Tippek

2020.02.29. 13:15

Hogyan ápoljuk a padlónkat?

A fapadlók és parketták tisztán tartása igazán fontos része a takarításnak, hiszen az időtállóság megőrzéséhez szükség van a körültekintő bánásmódra.

Héjj Vivien

Több trükk is van a fapadlók ápolására

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A legtöbb ilyen padló speciális védőréteggel ellátott, amely lényegesen ellenállóbbá teszi a felületet, ám a rendszeres tisztítás semmiképp sem elhanyagolható, hiszen a kopás veszélye így is fennáll.

A különböző padlótípusok más-más takarítási módszert igényelnek. A rendszeres porszívózáson – vagy söprésen – és felmosáson kívül időnként érdemes egyéb módon is kezelni a felületeket.

Több trükk is van a fapadlók ápolására
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Padlótípustól függően egy-két havonta speciális padlótisztító szert is használjunk. A felvitt folyadékot mikroszálas törlőkendő segítségével oszlassuk el, és töröljük meg a felületet – a gyors száradás miatt érdemes kisebb területenként haladni.

A bútorok tologatása miatt keletkezhetnek kisebb karcok a padlón. Az enyhébb karcok eltüntetésére a biozsíroldó remek megoldást nyújthat. Egy puha zokni segítségével dörzsöljük a padlóba a tisztítószert. Makacsabb karcok esetén egy puha rongy segítségével dörzsöljünk sütőport a sérült felületre.

A tisztán tartás fontos eleme, hogy a padlóra kiömlött folyadékot azonnal töröljük fel, hiszen a tea, kávé gyorsan beszívódik a fába, és akár olyan nyomokat is hagyhat, melyeket később egyáltalán nem lehet eltüntetni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!