Konferencia

2023.10.09. 10:58

Gulyás Gergely: teljes mértékben támogatjuk Izraelt

Teljes mértékben támogatjuk Izraelt abban a harcban, amit saját területi szuverenitásáért, saját biztonságáért és a védelemhez való jogáért folytat – hangsúlyozta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Nemzetközi Pro-Izrael Konferencián (International Pro-Israel Summit) hétfőn, Budapesten.

MW

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter beszédet mond a Nemzetközi Pro-Izrael Konferencián (International Pro-Israel Summit) Budapesten, Néprajzi Múzeumban 2023. október 9-én

Forrás: MTI

Fotó: Bruzák Noémi

Az Alapjogokért Központ által szervezett rendezvényen a miniszter úgy fogalmazott: barátokra elsősorban bajban van szükség, és bajban mutatkozik meg, hogy ki az igazi barát.

Az első, amit Izraelnek kívánhatunk, hogy ebben a helyzetben a lehető leghamarabb szerezze vissza a teljes uralmat Izrael állam területe felett, és teremtse meg azokat a biztonsági garanciákat is, amelyek ahhoz szükségesek, hogy hasonló bestiális támadás többé ne történhessen

– mondta.

GULYÁS Gergely
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter beszédet mond a Nemzetközi Pro-Izrael Konferencián (International Pro-Israel Summit) Budapesten, Néprajzi Múzeumban 2023. október 9-én
Fotó: Bruzák Noémi / Forrás: MTI

Gulyás Gergely szavai szerint a történtek azt üzenik Európának, hogy a külső határvédelem nem lehet vitatott kérdés, nem lehet csupán politikai jelszó, hanem számon kérhető és végrehajtandó feladat minden olyan országnak, amely a schengeni külső határzónát védelmezi.

Ha ezt nem tesszük meg, akkor a jelenlegi konfliktusnak Európára nézve is lehet tragikus következménye

 - hívta fel a figyelmet. Hozzátette: 

a jelenlegi helyzetben az összefogás a legfontosabb, az Izrael mögötti koalíciónak kellően erősnek kell lennie.

Gulyás Gergely „brutális és az emberi léttel összeegyeztethetetlen kegyetlenségnek” nevezte a szombati támadást.

Együtt érzünk az áldozatokkal és maximális szolidaritásunkról biztosítjuk Izraelt

– jelentette ki.

Kitért arra is, hogy a gázai övezetből terroristák is érkezhetnek Európába, ha nincsenek védve a határok. Ennek kapcsán megemlítette, hogy Nyugat-Európa több országában az oda betelepült migránsok jó része üdvözölte azt, ami Izraelben történt.

Ha Európa a saját biztonsági érdekeire nincs tekintettel, akkor ennek a konfliktusnak is vesztese lehet

– húzta alá a miniszter. Azt is leszögezte: 

nem elég csupán a terroristákkal leszámolni, hanem azt is világossá kell tenni, hogy a terrorizmus támogatása megengedhetetlen.

Szavai szerint az amerikai diplomáciának is vizsgálatot kellene tartania, „hogy ki a barát és ki az ellenfél”, mert a jelenlegi adminisztráció eltért a korábbi, Trump elnök idején követett iránytól. Ennek következtében pedig olyan megállapodásokat is köthettek, amelyek „akár terrorizmust támogató országokat is erősíthettek.”

Gulyás Gergely beszélt arról is, hogy Magyarország az elsők között ismerte el az izraeli államot, amely idén ünnepelte a 75. évfordulóját. A két ország kapcsolata a kommunizmus idején szünetelt, ám a rendszerváltozást követően évről évre szorosabbá vált, és Izrael iránt a magyar a jobboldalon is „erős szimpátia” alakult ki.

Izrael rendkívül nehéz körülmények között, nagy áldozatok árán és folyamatos fenyegetettséggel szembe nézve őrzi a legalapvetőbb emberi értékeket

 – mondta a miniszter.  Megjegyezte: 

a közép-európai országok is sokszor vállalnak komoly küzdelmeket az Európai Unión belül az értékek megőrzése érdekében.

A tárcavezető hangsúlyozta: Magyarország nagyon büszke arra, hogy speciális kapcsolatai vannak Izrael állammal, mivel Közép-Európa legnagyobb zsidó közössége Budapesten él. Izraelben pedig mintegy 300 ezer magyar származású zsidó él, „akikért most külön is aggódunk” – fűzte hozzá.

Yacov Hadas-Handelsman: Izraelnek győzedelmeskednie kell a háborúban 

Izrael magyarországi nagykövete azt mondta, váratlanul érte őket a szombati támadás, amely „olyan, mintha szeptember 11. és a bucsai mészárlás kombinációja lenne.”

 Hasonló árat kell fizetniük a felelősöknek

 – jelentette ki, hozzátéve:

 Izraelnek győzedelmeskednie kell a háborúban, amely nem lesz rövid.

A nagykövet figyelmeztetett, hogy Európában is óvatosnak kell lenni, mert „ez a fajta gyilkos ideológia nem megváltoztatható.”

Amikor azt látjuk, hogy Torontoban és Berlinben ünneplik a gyermekek, nők, civilek lemészárlását és senki nem állítja meg őket, akkor nemcsak Izraelnek, hanem az egész nemzetközi közösségnek van problémája

– magyarázta.

HADASZ-HANDELSZMAN, Jákov
Jákov Hadasz-Handelszman, Izrael budapesti nagykövete beszédet mond a Nemzetközi Pro-Izrael Konferencián (International Pro-Israel Summit) Budapesten, a Néprajzi Múzeumban 2023. október 9-én
Fotó: Bruzák Noémi / Forrás: MTI

Yacov Hadas-Handelsman háláját fejezte ki a magyar kormánynak, mert az rendre kiáll Izrael diszkriminációja ellen a nemzetközi fórumokon, és zéró toleranciát hirdetett az antiszemitizmussal szemben.

Kitért arra is, hogy a Magyarországon élő zsidó közösség biztonságban van, szabadon fejezheti ki magát és szabadon élheti meg a kultúráját, mert itt nem kell olyan támadásoktól tartaniuk a zsidóknak, mint más európai nagyvárosokban. Hozzátette: 

a magyar kormány jelentős összegeket is fektet a magyarországi zsidó élet megújításába, a sírkertek megőrzésébe.

Szánthó Miklós: elítéljük az Izrael elleni támadást

European Pro-Israel Summit címmel rendez konferenciát hétfőn a Néprajzi Múzeumban az Alapjogokért Központ. A rendezvény megnyitóján Szánthó Miklós elmondta, sunyi, alattomos és rókalelkű terroristák támadták meg Izraelt – olvasható a Magyar Nemzet cikkében.

SZÁNTHÓ Miklós
Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ főigazgatója beszédet mond a Nemzetközi Pro-Izrael Konferencián (International Pro-Israel Summit) Budapesten, a Néprajzi Múzeumban, 2023. október 9-én
Fotó: Bruzák Noémi / Forrás: MTI

Az Alapjogokért Központ vezetője kijelentette, elítélik ezt az Izrael elleni, példa nélküli támadást. Úgy fogalmazott:

Szombaton realizálódott bennem, hogy éppen ilyen tettekkel, éppen ilyen konferenciákkal mutathatjuk be, hogy Magyarország nemcsak a legszorosabb szövetségese Izraelnek, hanem Magyarország válik, válhat Izrael támogatásának európai központjává. Merthogy igen, Magyarország és Izrael nemcsak politikai, hanem természetes szövetségesek is.

Az Alapjogokért Központ vezetője szerint a szuverenitás és a függetlenség terén Magyarország és Izrael nagyon is hasonlít egymásra.

Mind a két ország szuverenitási élménye bizonyos értelemben véve friss. Mi, magyarok alig 33 éve szereztük vissza a szuverenitásunkat, Izrael, maga az állam pedig 75 éves. Ezért is vagyunk büszkék a szuverenitásunkra, ezért mondhatjuk azt, hogy Magyarország és Izrael a szuverenitás bajnokai, és ezért van az, hogy mind a két ország hajlandó szembemenni akár a nemzetközi trendekkel is, hogyha a szuverenitásáról, a népéről vagy a határok védelméről van szó

– jelentette ki Szántó Miklós, majd megjegyezte, hogy mindkét nemzet alapvető értékeit egy másik terroristacsoport, a woke-terroristák vették össztűz alá.

A teljes cikk IDE KATTINTVA olvasható!

A Mazsihisz elnöke mihamarabbi győzelmet kívánt Izraelnek

A Mazsihisz elnöke együttérzését fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak, a hazai zsidóság nevében pedig mihamarabbi győzelmet kívánt Izraelnek a budapesti Pro-Izrael konferencián – számol be a Magyar Nemzet. 

GRÓSZ Andor
Grósz Andor, a Mazsihisz elnöke beszédet mond a Zsidó Budapest 150 éve programsorozat megnyitóján az Erzsébetvárosi Zsidó Történeti Tár épületében 2023. szeptember 3-án
Fotó: Lakatos Péter / Forrás: MTI

Grósz Andor azt mondta: 

Izrael éppen úgy táplál minket, mint a kenyér, amely nélkül szintén nem lehet élni. Mi, a magyar zsidók sokat kaptunk és kapunk Izraeltől érzelmi és vallási értelemben egyaránt.

 A Mazshisz-elnök kijelentette, de minden magyar zsidó életében eljön a pillanat, amikor megkérdezi saját magától, én magam vajon mit adtam és mit adok Izraelnek, mit teszek Izraelért magyar zsidóként. Majd azzal folytatta, hogy a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége a hitelével, a világon egyedülálló neológ vallásgyakorlásával, a zsinagógai, az oktatási, a kulturális intézményei fenntartásával voltaképpen Izrael szellemiségét őrzi és táplálja.

Egyszerre vagyunk magyarok és zsidók. Több mint kétezer kilométerre vagyunk Jeruzsálemtől, de Dávid városának szellemisége lélekben itt van velünk a zsinagógáink és az intézményeink falai között

– fogalmazott Grósz Andor, és kijelentette, ha a Mazsihiszen, azaz Magyarország legnagyobb zsidó felekezetén múlik, akkor ez a jövőben is így marad. 

A teljes cikk ITT olvasható el.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában