Mikor húzzuk át?

2019.01.12. 10:00

Érdemes gyakran cserélni az ágyneműhuzatot

Higiéniai szempontok határozzák meg ágyneműhuzataink, lepedőink cseréjét: szakemberek szerint legalább két- vagy háromhetente frissen mosott ágyneműt húzzunk. Az sem mindegy, hogy milyen hőfokon tisztítjuk a textíliákat.

NJU

Érdemes gyakran cserélni az ágyneműhuzatot

Fotó: shutterstock

A legfontosabb szabály, hogy nincs kőbe vésett szabály az ágyneműcserére, azzal a kivétellel, ha valaki egészségi állapota miatt igényli a szinte steril környezetet – legyen szó megfázásról, egyéb vírusos fertőzésről, allergiásokról, vagy éppen csecsemőkről: a cél megakadályozni a baktériumok, allergének elszaporodását a textilekben.

Érdemes gyakran cserélni az ágyneműhuzatot
Fotó: shutterstock

Egészséges immunrendszerű ember esetében azonban felesleges naponta cserélni a huzatokat: alapvetően két-három hetente elegendő váltogatni. Kivételt képez természetesen, ha valaki izzadósabb, valamint a nyári időszak. Szakemberek általában 60 fokot javasolnak az ágyneműk mosási hőmérsékletének, bár ezen a hőmérsékleten a kórokozók és atkák egy része nem pusztul el. 90 fokos mosást viszont körültekintően kell alkalmazni: némely anyag nem tisztítható ilyen magas hőmérsékleten, a többi textil élettartamát is lerövidítheti: elvékonyít. Érdemes inkább megfelelő minőségű fertőtlenítőszert adagolni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!