kedvére játszhat, vetélkedhet, olyan mókás és hősi próbák során, mint például a hordógurítás vagy az ivóverseny.

Kovács Loránd Olivér hangsúlyozta, hogy militánsság ide, áldozatbemutatás oda, családi napot tartanak, békés miliőre számíthatnak a Tác melletti Gorsiumba kilátogató, ünnepelni kész múzeumlátogatók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!