A tűző nap sem árt nekik

2021.07.13. 16:58

Mit ültessünk akkor, ha kevés az árnyék?

A mediterrán hangulatot idéző leander legalább annyira jól érzi magát a napon, mint a begónia vagy a muskátli. Ha kevés az árnyékos helyünk, bátran válasszunk ezen fajok közül.

Héjj Vivien

A muskátli is azon fajok egyike, amelyek kifejezetten jól viselik a tűző napot

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A tartós kánikula idején nem kevés fejtörést okoz növényeink gondozása, tárolása, ugyanis a legtöbb virág jellemzően az árnyékos, félárnyékos helyeket kedveli. Szerencsére szép számmal vannak olyan fajok is, amelyek huzamosabb ideig bírják a napsütést, kifejezetten szeretnek a tűző napon sütkérezni. Összegyűjtöttünk néhány olyan növényt, amelyek a balkon vagy a kert naposabb oldalán is jól érzik magukat.

A balkonok alapnövénye nem hiányozhat eme felsorolásból, ugyanis a muskátli is azon fajok egyike, amelyek kifejezetten jól viselik a tűző napot. Ültethetjük álló, félfutó vagy futó változatban, ezeken belül különféle levélzetű és virágú fajták közül is válogathatunk. A Dél-Afrikából származó növény balkonládában és virágágyásban egyaránt jól érzi magát. Választhatunk számára speciális, tápanyagban gazdag földkeveréket, ám a heti tápoldatozást ekkor sem hanyagolhatjuk el.

A muskátli is azon fajok egyike, amelyek kifejezetten jól viselik a tűző napot
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A begónia egynyári növény, főként vegyes virágágyásokba, balkonládákba ültetik. Egész nyáron csodálhatjuk fehér, rózsaszín és piros színekben pompázó virágait. Levélszíne is különleges: a zöld mellett bronz és bordó színekben díszeleg. A világos, napos helyen is jól érzi magát, igényli a rendszeres locsolást és a jó áteresztőképességű talajt.

Viszonylag kevés gondozást igényel, és remekül eléldegél a napos, világos, meleg helyen a petúnia. A víz utánpótlására azonban figyelni kell, a futó petúniát naponta akár többször is meglocsolhatjuk, emellett heti két alkalommal tápoldattal is fokozhatjuk fejlődését, virágzását. Ha nem akarjuk, hogy túl hosszú hajtásai legyenek, hatvan centiméter után kezdjük el visszametszeni, így mindig virágzó, dús futónövényünk lesz.

A mediterrán hangulatot idéző leander sok ház udvarát és kertjét teszi élettel telivé. Dél-Európa meleg tájairól származik, akár három méter magasra is megnőhet. Kifejezetten kedveli a tűző napot, így a nagy meleg sem gátolja folyamatos virágzását. Színe rendkívül változatos, lehet például fehér, sárga, rózsaszín, vagy akár bordó is. Vízigénye magas, így rendszeres locsolása elengedhetetlen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!