Otthon

2009.06.30. 02:28

Melyik vázába milyen virág illik?

Székesfehérvár - Arisztokratikus, nemes és egyszerű - nem is gondoltam volna, hogy a virágokat a kertész, a virágkötő mester így is kategorizálhatja.

Móré Erzsébet

Szakértőnk Hartyáni Rita nagyon kedveli a virágokat, csokrai fantáziáról és remek ízléséről is tanúskodnak. Éppen ezért arról érdeklődtünk tőle, melyik vázába milyen virág illik? Először is kapunk egy kis oktatást a virágok kasztjairól . Nem tudták? Bizony ilyenek is vannak:

- Az úgynevezett arisztokratikus virágok közé tartoznak a kuriózumok: például a papagájvirág, a flamingó, a nemesített liliom, az orchidea, a hosszú szárú rózsa. Ezeket elegáns kristályvázába vagy karcsú üvegvázába illik tenni. A következő csoport a nemes virágoké, mint a kisebb fejű rózsák, szekfű, kerti liliom, gerbera. Ezek kecses, de kisebb, öblösebb kerámia- vagy porcelán-, esetleg fém vázát érdemelnek. Aztán itt vannak az egyszerű virágok, mint a margaréta, gyöngyvirág, nefelejcs, a vadvirágok és az úgynevezett térkitöltők és zöldek. Majolika vagy máztalan vázákban mutatnak.

A vázák divatja is változik. Most nagyon trendinek számít a szögletes forma, ám ez azért csak hasonlóan extravagáns miliőben mutat igazán. Nagyon fontos még, mondja Rita, hogy s váza és a virág színben harmonizáljon. A csokrok formája ritkán változik, a divatszínek viszont gyakran. Újdonság: már férfiaknak is lehet virágot adni!

Szakértőnktől azt is megkérdezem: igaz-e, hogy liliommal nem szabad egy szobában aludni, mert akár meg is halhatunk.

- Az eredeti, igazi kerti fehér liliommal tényleg érdemes vigyázni. Azt nem tudom, okozhat-e halált, de egy nagy csokor liliom illata valóban elbódíthat...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!