a gumikesztyű, a textilmaszk segít az allergiás reakció megelőzésében

2021.01.17. 09:00

Harc a porral és a pollenekkel: seprés helyett inkább porszívózás

A por és a pollen sokak életét megkeseríti. Takarításkor ezekkel hatványozottan találkozunk. A megfelelő eszközök használatával enyhíthetjük a takarítás által kiváltott allergiás tünetek megjelenését.

Héjj Vivien

A legjobb, ha egy kicsit minden nap foglalkozunk az otthonunk tisztításával

Fotó: Fotóillusztráció: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Azt mondják, az allergia szinte már népbetegség, egyes felmérések szerint minden második embert érinti valamilyen formában. A szerencsések enyhébb tünetekkel átvészelik a kritikus időszakot, míg mások az év nagyobb részében folyamatosan küzdenek az orrfolyással, szemviszketéssel és különféle irritációkkal. Ennek okán az allergiában – vagy asztmában – szenvedőknek különösen megterhelő a takarítás, hiszen a szálló por még jobban felerősíti az amúgy is kellemetlen tüneteket. Az állandó tüsszögés, köhögés és orrfújás nem csak kellemetlen, de a munkát is hátráltatja.

Néhány apróság szem előtt tartásával könnyebbé tehető a takarítás, ráadásul kellő alapossággal minimalizálhatjuk az otthonunkban tanyázó allergének számát is.

Seprés helyett például érdemesebb a porszívó után nyúlni, így kevésbé verjük fel a port és a szöszöket. Aki a hagyományos verzió mellett szavaz, annak érdemes dupla porzsákos megoldást alkalmazni, így segíthetünk azon, hogy a porszívó belsejében maradjanak az összegyűjtött porszemek, amiket egyéb esetben a gép szellőzője kifújna magából. A porszívók nagy részében már olyan modern szűröket is találunk, melyek közel 100 százalékos hatékonysággal képesek csökkenteni a levegőbe kerülő allergének mennyiségét. Ha végeztünk a porszívózással, az allergiások számára szinte kötelező a felmosás, ugyanis az esetlegesen visszamaradó por és pollen ellen ez a leghatékonyabb fegyver.

A portörlés okozta kellemetlenségeket talán nem szükséges hosszan taglalni, arról viszont érdemes beszélni, hogy mit tehetünk ellenük. Mindenképp olyan eszközt válasszunk, ami magába gyűjti a szennyeződéseket, így nem kell porfelhő közepette végrehajtanunk a műveletet. Erre jó példa a mikroszálas törlőkendő, ami hatékony segítség a porréteg eltüntetésében, azonban fontos, hogy minden használat után mossuk ki, ugyanis ellenkező esetben a benne lévő por a későbbiekben irritációt okozhat. Ez természetesen igaz minden többször használatos eszközre. Ha ezekkel portalanítunk, minden használat után alaposan mossuk ki a takarítóeszközt. Továbbá – ha a bútor felülete megengedi – használhatunk nedves törlőkendőt is, ami szintén megakadályozza a szállópor kialakulását.

A legjobb, ha egy kicsit minden nap foglalkozunk az otthonunk tisztításával
Fotóillusztráció: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A tisztítószerekkel és porral történő közvetlen érintkezés elkerülésére érdemes védőfelszerelést használni. Ehhez segítség lehet a mindennapjaink részévé vált mosható textilmaszk, a gumi- vagy textilkesztyű. Utóbbi előnye, hogy minden használat után ki lehet mosni, így nem kell mindig újat venni, ezáltal nem csak a pénztárcánkat, de a környezetünket is kímélhetjük. Emellett érdemes illatmentes tisztítószereket választani, vagy ennél is jobb, ha természetes összetevőkkel dolgozunk, így a vegyszerek okozta irritációt is elkerülhetjük.

Egyszerű megoldás, amire lehet, hogy sokan nem is gondoltak: porszívózás és portörlés során nyissuk ki az ablakot, így a levegőbe kerülő por azonnal távozhat otthonunkból, ezzel megkönnyítve a további munkafolyamatokat.

Természetesen a mindennapokban is tehetünk azért, hogy megelőzzük a lakásban található allergének elszaporodását. Ennek egyik lehetősége, hogy minimálisra csökkentjük az apró dísztárgyak számát, melyek jellemzően csak porfogók. A függönyök szintén azon lakástextilek közé tartoznak, melyek könnyedén magukba zárják a porszemcséket.

A mindennapokban a gyakori szellőztetés is rendkívül fontos, hiszen csak így biztosíthatjuk a megfelelő légcserét. Emellett a legjobb, ha egy kicsit minden nap foglalkozunk az otthonunk tisztításával, legyen az akár csak egy gyors porszívózás, vagy néhány polc letörlése. Ezekkel ugyanis meggátolhatjuk, hogy a pollenek megtelepedjenek otthonunkban, így jó eséllyel könnyebben megszabadulhatunk az allergia okozta kínzó tünetektől is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!