Előadás egyetemistáknak

2023.10.24. 16:59

Novák Katalin a hagyományos családi értékek fontosságára hívta fel a figyelmet (videó)

A hagyományos családi értékek fontosságára hívta fel a figyelmet Novák Katalin köztársasági elnök kedden Sydney-ben, miután Ausztrália volt miniszterelnökével, Anthony John Abbottal találkozott.

MW

Novák Katalin köztársasági elnök (középen) az 1956-os forradalom és szabadságharc emléknapja alkalmából tartott ünnepségen a melbourne-i Magyar Központban 2023. október 22-én

Forrás: MTI/Sándor-palota

Fotó: -

A köztársasági elnök és Tony Abbott a demográfiai jégkorszak elleni lehetséges fellépésekről egyeztettek, a négyszemközti megbeszélés után pedig az ausztrál társadalom jelentős képviselői is csatlakoztak a találkozóhoz.

Novák Katalin elmondta, hogy a magyar családpolitika szembemegy a fősodorral, mivel valóban a családközpontúságot helyezi a középpontba. A népességcsökkenés már 40 éve zajlik, de a demográfiai kihívások megoldása mellett a családbarát megközelítés, a hagyományos családi értékek védelme is kiemelten fontos - mutatott rá, hozzátéve: készen áll megosztani a családbarát intézkedésekkel kapcsolatos részleteket. Emlékeztetett, hogy Magyarországon idén ötödik alkalommal tartották meg a Budapesti Demográfiai Csúcsot, amelyet 2015 óta minden második évben megszerveznek.

Novák Katalin elmondta, hogy csaknem százezer magyar él Ausztráliában közösséget alkotva, a magyar kultúrát és hagyományainkat ápolva, ezáltal pedig képesek megőrizni a magyar identitásukat. Kiemelte, hogy 

ausztráliai látogatásának egyik célja a magyarsággal való kapcsolattartás, s mivel Ausztráliában jelentős a magyar diaszpóra, velük szerette volna ünnepelni az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulóját.

Novák Katalin kedden ellátogatott a Melbourne Cricket Ground stadionba is, ahol az 1956-os melbourne-i olimpián 4. helyezést elérő kajakossal, Hartmann Cecíliával beszélgetett. 

Mesélt a forradalom leverése után egy hónappal megrendezett olimpiáról, valamint az el nem múló sebeket hagyó családi szétszakítottságról

– olvasható a köztársasági elnök posztjában, aki felhívta a figyelmet arra, hogy a forradalom és a kommunista elnyomás következtében sok száz magyar család szakadt ketté, és október 23-án róluk is megemlékezünk.

Novák Katalin kedden az emlékezés virágait helyezte el Puskás Ferenc labdarúgó szobránál, aki edzőként dolgozott Melbourne-ben.

A köztársasági elnök ausztráliai látogatásának három fókusza van, az egyik a magyarsággal való kapcsolattartás, a másik a két ország közötti kapcsolatok, valamint a nemzetközi családbarát szövetség építése. 

A keddi nap az utóbbiakról szólt. A két ország közötti kapcsolatok erősítésének keretében találkozott Novák Katalin Melbourne-ben Margaret Elaine Gardnerrel, Victoria állam kormányzójával, akivel a nők szerepvállalásáról és a gazdasági kapcsolatok erősítéséről is egyeztettek – mondta el Farkas Vajk, a Sándor-palota kommunikációs igazgatója kedden a közmédiának.

Ezt követően a köztársasági elnök Sydney-ben a nyugati civilizáció előtt álló demográfiai kihívásokat, valamint a magyar családok megerősítésével, a gyermekvállalás ösztönzésével kapcsolatos intézkedéseket ismertette az Ausztrál Katolikus Egyetemen (Australian Catholic University), ahol az ausztrál gazdasági élet, valamint a közélet meghatározó szereplőivel találkozott – közölte a kommunikációs igazgató, hozzátéve: 

Novák Katalin szólt a HUmanity Tuesdays kezdeményezésről is, amelyet Elon Muskkal indított, és amelynek legutóbbi kérdésére, több mint százezren válaszoltak, a válaszadók többsége pedig sok gyermeket szeretne, így a politika feladata ebben segítséget nyújtani

– húzta alá Farkas Vajk.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában