Szép otthon

2022.06.05. 11:00

Lakáseladás előtt takarítsunk ki, végezzük el a kisebb javításokat!

Ha szeretnénk eladni a lakásunkat, házunkat, érdemes megfogadni néhány tanácsot annak érdekében, hogy minél előbb találjunk vevőt, és a lehető legjobb árat kapjuk az ingatlanért. Szakembert kérdeztünk.

TBZS

A szakértő szerint az első néhány percben eldől, hogy valaki beleszeret-e a lakásba, amelyet eladásra kínálunk

Forrás: Archív

Lajkó Orsolya lakberendező azt ajánlja, hogy ha eladás előtt festetünk, figyeljünk oda arra, hogy ne extrém színeket válasszunk a falakra.

A tapasztalatok szerint megosztó például a kaméleon­zöld szín, viszont praktikusak a semleges színek, a fehér vagy a pasztell árnyalatainak valamelyike. Általában vásárlás után kifesti a vásárló a lakást, de ha borsózik a háta a fal színétől, lehet, hogy eláll a vételtől. Nem mindenki látja bele a helyzetbe, hogy mit lehet kihozni belőle.

Jó benyomást kelt, ha az eladás előtt frissen van festve. Ezt akár magunk is megtehetjük. Ha mélyebben is zsebbe nyúlhatunk eladás előtt, érdemes kicseréltetni a nyílászárókat, amennyiben elavultak. Divatos most a fekete met­ró­csempe, de megosztó lehet, ha burkoltatunk, inkább ne azt válasszuk.

Lajkó Orsolya lakberendező
Forrás: Archív

A reklámfotókat érdemes profi fotóssal készíttetni, és kérjük szakember segítségét, mert lehet, hogy a kedvező benyomás érdekében ajánlott némi átrendezést végezni a bútorok között. Fontos, hogy nagyobbnak tűnjön a tér, jobban mutasson egy-egy helyiség. A szakember ehhez dekorációs tárgyakat is vihet magával a fotózás idejére. Jó benyomást kelthet egy szép szőnyeg vagy egy kép a falon, a nappaliban a kanapén néhány párna, az asztalon virág. Ne szerepeljen a képeken íróasztal, és ne legyen sok bútor a szobákban. Kerüljük a zsúfoltságot.

Fektessünk energiát abba, hogy jó legyen a kép, mert a fotó fogja meg a vevőt sok esetben. A képek minősége jó legyen, ne este készüljenek, és ne legyenek rajtuk személyes dolgok. Például a családi fotókat tegyük el, a fürdőszobából rakjuk el a tusfürdőflakont, a hajkefét. Ne legyen a kanapén a macska. Ha nincs sok tárgy a képen, könnyebben bele tudja képzelni magát a lakásba a leendő vevő. Tegyünk rendet a konyhában is, ne maradjon elöl étel, a mosogató üres, a konyhapult pedig tiszta legyen, és ne pakoljuk tele mindenfélével. Legyenek tiszták az ablakok. Az ágyat terítsük le, és a hálószobába sem kell túl sok növény.

A hálószoba legyen világos, tiszta és rendezett 
Forrás: Archív

Ha személyesen érkezik a vevőjelölt, a betoppanása előtt szellőztessünk ki, a terasz és a teraszbútor is legyen tiszta, tegyünk rá párnát, ültessünk virágot a balkonládába. Az asztalra tehetünk két poharat egy borosüveggel, hogy hangulatos legyen a hely. A korlátról ne pattogjon le a festék, az udvaron ne maradjon elöl a gereblye, söprű, de söpörjük le a járdát.

Ha nincs is felújítva a ház, a tisztaság és a rend sokat számít a jó benyomás begyűjtéséhez. Nyírjuk le a füvet, vágjuk le az elszáradt virágokat, ne legyen gyomos a kert. Ha minderre ügyelünk, biztosan jó benyomást keltünk, és nyugodtak lehetünk afelől, hogy mindent megtettünk annak érdekében, hogy a leendő vevő beleszeressen a lakásba, amelyet szeretnénk eladni – mondta összefoglalásképpen Lajkó Orsolya.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!