Repülőgép-szerencsétlenség

2023.06.10. 19:26

Negyven nap után életben találták a kolumbiai dzsungelben eltűnt négy gyereket

Negyven nap után életben találták azt a négy gyereket, akik egy kisrepülőgép-szerencsétlenséget követően tűntek el a kolumbiai dzsungelben – jelentette be Gustavo Petro kolumbiai elnök helyi idő szerint pénteken a Twitteren.

MW

Kolumbiai katonák és őslakosok megmentett gyermekek körül állnak az Amazonas tartománybeli Araracuara és a Guaviare tartománybeli San José del Guaviare városa közötti dzsungelben 2023. június 9-én

Forrás: MTI/AP/A kolumbiai fegyveres erõk sajtóhivatala

Fotó: -

Petro hozzátette: a gyerekekre egy mentőkutya talált rá. A kolumbiai védelmi minisztérium közölte, hogy a 13, 9, 4 és egy éves testvéreket a légierő helikopterével mentették ki az esőerdőből. Az uitoto őslakos törzsből származó kiskorúakat először San Jose del Guaviaréba szállítják a helyi kórházba. Az uitotók Kolumbia délkeleti és Peru északi részén élő őslakos nép.

Kolumbiai katonák hordágyon viszik ki a repülőgépből az egyik megmentett gyermekeket a bogotai katonai repülőterén 2023. június 9-én
Fotó: John Vizcaino / Forrás: MTI/AP

A gyerekek azon a Cessna 206-os kisrepülőn utaztak, amely május 1-jén zuhant le vélhetőleg hajtóműhiba miatt hét utassal a fedélzetén az Amazonas tartománybeli Araracuara és a Guaviare tartománybeli San José del Guaviare városa között a dzsungelben. A repülőgép roncsait, valamint a pilóta, az anya és egy vezető holttestét megtalálták, de a gyerekek eltűntek.

Médiaértesülések alapján a testvérek édesapjukhoz utaztak látogatóba, akinek el kellett menekülnie otthonról, miután a FARC gerillaszervezet egyik szakadár csoportja folyamatosan fenyegette őt.

A hadsereg szerint a mentőcsapatok 

a baleset helyszínétől mintegy öt kilométerre nyugatra találtak rá a gyerekekre legyengült állapotban.

A kolumbiai elnök szerint a példa, amelyet a gyerekek túlélésből mutattak, be fog vonulni a történelembe.

A dzsungel mentette meg őket

– hangsúlyozta Petro. „Ők a dzsungel gyermekei, és most már Kolumbia gyermekei is”.

Kolumbiai katonák és őslakosok megmentett gyermekek körül állnak az Amazonas tartománybeli Araracuara és a Guaviare tartománybeli San José del Guaviare városa közötti dzsungelben 2023. június 9-én
Fotó: - / Forrás: MTI/AP/A kolumbiai fegyveres erõk sajtóhivatala

A környéken a dzsungel nagyon sűrű és veszélyes volt, és a keresést a vadállatok, a 40 méter magas fák és a heves esőzések nehezítették. A mentőcsapatok több nyomot találtak a kutatás során, amely táplálta a reményt, hogy legalább egy túlélője van a szerencsétlenségnek.

A Remény elnevezésű mentőakcióhoz a légierő három helikoptere is csatlakozott. Az egyik fedélzetén egy „körülbelül 1500 méteres terület hangosítására alkalmas” hangszóró közvetítette a gyerekek nagymamája által felvett üzenetet. Az asszony a helyi törzs nyelvén közölte az unokáival, hogy keresik őket, és arra kérte őket, maradjanak ott, ahol vannak.

Már május 18-án is felröppent a hír, hogy megtalálták a gyerekeket, de ez végül tévedésnek bizonyult.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában