Izraeli–palesztin konfliktus

2024.03.02. 07:21

Washington megkezdte légi úton az élelmiszer-szállítást a Gázai övezetbe

Az izraeli–palesztin háború 148. napjának eseményeit ismertető hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner, a Világgazdaság és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Az amerikai légierő három C-130 katonai szállítógépei élelmiszer-szállítmányokat dobnak le Gáza felett 2024. március 2-án

Fotó: Mohammed Hajjar

Washington megkezdte légi úton az élelmiszer-szállítást a Gázai övezetbe

Az Egyesült Államok megkezdte élelmiszer-szállítmányok eljuttatását légi úton a Gázai övezetbe - jelentette a CNN és az NBC amerikai hírtelevízió kormányzati tisztségviselőkre hivatkozva szombaton. 

A közlések szerint 

az amerikai légierő három C-130 katonai szállítógépe 66 csomagot dobott le, benne mintegy 38 ezer adag élelmiszerrel. 

Joe Biden amerikai elnök pénteken jelentette be, hogy az amerikai hadsereg repülőgépekről fog élelmiszersegélyt ledobni az elkövetkező napokban a Gázai övezetben. Hangsúlyozta: Washington minden tőle telhetőt elkövet, hogy segítséget küldjön a palesztinok lakta térségbe. 

John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője pénteken közölte, 

a légi úton segélyezésre azért van szükség, hogy biztonságosan eljuttathassák a humanitárius segítséget a rászorulóknak. 

Csütörtökön Gázavárosban segélyosztás közben 115 ember halt meg, és több százan megsebesültek a Hamász vezette egészségügyi minisztérium adatai szerint. 

Az Izrael ellen támadást intéző Hamász iszlamista palesztin szervezet és Izrael között október 7. óta tartó háború során Izrael blokád alá helyezte a palesztin területet, csak Egyiptomból a rafahi átkelőn, illetve az izraeli Kerem Salomnál érkeznek segélyszállítmányok. 

Az ENSZ szerint a 2,3 millió gázai lakos negyede egyetlen lépésnyire van az éhínségtől.

Izraeli csapás megölt három Hezbollah harcost Libanonban

Egy izraeli dróncsapásban életét vesztette három Hezbollah-harcos Dél-Libanonban szombaton.

A drón egy autóba csapódott a Nakura város közelében lévő tengerparti úton – közölték libanoni biztonsági források  Az egyik férfi fegyverszakértő volt.

Az izraeli hadsereg közleménye szerint drónuk egy olyan járművet talált el Dél-Libanonban, amely „korábban Izraeli területre rakétákat indító terroristákat szállított”.

Mentőalakulatok tagjai Szidónban 2024. február 19-én, miután izraeli rakétatámadás érte a dél-libanoni kikötővárost
Fotó: Mohammad Zaatari / Forrás: MTI/AP

Az október óta tartó izraeli csapások több mint 200 Hezbollah harcost és mintegy 50 civilt öltek meg Libanonban, míg az onnan indított támadásokban több mint tíz izraeli katona és öt polgári személy vesztette életét.

Izraeliek és libanoniak tízezrei menekültek el a határ mindkét oldalán lévő falvakból.

A Hezbollah ugyancsak szombaton arról jelentett, hogy hajnalban drónt vetettek be közvetlen találattal Liman faluban található izraeli katonai parancsnokság ellen.

Az izraeli hadsereg pedig azt közölte, hogy gépei szombaton az izraeli határnál lévő Labbune térségében csaptak le Hezbollah-infrastruktúrára, emellett a Hezbollah két katonai egységére is csapást mértek az éjszaka egy másik határterületen.

Megsemmisítették a húszi lázadók egy föld-levegő rakétáját Jemenben

Az Egyesült Államok hadserege péntek késő este megsemmisítette a húszik lázadók indításra előkészített föld-levegő rakétáját Jemenben – közölte az amerikai hadsereg Középső Parancsnoksága (CENTCOM) szombaton.

Az X közösségi oldalon megjelent CENTCOM-közlemény szerint az amerikai hadsereg „önvédelemből” mért csapást.

Az amerikai légierõ egyik F/A-18F Super Hornet harci gépe felszáll a Dwight D. Eisenhower amerikai repülőgép-hordozó fedélzetéről a Vörös-tengeren 2024. február 13-án
Fotó: Bernat Armangue / Forrás: MTI/AP

A parancsnokság közölte azt is, hogy péntek este a jemeni húszi lázadók ballisztikus rakétát indítottak Jemenből a Vörös-tenger felé, amely azonban nem talált el hajót.

Az Irán által támogatott húszik a Vörös-tengeren közlekedő - szerintük Izrael felé tartó vagy Izraelt védő - kereskedelmi és hadihajókat támadják rendszeresen, amióta Izrael októberben hadműveletet indított a Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista terrorszervezet ellen, megtorlásul az Izrael ellen elkövetett súlyos terrortámadás miatt.

A pénteki eseményekről itt olvashat: 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában