Otthon

2012.03.27. 14:15

Tetőépítés, energiatakarékosan

Székesfehérvár - Egyre fontosabb az energiatakarékosság. Az idén január óta ráadásul kötelezővé vált az energiatanúsítvány: ezért mindenki számára, aki lakást vásárol, új házat épít, lényegessé vált, hogy ne legyen pazarló az otthona sem.

Gábor Gina

Az energiatanúsítványoknál alkalmazott értékelés alapján  nem mindegy tehát, hogy a házunk A besorolású vagy csupán D megjelölést kap. Ahhoz, hogy a ház  jó besorolást nyerjen, az építkezésnél, a felújításnál célszerű az energiatakarékos tetőépítésre törekednünk - állítja Csizmadia Tibor, egy kft. kereskedelmi vezetője:

- Ma Magyarországon általában pályázatokkal támogatják a nyílászárók cseréjét, a falak külső hőszigetelését. Ám  - ha végiggondoljuk mindazt, amit fizikából tanultunk -  könnyű belátni, hogy a meleg levegő mindig felfelé száll, így aztán érdemi megtakarítást a födém és a tető szigetelésével érhetünk el  - mondja Csizmadia Tibor, aki azt is hozzáteszi, sok múlik azon, hogy miféle anyagokat szerzünk be a felújításhoz, házépítéshez:

-  Ismerjük a régi reklámszlogent: "Cipőt a cipőboltból!" A tetőhöz, a szigeteléshez szükséges anyagokat is kifejezetten az erre szakosodott kereskedésekben érdemes beszerezni, ahol tanácsokkal is ellátnak bennünket. Azért mondom ezt, mert óriási a kínálat, nehéz eligazodni: előfordulhat, hogy nem minőségi vagy éppen nem a mi igényeinknek megfelelő anyagot szerzünk be.

Csizmadia Tibor szerint mindenképpen végig kell gondolnunk, mire van szükségünk. A hőszigetelés oldaláról egészen más a helyzet,  ha egy tető  padlással vagy ha beépített tetőtérrel rendelkezik. A padlások esetében igen fontos a felső födém szigetelése. Ez pedig eltérő egy régi fafödémes épületnél és egy vasbeton födémmel ellátott háznál. A megoldás a cellulóz hőszigetelés lehet: ez könnyen befújható akár egy alulról stukatóros, felülről deszkaborítással kialakított födémbe. De ez alkalmazható a vasbeton födém felső felületére is, akár járófelület kialakításával. Az a lényeg, hogy  felülről nem szabad teljesen lezárni, viszont óvni kell a héjazaton bejutó nedvességtől, azaz a tetőfedő anyag alatt megfelelően lélegző és időtálló tetőfóliát mindenképpen alkalmaznunk kell. Ha a toldások ragasztófelülettel kapcsolódnak, szélzáró alátéthéjazatot tudunk kialakítani.

Ami a tetőtér beépítéses házakat illeti, Csizmadia Tibor szerint ezek megfelelő hőszigetelésére fokozottabban oda kell figyelni. Alkalmazhatunk ott is cellulózt, kőzetgyapotot, de a jövő a mostanában terjedő pir-pur anyagoké lesz. A hőszigetelés súlyának minimum 28 és 50 kg/köbméter között kell lennie: a kellő vastagság megállapításában a tervező segítségét is kérhetjük. Nagyon fontos, hogy a belső párát elzárjuk a hőszigetelő anyagtól: ezt kizárólag belső párazáró fóliával tudjuk elérni. Nézzük meg a fólia sd értékét: ez utal a minőségére. Ez az igazán jó párazáró fólia esetében minimum száz méter. Természetesen a tetőtérbeépítéses házak esetében is ragasztót kell használnunk az átlapolásokhoz, de komoly fóliagyártók általában rendszerben kínálják az ehhez lényeges ragasztóanyagokat.

A tetőtéri ablakok helyes beépítésével is megakadályozhatjuk az energiapazarlást. Csizmadia Tibor azt tanácsolja, csak olyan tetőtéri ablakot érdemes beszerezni, ahol a gyártó gondol a jó hőszigetelésre és a szélzáró megoldásra: így aztán már nem is tűnik olyan átláthatatlannak a kínálat... Tetőfedő anyagból is jócskán találunk, de Csizmadia Tibor azt mondja a kerámia cserép  - ez a régóta bevált porózus anyag - a legideálisabb a hőszigetelésben: nyáron egy zápor esetén hűti a tetőt, télen pedig jól szigetel a benne lévő levegő.

 Csizmadia Tibor azt is hozzáteszi: nem csak a jó tetőről kell gondoskodnunk. Azt se feledjük: hiába építjük meg jó minőségű téglából a házunkat. A téglafal is akkor légzáró, ha kétoldali vakolattal van ellátva. Ennek hiányában viszont többet kell fűtenünk, mert megszökik a meleg...

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!