Határon túli magyarság

2023.09.23. 18:23

Az anyanyelvi oktatásnak megtartó ereje van

Az anyanyelvi oktatásnak megtartó ereje van, s ezért a magyar kormány évek óta azon dolgozik, hogy a Kárpát-medencében és világszerte minden magyar gyermek számára elérhetővé tegye a minőségi anyanyelvi oktatást – jelentette ki Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a felvidéki Nagycétényben szombaton.

MW

Datki Sándor fafaragó és Potáápi Átpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár

Forrás: Facebook / Potápi Árpád János

Az államtitkár erről a zoboralji településen újonnan felállított székelykapu avatásán beszélt, ahol szólt a magyar kormány nemzetpolitikájának már látható hozadékairól, illetve arról is, hogy a jövő heti szlovákiai parlamenti választásoknak milyen fontos tétje van a felvidéki magyarság számára.

A politikus elmondta: nagy öröm, hogy a Kárpát-medence legészakabbra lévő magyar nyelvszigetén, egy szórványvidéken kerülhet sor egy ilyen jelkép átadására, 

amely a magyarságot és a megmaradást jelképezi, ugyanakkor kiváló megnyilvánulása a magyar nemzet határokon átívelő összetartozásának is.

Rámutatott: nem véletlen, hogy a helyi Manócska óvoda bejáratát díszítő székelykapura a „Kincsünk a magyar gyermek” felirat került, hiszen a három éve átadott intézmény megléte során a közösség megmaradásának és összetartozásának jelképévé vált a zoboralji magyarság számára. 

A 2020-ban a magyar kormány támogatásának köszönhetően megnyitott óvodában a kezdeti 14 fős létszám mostanra 39 főre emelkedett,

ami azt mutatja, hogy Zoboralján egy hiánypótló intézményt sikerült létrehozni, ami az egyik legnagyobb sikere a régióban a helyi magyarság önazonosságának megőrzése terén végzett munkának. 

A nemzetpolitikai államtitkár hangsúlyozta, hogy a magyar kormány hisz abban, hogy az anyanyelvi oktatásnak megtartó ereje van, s ezért is dolgozik évek óta annak érdekében, hogy minden magyar számára elérhetővé tegye a minőségi anyanyelvi oktatást, s így értéket és lehetőséget is teremt a jövő magyar nemzedéke számára magyarságuk megélésére és nemzeti kultúrájuk tovább örökítésére. 

Az elmúlt 13 év nemzetpolitikájának köszönhetően a magyarság nemzeti egysége ma erősebb, mint valaha

– szögezte le Potápi Árpád János. 

A nemzetpolitikai államtitkár a közelgő szlovákiai előrehozott parlamenti választás kapcsán hangsúlyozta: elérkezett az ideje, hogy a felvidéki magyarság megmutassa a nemzeti összetartozás valóságát, mivel a választás tétje nem kevesebb mint, hogy lesz e képviselete a magyarságnak a pozsonyi törvényhozásban, lesz e olyan párt a parlamentben, amely biztosítja a felvidéki magyarság megmaradását.

Egy 8 és fél százalékos közösségnek képesnek kell lennie arra, hogy bejuttasson egy magyar pártot a pozsonyi törvényhozásba. Mindehhez csupán összefogására van szükség

– húzta alá Potápi Árpád János.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában