Otthon

2009.10.06. 02:29

Aki megőrzi a vásárfiát is

Székesfehérvár - Emberi természetünk sajátja a gyűjtögetés - tárgyakhoz való megmagyarázhatatlan vonzódásunk, anyagi lehetőségünk szerint. Gyűjteményünk a lakás dísze is lehet.

Fejér Megyei Hírlap

Hogy régóta gyűjt üvegpoharakat Illyésné Ötvös Tünde, régóta tudom. Meg kéziszövésű régi szőtteseket, nagyanyáink korából különleges fatáziával formált sütőformákat, erdélyi útjairól hozott bokályokat, tálakat. De hogyan lesz a millió darabos gyűjteményből egységes egész, az otthon dísze? Tünde otthonába fortélyokért mentünk.

- Az ember bármit gyűjthet. Üveget, kavicsot, színes tollat. Mindenből lehet gyűjteményt csinálni, a lényeg, hogy szeresd! - Tünde alapelmélete igazi gyűjtőt sejttet. További jótanácsa még, hogy törekedjünk sorozatok kialakítására. - Nagyon tetszett, amikor valaki fésűkből alakított ki gyűjteményt egyfalon - nagyon érdekesen rendeződtek így össze a 19. századi kontytűk. A lényeg, hogy megkomponálva tegyük közszemlére őket. Lehet ez akár egy képkeret is, de készíthetünk gyűjteményünknek egy magunk festette dobozt is, elé tehetünk üveget, amivel védjük a portól. Az én üveggyűjteményem nem áll különleges darabokból, nem főúri kastélyok egykori darabjai, csak a 19-20. század fordulójának kis emlékpohárkái, piacok, fürdőhelyek zománcos virágú vásárfiái, amibe bele van karcolva egy név, egy évszám, ami történetet ad és személyessé teszi az egyes darabokat. Az elsőket Erdélyben vettem talán ötven forintért. Nagymamámra emlékeztettek ezek, aki szerette az üvegpohárkákat, meg a porcelánokat. Nem voltak neki antik darabjai, csak a barátnőitől kapott apró mütyürkék, de ezeket gyerekésszel jó érzéssel raktároztam el.

Gyűjteményt többféle módon építhetünk be a lakásba. Ha már áldoztunk a gyűjtésre pénzt, időt, figyelmet, jó, ha szem előtt vannak ezek, ha díszítenek, de a portól védjük őket! Tünde egy kulcsgyűjteményt például képkeretbe rendezne. A rusztikus, egyedileg kalapált kulcsok mögé zsákvásznat tenne, a finoman kidolgozott láda- vagy dobozkulcsok mögé selymet, esetleg bársonyt. Lényeges, hogy egy keretbe megkomponálva több kulcs kerüljön. A nagyobbak középre, a kisebbek a szélre. Madártollakból képet lehet formálni, a köveket mélyképkeretbe pici szögekkel, vagy gombostűkkel megtámasztani.

- A konyhámban volt egy vakablak, ott találtam helyet poharaimnak - mutatja Tünde saját megoldását. - Üvegpolcokat vágattam bele, mögé bársonyt húztam, az oldalfalra tükröt vágattam, hogy tágítsam a teret. Az üvegek fentről világítást kaptak, ettől ragyogóvá vált az egész sarok. Bármiből lehet gyűjtemény, ha szeretjük a tárgyat

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!