szponzorált tartalom

2018.04.10. 21:21

Hogy használható ki legjobban a virágláda? (x)

Egy jól megválasztott virágláda pontosan úgy feldobja az otthonunkat, mint egy szép kép, vagy egy tarka szőnyeg. Érdemes tehát gondosan megválasztani. No és az is kérdés, mit ültessünk beléjük?

Lakásban, ablak alatt, teraszon is jól mutat

Mindenki szereti a virágládákat, és sokaknak – igazi nagy zöldfelület hiányában – a kertet jelentik ezek a virág tárolók. A hagyományos és leginkább elterjedt virágládák négyzetes alakúak, ezek előnye, hogy kívülről stabilan rögzíthetőek az ablakba. Nagyon sokféle verziót választhatunk már csak ezekből is, kültéri és beltéri használatra is tökéletesek.

A fából készült változatok rusztikus, otthonos hangulatot tesznek hozzá a ház külső megjelenéséhez. Lehet fa lemezekből összeállítva a láda, vagy akár minden oldal egy-egy tömb fából, a hatás mindenképpen harmonikus és barátságos.

Akár magunk is ácsolhatunk egy fa virágládát, de amennyiben ezt túl nagy kihívásnak tartanánk, be is szerezhetjük üzletben vagy webshopban, például a Primanet.hu oldalán. A lakás belső terébe egy kis természetet csempészünk, ha például az előszobában vagy akár a fürdőszobában helyezzük virágainkat fa virágládába.

Ha kívülre helyezzük a balkonládát, gondoljunk arra, hogy egészíti ki a ház megjelenését. Az biztos, a terasz díszítésére nem találhatunk ennél kedvesebb és természetesebb megoldást. Remek, ha az ablakok alá rögzített láda színben harmonizál a fal elemeivel. Ha például fehér spalettáink vannak, választhatunk fehér balkonládát, a színes virágokkal remekül fog mutatni az otthonunk.

A legkedvezőbb áron a műanyag változatokat szerezhetjük be, de emellett fa, kerámia, beton és polystone anyagból készült virágládát is választhatunk. A gyanta, üvegszál és kő keverékéből készült polystone kimondottan új találmány, rendkívül ellenálló és strapabíró.

Az agyag edények viszont jó nedvszívók, így a kimondottan napos helyekre ilyen balkonládát érdemes elhelyezni, hogy a kellő nedvességet biztosítsuk a virágainknak.

Léteznek nem négyzetes formájú virágládák is, kocka, hatszög, nyolcszög is lehet a virágtartó.

 

Ne csak földet helyezzünk a ládába

A ‘klasszikus’ virágláda általában közepes vagy nagy, és egy rekeszt tartalmaz, amiben sok növényt helyezhetünk el egymás mellett.

Ültetéskor a láda aljába lehetőleg tegyünk cserépdarabokat a vízelvezető nyílásokra, így megakadályozhatjuk, hogy idővel kimosódjon a föld. Ez utóbbi belehelyezése előtt érdemes agyagkavicsot leteríteni alulra, ami a növények gyökereinek segít a víz felszívásában és hasznosításában.

Amikor virágot választunk a ládába, hátra ültessük a kimagasodó példányokat, és választhatunk olyanokat is, amelyek bozótszerűen ellepik a rendelkezésre álló teret – ilyen többek közt a petúnia.

Nemcsak virágot, hanem fűszernövényeket, bonsait is ültethetünk egymás mellé, illetve keverhetjük ezeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában