Otthon

2017.01.16. 19:45

Hatásos, mutatós belső terek egyszerű átalakítási megoldásokkal

Az új otthont megtalálni nem könnyű, de a régitől megválni olykor még ennél is nagyobb feladat, és hosszabb időbe telik.

Benedeczki-Varga Krisztina

Előfordul, hogy a sok szép emlék miatt nehezen intünk búcsút régi otthonunknak, még akkor is, ha már túl kicsi a család számára, vagy munkahelyváltás miatt más városban kell megtalálnunk azt a helyet, ahol el tudjuk képzelni a további életünket.

Ha eldöntöttük, hogy megválunk a lakásunktól, nem árt tudatosan felkészíteni az eladásra. Külföldön szakemberek foglalkoznak ezzel, de az úgynevezett home staging alapfogásait mi magunk is elsajátíthatjuk. A módszer lényege: úgy frissítsük fel a berendezést, hogy az mások számára is vonzóvá, hívogatóvá váljon: így gyorsan és olykor még piaci ár fölött is el tudjuk adni otthonunkat.

Fontos, hogy olyan légkört teremtsünk, ami már első belátásra elvarázsolja a vevőt. Keressük meg otthonunk előnyeit, és ezeket próbáljuk meg minél jobban kidomborítani. A felkészítés része lehet például a tisztasági festés, a tapétázás, a dekorációs kiegészítők beszerzése, és a bútorok átrendezése is.

Legyen áttekinthető, tiszta a tér! Tüntessük el a személyes tárgyakat, egymáshoz passzoló színekkel teremtsünk harmóniát Fotó: Shutterstock

Ha a leendő vevő belép otthonunkba, fontos, hogy olyan környezet fogadja, amely kellemes érzéseket vált ki. Figyeljünk rá, hogy az érzékszerveinkből nyert tapasztalatok vonzóak legyenek. A legfontosabb, hogy a küszöböt átlépve a tisztaság fogadja az érdeklődőket, ezért a legkisebb zugokat is alaposan takarítsuk ki. A lakás hangulatát a színek, formák és fények jelentősen befolyásolják. A világos, természetes fényben úszó otthon barátságos légkört teremt. Nem mindegy, hogy milyen illat lengi be a lakást. A frissesség alapos szellőztetéssel és egy csokor illatozó virággal érhető el. (De a konyhában terjengő sütemény-illat is az otthonosság érzetét keltheti...) A látványhoz hozzájárul, hogy mennyire zsúfolt a tér, illetve milyen bútorok, anyagok jellemzik az adott helyiséget. A zsúfoltságot feltétlenül szüntessük meg: legyen a tér áttekinthető, pakoljuk el a személyes holmikat, mert a vevő jobban el tudja képzelni magát egy harmonikusan kialakított miliőben. Jusson eszünkbe, hogy nem a személyes életformánkat áruljuk , hanem a lakást...

Otthonunk stílusát is határozzuk meg, és kizárólag oda illő kiegészítőkkel gazdagítsuk. A lakásunk olyan összképet nyújtson, amin látszik a törődés és a gondoskodás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!