szponzorált tartalom

2019.10.14. 16:28

Még mindig dübörögnek a személyi hitelezések

A válságot követően magára talált a lakossági hitelpiac, a személyi kölcsönök pedig minden korábbinál népszerűbbnek mutatkoznak. Az idei évben a hiteltípus növekedése 28,5 százalékra tehető, ami az élénk hazai hitelpiacon is kiemelkedőnek tekinthető. A lakosság hitelfelvételi kedvét a világgazdagot érintő negatív hírek sem ingatták meg.

A lakossági hitelek iránti érdeklődés motorját részben a bankok és hitelintézetek versengése jelenti; az ügyfelekért folytatott versengés kedvező vagy kedvezőnek látszó konstrukciók kibocsátására sarkallták őket. Nem mindegy, melyiket választjuk.

A személyi kölcsönök igénylése során hajlamosak vagyunk felelőtlenül dönteni. Mivel ez a hiteltípus ingatlanfedezet nélkül igényelhető, látszólag „laza adósságot” tesz lehetővé, a problémák elkerülése érdekében azonban tudatosságra és fegyelemre van szükségünk. Sorra vettünk néhány szempontot, amit kölcsönigénylés előtt érdemes figyelembe venni a későbbi problémák elkerülése érdekében.

Amire mindenképpen érdemes figyelni…

Alaposan meg kell fontolnunk, mekkora összegre van szükségünk. Ha nem vagyunk elég alaposak és túllövünk a célon, olyan összegre vonatkozóan is kamatot kell fizetnünk, amire igazából nem is volt szükségünk. Ennél is rosszabbul járunk, ha túl alacsony összeget igénylünk, így a hitelcél nem valósulhat meg időben… Azt is fel kell mérnünk, mekkora törlesztőrészleteket tudunk „fájdalommentesen” fizetni; legyünk pontosak, számoljunk a kamatokkal és a járulékos költségekkel is. Figyeljünk arra, hogy egy esetleges váratlan esemény, illetve egy nem várt kiadás ne kockáztassa a fizetőképességünket!

Habár ma is létezik olyan jogszabályi korlátozás, ami a túlzott eladósodástól véd, ez túlzottan megengedő. Jelenlegi szabályozás szerint, amennyiben az adós összesített igazolt havi nettó jövedelme alacsonyabb, mint négyszázezer forint, akkor forinthitel nyújtása esetén a jövedelem 50%-a fordítható törlesztésre. Ennél nagyobb arányú eladósodás csak magas jövedelem esetén lehetséges.

Nem fordítunk figyelmet a bankválasztásra…

A tapasztalat azt mutatja, hogy a kölcsönért folyamodók a legtöbb esetben a saját számlavezető bankjukat választják a személyi kölcsön igénylése során is, holott a piaci versengésnek köszönhetően lényegesen előnyösebb konstrukciók is elérhetők lehetnek. Érdemes tehát időt és energiát fordítani a tájékozódásra, hiszen súlyos ezreket-tízezreket hagyhatunk így a zsebünkben.

Nagyszerű lehetőséget tartogathatnak az akciós ajánlatok is, ezekkel szemben azonban óvatosság indokolt.

Az „akció” szó hallatán sokakban gyanú támad, néha nem is alaptalanul. Alaposan szemügyre kell vennünk az ajánlatot, hiszen előfordulnak olyan akciós konstrukciók, amelyek esetében csupán a futamidő elején számíthatunk kedvezőbb kamatokra, illetve találkozhatunk olyan ajánlattal is, amely esetében a kedvező THM-et rendkívül szigorú feltételekhez kötik.

A személyi kölcsönök piacát egyre inkább meghatározzák a kisösszegű kölcsönt nyújtó hitelintézetek.

A Minikölcsön (THM: 24,9%) rendkívül kényelmes igénylést tesz lehetővé elektronikus aláírással, videóazonosítással és bankszámlamegosztó funkcióval – akár expressz szolgáltatással is, 0% THM mellett külön díj ellenében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában