Fertőzés

2024.02.22. 19:56

Veszélyes vírus terjed a szomszédban

A betegek többsége vagy nem kapott védőoltást, vagy nem lehet tudni, hogy be van-e oltva.

MW

A nyájimmunitás eléréséhez a gyerekek 95 százalékának a beoltására van szükség

Forrás: MTI

Fotó: Nemes János

Kanyarójárvány van Belgrádban

 - erősítette meg a szerb főváros közegészségügyi hivatala a szerbiai közszolgálati televíziónak (RTS) csütörtökön.

A hivatalos adatok szerint február 6-án regisztrálták az első beteget, azóta pedig további 11 esetet igazoltak. A járványügyi szakemberek azt is közölték, hogy a betegek többsége vagy nem kapott védőoltást, vagy nem lehet tudni, hogy be van-e oltva. A regisztrált betegek között felnőttek és gyerekek is vannak.

A kanyaró ellen is védő MMR védőoltást a gyerekek először 12-15 hónapos korukban, majd iskolába indulás előtt kapják meg.

Segít az oltás

A belgrádi közegészségügyi intézet közölte, hogy a nyájimmunitás eléréséhez a gyerekek 95 százalékának a beoltására van szükség. A legtöbb szerbiai óvodában már bevezették azt a szigorítást, amely szerint a gyerekek csak az oltási igazolás felmutatásával mehetnek az intézménybe.

Szerbiában 1993 előtt csak egyszer oltották be a gyerekeket, a kétszeres védőoltást csak ez után kezdték alkalmazni, így az 1980 előtt születetteknek nem megfelelő a védettsége a kanyaró ellen, s ezért újra védőoltást kell kapniuk. 

A szakemberek arra kérték mindazokat, akik csak egyszer kaptak vakcinát, hogy jelentkezzenek valamely egészségügyi intézményben, és oltassák be magukat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában