Black out függöny

2022.05.28. 15:00

Spóroljunk energiát!

A fényzáró, azaz black out függöny legnagyobb előnye, hogy majdnem teljes sötétséget képes létrehozni otthonunkban. Nyáron azonban a hűtésben, télen a fűtésben is a segítségünkre lehet ez a speciális textil.

FMH

Forrás: Pexels.com

Egyszínű és mintás változatban is kapható black out függöny, amely a „normál” sötétítő anyagoknál sokkal jobban zárja a fényt. Köszönhető ez annak, hogy két textilszál közé egy harmadik, fekete szálat szőnek. Ezek a textilek kb. 70–90 százalékos fényzáró képességgel rendelkeznek, de létezik százszázalékos is.

A fényzárás mellett hőszigetelő funkciójuk is van: nyáron a nagy meleg ellen, télen a hideg ellen védenek. Csökkenti a zajt is, mivel a többrétegű szövet a hang útját állja. Felrakásnál a karnis hosszát lehetőleg úgy válasszuk meg, hogy az ablakkereten túlnyúljon, így a függöny mellett sem talál be a fény.

Meglévő kétsínes karnis esetén pedig a függöny utolsó akasztóját az ablakhoz közelebbi sín legszélére akasszuk be, így a függöny a szélén szinte rátakar a fény­áteresztő függönyre és a falra.

Drapériát is tehetünk a karnisra, ez megakadályozza a fény bejutását, és díszít.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!