Ukrán válság

2024.02.21. 06:02

Tizenhárom orosz drónt és egy rakétát semmisített meg az ukrán légvédelem

728. napja tart a háború a szomszédunkban. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata által 2024. február 19-én közreadott képen orosz tűzszerészekről, miután egységük aknakeresőkkel átfésülte a kelet-ukrajnai Avgyijivka várost

Forrás: MTI/AP/Orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata

Fotó: -

Szankciókkal sújtja a brit kormány az orosz börtön parancsnokait

Szankciókkal sújtotta szerdán a brit kormány annak az oroszországi börtöntelepnek a parancsnokságát, ahol Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus meghalt.

Az orosz Büntetés-végrehajtási Szövetségi Szolgálat (FSZIN) múlt pénteken közölte, hogy Navalnij meghalt a Jamal-Nyenyec Autonóm Körzet 3. számú „Sarki Farkas” börtönében.

A londoni külügyminisztérium szerdán bejelentette, hogy a börtönkomplexum parancsnokát, Vagyim Kalinyin ezredest és öt helyettesét – akik szintén ezredesi, illetve alezredesi rendfokozatot viselnek – pénzügyi és beutazási szankciókkal sújtja.

A tárca tájékoztatása szerint az érintettek pénzügyi vagyoneszközeinek zárolása azt jelenti, hogy brit állampolgároknak vagy Nagy-Britanniában tevékenykedő üzleti vállalkozásoknak tilos brit területen vagy bárhol a világon bármilyen tranzakció lebonyolítása olyan pénzeszközökkel vagy egyéb gazdasági erőforrásokkal, amelyek a szankciótól sújtott személy birtokában vannak vagy ellenőrzése alatt állnak.

A beutazási tilalom alapján a brit hatóságoknak kötelező megtagadniuk a nagy-britanniai belépési és tartózkodási engedélyt az érintettektől.

David Cameron brit külügyminiszter a szankciók szerdai bejelentéséhez fűzött nyilatkozatában leszögezte: egyértelmű, hogy az orosz hatóságok fenyegetést láttak Navalnijban, többször is megpróbálták elhallgattatni, megtagadták tőle az orvosi ellátást, és nem egyszer hetekig magánzárkában tartották fogva.

A londoni külügyminisztérium a szankciókról szóló tájékoztatásban hangsúlyozta: Nagy-Britannia elsőként hozott büntetőintézkedéseket Navalnij halálának ügyében.

A tárca szerint Alekszej Navalnij politikai fogoly volt, aki a rendszerszintű orosz korrupció leleplezésének, a szabad, nyitott politikai tevékenység megteremtésének és a Kreml elszámoltatásának szentelte életét.

A tájékoztatás szerint a halálhír bejelentése után a brit külügyminisztériumba kérették az orosz kormány képviselőjét, és közölték vele, hogy Navalnij halálának körülményeit maradéktalanul és átlátható módon ki kell vizsgálni, és el kell számoltatni mindazokat, akiket az orosz rezsimen belül felelősség terhel a történtekért.

Az Ukrán Önkéntes Hadsereg (UDA) kiképzésén vesznek részt ukrán civilek Kijev térségében 2024. február 17-én
Fotó: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko

Ukrajna 13 drónt és egy rakétát semmisített meg

Az ukrán légvédelmi egységek megsemmisítettek az Oroszország által felbocsátott 19 Shahed drónból 13-at, valamint egy Kh-59-es irányított rakétát – jelentette a légierő február 21-én.

Azt mondták, hogy a megsemmisült 13 drónt, főként a frontvonalhoz közeli régiók felett lőtték le, a rakétát pedig Poltava régiójában.

Kémkedéssel vádolta meg a British Councilt az orosz FSZB

Kémkedéssel vádolta meg a British Council brit kormányzati szervezetet szerdán az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) közkapcsolati központja, azzal, hogy hírszerző tevékenységet folytat Ukrajna javára a Nagy-Britanniában élő ukrajnai menekültek beszervezésével.

Az FSZB szerint a British Council az irányítása alá tartozó szervezeteken keresztül folytatja ezt a tevékenységet a „kijevi rezsim érdekében” az ukrajnai Herszon megye területén.

A hivatalosan oktatási, kulturális és művészeti tevékenységet folytató hivatal valójában fedőszerveként működik a brit titkosszolgálatoknak. A brit területen élő ukrán menekülteket arra használja fel, hogy a megmaradt szoros kapcsolataikon keresztül katonai és politikai jellegű hírszerzési információkhoz jusson a herszoni régióból – állítja az orosz szolgálat.

Oroszország a saját területén még 2018 márciusában, az úgynevezett Szkripal-ügy miatt kirobbant diplomáciai viszály során leállíttatta a kulturális és oktatási ügyekkel foglakozó British Council tevékenységét.

Nagy-Britanniában akkor mérgezték meg Szergej Szkripal volt kettős ügynököt és lányát, Juliját. Az incidens mögött a brit kormány szerint „nagy valószínűséggel” Oroszország állt, amit Moszkva visszautasított.

Újabb amerikai szankciók

A Fehér Ház pénteken hozza nyilvánosságra az Oroszország elleni újabb szankciókat, amelyeket Alekszej Navalnij halála miatt vezetnek be. Johh Kirby szóvivő csak annyit árult el, hogy a csomag „elszámoltatja Oroszországot azért, ami Navalnij úrral történt”.

Az Egyesült Államok szerint Navalnij haláláért a végső felelősség Vlagyimir Putyint terheli.

Navalnij egy sarkvidéki büntetés-végrehajtási telepen halt meg pénteken, özvegye pedig azt állította, hogy Novicsok idegméreggel mérgezték meg.

Amerikában költenék el az Ukrajnának szánt pénzt

Joe Biden amerikai elnök hangsúlyozta, hogy az Ukrajnának szánt amerikai segélycsomag 61 milliárd dollárját nagyrészt az Egyesült Államokban költenék el az ukránok hadianyagainak és felszereléseinek gyártására. „Miközben ez a törvényjavaslat katonai felszerelést küld Ukrajnába – mondta kedden Biden – a pénzt itt, az Amerikai Egyesült Államokban olyan helyekre költi, mint Arizona, ahol a Patriot rakétákat építik; és Alabama, ahol a Javelin rakétákat építik; és Pennsylvania, Ohio és Texas, ahol tüzérségi lövedékeket készítenek.”

Orosz kiberakció

Az amerikai székhelyű Háborús Tanulmányok Intézete (Institute for the Study of War – ISW) közölte, hogy feltételezhetően orosz szereplők kiberakciót hajtottak végre, amelynek célja a pánik keltése az ukrán információs térben és az ukrán morál meggyengítése.

Vlagyimir Putyin elnök szerint az orosz csapatoknak az Avgyijivka bukása után az ukrajnai hadszíntéren kell továbbfejleszteniük sikereiket.

65 orosz katona halt meg egy ukrán rakétacsapásban

Az orosz közösségi médiában megjelent, fényképekkel és videóval kísért, de hivatalosan meg nem erősített értesülések szerint 65 orosz katona halt meg egy ukrán rakétacsapásban kedden az ukrán donyecki régió Volnovakha kerületében, Trudivszkénél. A jelentések szerint a katonák épp egy parancsnoki szemlére sorakoztak fel egy gyakorlótéren, így sebezhetővé váltak a támadásokkal szemben, amikor a rakéta becsapódott. A jelentések szerint többen megsebesültek.

Kijev kétségbeesetten várja a fegyvereket

Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter beszélt Ukrajna védelmi miniszterével és a haderő új parancsnokával az ukrajnai fronthelyzetről. Rusztem Umerov és Olekszandr Szirszkij tábornok beszámolt a csökkenő lőszerelkészletekről.

A Biden-adminisztráció küzd az Ukrajnának szánt támogatási csomag megvalósításán, Kijev pedig kétségbeesetten várja a további fegyvereket és lőszereket.

Az Ukrán Önkéntes Hadsereg (UDA) kiképzésén vesz részt egy ukrán civil Kijev térségében 2024. február 17-én
Fotó: Szerhij Dolzsenko / Forrás: MTI/EPA

Kijev új vizsgálatot kezd

Ukrajna főügyésze vizsgálatot indított három ukrán hadifogoly ügyében, akiket a feltételezések szerint orosz katonák lőttek le Robotine falu közelében. Az eljárást „a háborús törvények és szokások megsértése, előre megfontolt emberölés” gyanúja miatt indították.

Rövid időn belül ez a második ilyen eset. Néhány napja azért indult nyomozás, mert a gyanú szerint az oroszok hat fegyvertelen ukrán katonát lőttek le, miközben azok kivonultak Avgyijivkából.

Ukrajna cáfolja az orosz állítást

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter kedden azt állította, hogy csapatai átvették az irányítást a Dnyeper bal (keleti) partján álló Krinki falu felett, Herszon régióban, csupán 4-5 ukrán katona bujkál még a környéken, akiknek felajánlották a megadás lehetőségét.

A dél-ukrajnai hadsereg azonban cáfolta a jelentést, mondván, hogy Sojgu „meghamisítja a tényeket”, ugyanakkor nem részletezték, hogy mekkora területen vannak ukrán katonák.

Ukrajna és Oroszország hónapok óta harcol a folyó partjainak ellenőrzéséért, az ukrán tengerészgyalogosok tavaly novemberben elfoglalták Krinki egyes részeit. 

Orosz ellenőrzés alá került Krinki település

Orosz ellenőrzés alá került Krinki település a Dnyeper bal partján, Herszon megyében, ahol az ukrán hadsereg hídfőállás kiépítésével próbálkozott – jelentette be Vlagyimir Putyin orosz elnök, amikor kedden fogadta Szergej Sojgu orosz védelmi minisztert.

„Mihail Jurjevics (Tyeplinszkij vezérezredes) jelentette, hogy ez a település (...) teljesen a mi ellenőrzésünk alatt áll, kiépült ott a szükséges védelem” – mondta Putyin.   

Azt mondta, hogy négy-öt ukrán katona bujkál még a környéken, akinek felajánlották a megadás lehetőségét.

Elmaradt Zelenszkij napi videója

Az orosz–ukrán csaknem két éve alatt alig néhányszor maradt el Volodimir Zelenszkij ukrán elnök napi videóüzenete, amiben beszámol a háború állásáról és a háttértárgyalások publikus részéről. Kedden este azonban csak Andrij Jermak, az Elnöki Hivatal vezetőjének televíziós megjelenéséről, illetve az olasz vállalkozási miniszterrel folytatott telefonbeszélgetéséről számolt be az elnöki weboldal.

Az utolsó, délutáni hír, amelyben az elnök szerepelt, Zelenszkij videóbeszédéről számolt be, amit az elnök az Egyesült Államok Helsinki Bizottságának címzett.

Magyarország segít

Magyarország területére 2024. február 20-án az ukrán–magyar határszakaszon 4038 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 4160 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 24 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

Ez történt kedden:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában