szponzorált tartalom

2020.06.16. 00:00

Hogyan válasszunk tetőtéri ablakot?

Amikor tetőablak vásárlásra szánjuk el magunkat a következő szempontok alapján érdemes dönteni.

Milyen anyaga legyen a tetőablakunknak? Ez lehet FA vagy MŰANYAG.

A fa ablakok favédelme minden gyártónál egy többrétegű lakkozást jelent, tehát beépítés után nem kell semmit tenni az ablakunkkal. Viszont mivel fából készült 3-4 évente a felületi kezelést fel kell újítani, ami nem egyszerű feladat, szakember szükséges hozzá.

A műanyag ablakok esetén az ablak tok és szárnyszerkezete a tisztításon kívül nem igényel semmilyen kezelést. Egyes gyártóknál elérhető az ablakokhoz egy karbantartó szett, amivel a tokot és szárnyat-attól függően hogy fa vagy műanyag- az ahhoz tartozó anyaggal tudjuk tisztítani, külön a gumi tömítésekhez és külön a vasalathoz is adnak egy-egy kis flakont a megfelelő folyadékkal. Ahhoz hogy az ablakunk hosszú távon jól működjön érdemes ezt a karbantartást évente megismételni.

A választásnál még fontos szempont a nyitásmód, illetve a kilincs elhelyezkedése.

A középen billenő ablaknál a kilincs lehet felül, de lehet alul is. Itt a méret és a parapet magasság lehet a választásnál a döntő szempont.

Azoknál az ablakoknál ahol a forgástengely a felső harmadban vagy legfelül van ott a kilincs mindig alul helyezkedik el. Ezeknek a típusoknak a választása két szempontból szerencsés. Ha olyan helyre kerül ahol az ablak kinyitásakor teljesen alá tudok állni, akkor panoráma ablakként teljes kitekintést tesznek lehetővé.

Másik előnyük, hogy mivel nem nyílnak bele a belső térbe szellőztetéskor teljesen kinyitva is lehúzható előttük a szúnyogháló, míg ez a művelet középen billenő ablakoknál csak résnyire nyitott szellőzéssel lehetséges.

Itt a nyár-ügyesen kell használnunk az ablakunkat akár szellőztetésről, akár árnyékolásról van szó.

A nyári nagy melegben az ablakunk napközben mindig legyen becsukva a szellőztetést időzítsük a hűvösebb éjszakai, hajnali vagy kora reggeli órákra.

Szerencsés helyzetben vannak azok akiknek a tetőtéri ablakán külső redőny van. A redőnnyel meg tudjuk fogni a meleget és árnyékolásra is alkalmazhatjuk.

A redőny nélküli ablakoknál egy kicsit nagyobb odafigyeléssel a külső hővédő roló és a belső fényzáró roló együttes alkalmazásával tudjuk a meleget kint tartani és a fénnyel játszani. A külső rolót március környékén már lehúzhatjuk egészen novemberig, a téli időszakra engedjük vissza a tokjába, ami a burkolólemez alatt van, hogy télen a jég és a hó ne tegye tönkre. Ezt a műveletet belülről az adott helyiségből megtehetjük a tetőtéri ablak tisztító állásba helyezésével.

A belső fényzáró rolóval, ami oldalt sínben fut teljes sötétséget tudunk létrehozni, ezt a nyári meleg időszakban napközben, ha az adott helyiség funkciója megengedi tegyük meg. Ezeknek az árnyékolóknak az ablakfelőli része egy fényvisszaverős anyag, aminek akkor jó a hatásfoka ha teljesen le van húzva.

Természetesen az árnyékolás függ az ablak tájolásától is, főleg a déli-délnyugati elhelyezkedésnél kell nagyon odafigyelni, hiszen hiába jó a hőszigetelésünk a tetőtéri szerkezetben ezt a nem megfelelő ablak használattal elronthatjuk és a tetőterünk emiatt nagyon felmelegedhet. Az északi-észak keleti tájolású helyiségeknél, ha ez pl.egy zuhanyzó konyha vagy tároló helyiség elég lehet a külső hővédő roló megfelelő használata is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában