Otthon

2014.06.05. 12:50

A becsomagolt ház titkai

Mahler Balázs és kis családja napokon belül birtokba veszik az egyik, – nem minősített – mégis megyénkben ritkaságszámban menő passzívházak egyikét.

Sebestyén Lilla

A közel száznegyven négyzetméteres területen fekvő leendő otthont három éve kezdték el tervezni, és két esztendeje dolgoznak rajta. De mi is az a passzívház, és miért döntött a Mahler család emellett?A passzív más szóval energiatakarékos házak lényege, hogy a kényelmes hőmérséklet fenntartása és a friss levegő biztosítása légtechnikai berendezéssel, a ház energetikai paraméterei és a megfelelő tájolás segítségével történik. Ehhez azonban rengeteg tényező szükséges.

– Először is a falakat az átlagos 10 cm-es szigetelés helyett 26 centiméteressel burkoltuk, és úgy oldottuk meg, hogy az egész szigetelés összeérjen. Így, lényegében becsomagoltuk a házat. Másrészt, a hatalmas, háromrétegű üvegfelületek télen beengedik a napfényt, segítik az épület felmelegítését, ugyanakkor nyáron szükséges az árnyékolásuk, hogy a forró nyári levegőt kint tartsák. A meleg vízről pedig a tetőn elhelyezett napkollektor gondoskodik – mondja el Mahler Balázs, leendő otthonukban állva, amelyben már szinte minden készen áll a beköltözésre, egyedül egy kiadós takarítás hiányzik És persze a fogantyúk – gondolom én, mint laikus, de persze nincs igazam, ebbe a házba ugyanis semmi szükség nincs fogantyúkra

Mahler Balázs elmondta, már nagyon várják a beköltözés pillanatát. Három év várakozás után most tetőzik bennük a kíváncsiság: Vajon, hogyan fog szuperálni leendő, passzív otthonuk? (Fotó: Koppán Viktor)

– Az igazi passzívházakba, elméletileg egy nyitott ablak sem kell, hiszen folyamatosan keveredik a kinti és a benti levegő egy hővisszanyerő szellőztetőnek köszönhetően. Mi is csak a biztonság kedvéért rakattunk a konyha melletti és a hálószobai nyílászárókra zárszerkezeteket, ha esetleg tűz ütne ki – magyarázza Balázs. De akkor is felmerül a kérdés: Mit csinálnak a hideg napokon vagy éppen télen?

– A napsugárzás, a lakásban tartózkodó emberek és a műszaki berendezések elméletileg termelnek annyi hőt, hogy mellette minimális a fűtési igény – mondja el a családfő, majd még hozzáteszi: ennek ellenére a levegő keringető rendszer mellé egy gáz kazánt is beszereltek szükség esetére, mert ahogy Balázs is mondta: akinek gyereke van, az nem kockáztathat!

Az első passzívház 1990-ben épült Németországban, és a lényege, hogy csökkentse az energiafüggőséget, és szén-dioxid kibocsátás nélkül tudjon üzemelni. De Balázs bevallja, elsősorban nem ezek az okok késztették rá, hogy passzívházat építtessen.

– Nem vagyunk környezettudatosabbak másoknál. Úgy értem, mi is különválogatjuk a szemetet, és gyűjtjük a PET- palackokat, de nagy vonalakban ennyi. Annak az oka, hogy a passzívház mellett döntöttünk, sokkal inkább anyagi megfontolás volt. Az igazság ugyan is az, hogy hosszabb távon sokkal jobban megéri – árulja el a Mahler Balázs.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!