Hirdetés

2021.12.07. 22:45

A 21. század építőipari gépei

Az elmúlt évek beruházási irányai nagyban eltérnek a 2000-es évek elején az építőiparban jelentkező beruházási boom-tól.

A korábban elvárt, egyenletes gépparkot, fiatalítási irányelveket rendre felülírja a megrendelések és az építőipar teljesítményének hektikussága és változásai. A klasszikus beszerzési logika átalakult. Az elmúlt években az építőipar digitalizációja, a megjelenő technológiák merőben új szempontokat helyeztek a prioritási lista élére a beszerzéseknél.

A STRABAG programjában a fiatal, korszerű gépek, a hatékony környezettudatosabb technológiák alkalmazása mellett a jobb és biztonságosabb munkakörülmények, a fenntartható építés kap kiemelt hangsúlyt.

A lista élére a digitalizáció (automata gépvezérlések) és fenntartható építés került. A 3D automatizált gépvezérlés a geodéziai rendszerekkel áll harmóniában. Ezek a gépek a geodéziai felmérést követően elkészített tervekre támaszkodva automatán tudják állítani például a finisher aszfaltbeépítő padját, akár vertikális, akár horizontális irányba azzal a további előnnyel, hogy lokalizálja a létrehozott felületet a térképen. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy bonyolult, nagy kiterjedésű projekteken is egyszerű és gyors, hatékony megvalósítást tudnak alkalmazni.

Forrás: STRABAG

Alapvetően azonban ez a technológia a hagyományos professzionalizmus mellett más típusú gépvezérlői képességeket is igényel. Ezeknél a gépeknél már nem elegendő az alapvető mechanikai szintű üzemeltetési rutin, hanem informatikai affinitás is szükséges. A STRABAG gépvezérlő munkatársai komoly képzések és rendszeres oktatások résztvevőiként tanulják meg a legújabb technológiák napi szintű alkalmazását.

Az átalakulás fontos kritériuma a jobb és biztonságosabb, munka és egészségvédelem szempontjából előnyösebb munkatér megteremtése. Az új generációs eszközök sokkal magasabb egészségvédelmi és biztonságtechnikai igényeknek felelnek meg. Például klímaberendezésekkel felszereltek, ergonómiai szempontokat – ülés, testtartás stb. – figyelembe vevő gépvezérlő kialakítás nélkül már nincs munkagép a STRABAG apparátusában. Olyan megoldásokat is tesztelnek, amely az aszfaltbeépítés során elszívja a kibocsátott károsanyagok egy részét a munkaterületről.

Minden gyártó magas színvonalú telemetriai rendszerrel látja el a gépeit. Ezek a rendszerek biztosítják a gép számtalan üzemeltetési adatát távolról elérhető módon, például pozíció, motorfordulatszám, fogyasztási adatok, vagy különböző üzemelési anomáliákra vonatkozó visszajelzések stb. A gépek működésének adatai kiértékelés után mind a gyártónak, mind pedig az üzemeltetőnek visszajelzést ad, hogy a legoptimálisabb kihasználást tegyék lehetővé.

Az elmúlt évek során, a gépbeszerzések vonatkozásában nagy hangsúlyt kapott a fenntartható építés. Alapvetően az építőgépek között az egészen kis kategóriákat kivéve nincs alternatív meghajtási lehetőség, csak a dízel erőforrások. Kisebb gépeknél léteznek elektromos megoldások, a nagygépeknél lehetnek hibrid-megoldások, ahol az elektromos egységek a segédberendezéseket mozgatják, melyek működéséhez az áramot a dízelmotor termeli. A fókusz a STRABAG-nál az elérhető elektromos géppark fejlesztése mellett az építési folyamtok során keletkezett bontási anyagok, másodnyersanyagok újrahasznosítására került. Ehhez nemcsak speciális törőgéppark fejlesztésre, hanem a recycling aszfalt és a környezettudatos hulladékkezelés kiépítésére is szükség volt.

Címkék#Strabag

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában