szponzorált tartalom

2021.05.26. 08:00

Fél áron a terasz, az előtető és a télikert!

Előtető, terasz, lodzsa, erkély, gépjárműtároló és nyitott gépkocsibeálló, illetve télikert építésére, kialakítására is igényelhető az otthonfelújítási támogatás.

(X)

Mielőtt belevágna a teraszépítésbe, kérje szakértő segítségét!

Fotó: Dreamstime

Már csak azt kell eldönteni, mindez miből épüljön meg! Ha az előtetőn gondolkodunk, a pala veszélyes hulladéknak számít, a cserép árnyékol, ráadásul nyáron nagy alatta a forróság. Azonban a polikarbonát lemez nemcsak előtetőnek kiváló, hanem oldalfalnak, sőt, télikert építésére is. Üregkamrás és tömör változatban (ezek az üveghelyettesítő lemezek) is kaphatóak többféle méretben, színben.

A téliesített teraszok vagy téli kertek építéséhez például a vastagabb, 25, 32, 40 milliméteres változatokat érdemes megvásárolni, de az előtetőnél is jó szolgálatot tehet; ez leginkább üregkamrás verzióval készül. Átengedi a napfényt, ugyanakkor az UV-sugárzást nem. Mivel több fajtája létezik, mielőtt belevágna a teraszépítésbe, kérje szakértő segítségét! Például Juhász Csabáét, aki a Steel Plastic Centrum Line Kft. ügyvezetőjeként nyilatkozott a témában.

– A polikarbonát lemezek kiválasztását három szempont határozza meg: a lemez vastagsága, színe és egyéb speciális tulajdonságai, illetve az ára – magyarázza a szakember.

– Alapvetően a fából vagy fémből készült tetőszerkezet teherhordó képessége befolyásolja a vastagságot: akkor is, ha már elkészült, és akkor is, ha még csak a tervezés szakaszában jár. Az újonnan készülőnél a szarufa- vagy zártszelvény-távolságot kell figyelembe venni. Ez általában 70 centiméter, így a kedvező árfekvésű, 10 milliméter vastag lemezt már lehet használni tetőként; ezért ez a legnépszerűbb, és egyben a legjobb ár-érték arányú anyag az előtetők megépítéséhez.

Mielőtt belevágna a teraszépítésbe, kérje szakértő segítségét!
Fotó: Dreamstime

A színválasztást az ár is befolyásolhatja. A legolcsóbb a fényáteresztő átlátszó, illetve az árnyékoló bronz. Léteznek egyoldali, illetve kétoldali UV-védelemmel ellátott lemezek is. Ha pluszbevonatként „hőstopréteget” is kapott a polikarbonát lemez, az 10-12 Celsius-fokkal kellemesebb hőérzetet biztosít a nyári forróságban. A legjobb kombináció a hőstopos, kétoldali UV-védelemmel és nagy fényáteresztéssel rendelkező típus, no meg ez a legdrágább is – fogalmaz Juhász Csaba.

Ha már a költségeknél tartunk: az otthonfelújítási támogatás szempontjából szerencsés, hogy az anyagköltség és a munkadíj tekintetében az 50-50 százalék egy átlagos méretű terasz esetén nagyjából teljesül. Például ha egy 20 négyzetméteres, átlagos paraméterekkel bíró előtető anyagára körülbelül 120 ezer forint, akkor a munkadíj hozzávetőlegesen 100–130 ezer forint lesz.

Milyen szakemberrel kössünk vállalkozói szerződést? Faszerkezetes előtetőhöz, teraszhoz, kocsibeállóhoz ácsot keressünk, acél- vagy alumíniumszerkezeteknél lakatost. Juhász Csaba azt tapasztalja, hogy a vásárlók tájékozottak az állami támogatással kapcsolatban, viszont az anyagszükséglet és a felmerülő költségek kiszámolásában jól jön a szakértő segítsége. A szegedi cég – ahol valamennyi tartozék elérhető raktárkészletről – az értékesítés és a szakmai tanácsok mellett igény esetén kivitelezőket is ajánl ügyfeleinek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában