Polgárdi

2014.06.12. 09:02

Fejlesztések Polgárdiban - Játszótér, térfigyelő, közlekedés

A jó idő, a tavasz beköszöntével, nagy erőkkel láttak neki a városban a különböző vidékfejlesztési pályázatok megvalósításához - mondta el lapunknak Nyikos László polgármester.

V. Varga József

- A lakossági jelzéseket figyelembe véve az önkormányzat képviselő-testülete, a gyermekes családok örömére, játszótér-beruházásokba kezdett - tudtuk meg Nyikos László polgármestertől. - Új játszótér készült Polgárdi belterületén, a Május 1. utcai ligetben, valamint Kiscséripusztán. Az átadás óta eltelt rövid idő alatt igazolódott, hogy mekkora szükség is volt az új játszóhelyekre. Úgy határoztunk, hogy a lehetőségek szerint a település valamennyi játszóterét megújítjuk.

Mindezzel szorosan összefügg a térfigyelő kamerarendszer kiépítése, hiszen szeretnék épített értékeiket megóvni, megőrizni, és a rendőrséggel együttműködve eltökélt céljuk, hogy növeljék a település közbiztonságát. A legmodernebb technológia felhasználásával éjszaka is jól látó, tizenhat egységből álló kamerarendszert építenek ki. A beruházás megkezdődött.

Nyikos László polgármester a pályázatokat vette sorra (Fotó: Kinizsi Gábor)

Visszakapja régi formáját a plébániatemplomtól, a várostól távol eső településrész vallási épülete - újságolta a polgármester. A Szeplőtelen Fogantatás tiszteletére Kirn Ilona polgárdi-kiscséripusztai tanítónő önálló kápolnát építtetett 4000 pengőből, egész élete hagyatékából. A kápolnát 1934 októberében szentelték fel.

Befejezéséhez közeledik Kiscséripusztán a kápolna felújítása, az önkormányzat a Mezőföld egyesület közreműködésével vidékfejlesztési pályázaton nyert forrást a munkálatokra. Az épület népi építészeti értékekkel rendelkezik, fa tetőszerkezettel, belső felületén úgynevezett stukatúr vakolattal bír. A kápolna kisméretű tömör tégla falazatú, szimmetrikusan elhelyezett pillérekkel erősített. A felújítás lehetőséget nyújt a falusi hagyományok megőrzésére, a hagyománytisztelet, a vallás gyakorlására.

- A kápolna felújítása különösen kedves a szívünknek - fogalmazta meg Nyikos László. - Mindannyiunk számára fontos kulturális örökségünk megóvása, ez a becses kincs, mely a közösségért hozott áldozatot is jól példázza, méltó módon fennmaradhat az utókor számára.

A kisvárosban a közbiztonság mellett a közlekedésbiztonságra is nagy hangsúlyt fektetnek. Az idei út- és járda-felújítási program első állomásaként új, térköves járdát építettek ki a Batthyány utca 70-130. szám közötti szakasz páros oldalán. Az új járda a forgalmas buszmegállók és a városháza megközelítését teszi könnyebbé. Amint a település első embere aláhúzta, az anyagi források függvényében folytatják felújítási programjukat.

- Nem titkoljuk, régóta gondokkal terhelt az iskola és az óvoda biztonságos megközelítése - folytatta a polgármester. - A zsúfolásig beépített területen nagyon nehéz a veszélyes kanyarban lévő bejáróhoz eljutni. Gyakran lehetetlen a parkolás, és a gyalogos közlekedés is nehézkes, ezért a Cinca-patak felett egy új gyaloghidat építtetünk, a parton pedig bővítjük a parkolók számát, illetve új parkolókat alakítunk ki.

Folyamatos az egyeztetés az iskolával és az intézményfenntartó központtal, nemcsak a parkolási gondok enyhítésére törekszenek, hanem felújítják az iskola főépületének teljes homlokzatát. Mindemellett tisztában vannak vele, hogy az iskola többi épülete és az óvoda két épülete is számos kívánnivalót hagy maga után, folyamatosan kutatják a pályázati lehetőségeket, mert a rekonstrukciót saját erőből nem tudják megoldani.

- Sajnos a nyár közepén némi kellemetlenséget is el kell viselniük a Polgárdiban élőknek - tudatta az elöljáró. - Az önkormányzat a Fejérvíz Zrt.-vel közösen úgy látta jónak, hogy a főutcának számító Deák Ferenc utca alatt húzódó, évek óta időszerű ivóvíz- és csapadékelvezető-csatorna teljes cseréje nem várathat tovább magára. A felújítás részeként megújul a posta előtti park is.

A júliusi, augusztusi munkálatok érintik az autóbusz-közlekedést, és az utcában található szolgáltatóegységeket is nehezebben lehet megközelíteni. A lezárásokat szakaszosan oldják majd meg, de a kényelmetlenségeket nem lehet elkerülni, kérik a lakosság türelmét és megértő együttműködését. A várhatóan öthetes kálváriát követően egy megújult főutcával gazdagodik a város.

Új üdvözlőtáblák köszöntik a városon áthaladókat. Az elmúlt években egyre növekedett a Balatonra igyekvők forgalma, és a polgárdi emberek joggal várják el a város vezetésétől, hogy az autósok rendezett zöldterületeket, virágos kereszteződéseket és összességében is rendezett településképet lássanak.

Az önkormányzat jó kapcsolatokat ápol a MÁV-val, a városgondnokság rendbe tette a vasúti megállókat. Már készülnek az augusztusi Polgárdi Nyári Fesztiválra és a városi búcsúra. Bár nem az önkormányzat saját fejlesztése, de szervesen közreműködtek a katolikus temetőben kialakított második világháborús emlékmű megvalósításában, a református egyház számára pedig pénzügyi fedezetet nyújtottak a templom előtti tér felújításához, a játszótér elkészítéséhez - tette hozzá végezetül Nyikos László.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!