Törvényjavaslat

2023.06.17. 11:42

Béremelés, tíz hét szabadság, 24 órás munkahét – ezt is garantálja a pedagógusok státusztörvény-tervezete

Lezajlott a pedagógusok új életpályájáról szóló törvényjavaslat általános vitája, amely még pénteken délután kezdődött. Amennyiben a parlament elfogadja a Pintér Sándor belügyminiszter által előterjesztett törvényjavaslatot, akkor eddig soha nem látott mértékű béremelés jöhet a tanügyi szférában, ehhez azonban az is szükséges, hogy megérkezzenek Brüsszelből az uniós források, amelyeknek eredményeképpen a diplomás átlagbér 80 százalékát elérő fizetésük lehet a pedagógusoknak. Az uniós pénzek hiányában is évi 10 százalékos béremelés várható – írja a Magyar Nemzet a dollárbaloldal által hevesen kritizált törvénytervezet fő elemeit soroló összefoglalóban.

MW

Illusztráció

Forrás: MTI

Fotó: Máthé Zoltán

Amennyiben a törvényjavaslatot elfogadja a parlament, akkor a  pedagógusok felső kategóriáiban akár másfél millió forintot is kereshetnek majd egyes tanárok havonta a munkáltatók szakmai kritériumok alapján elvégzett mérlegelése szerint.

A Pedagógus I. kategóriában 410 000 forinttól 1 065 000 forintig, Pedagógus II. esetén 430 000 forinttól 1 135 000 forintig terjedhet a fizetés mértéke, egy mesterpedagógus ugyanakkor 520 000 forinttól 1 365 000 forintig, egy kutatótanár pedig 640 000 forinttól 1 470 000 forintig terjedő mértékben kaphat illetményt.  A javaslat szerint a köznevelési foglalkoztatotti jogviszonyban állók végkielégítést is kaphatnak. Ez húsz év jogviszonyban töltött idő után nyolchavi távolléti díjnak megfelelő összeg lehet, de már három év után egyhavi illetménynek megfelelő végkielégítés kapható 

– írja a Magyar Nemzet. 

A törvényjavaslatban korábban 12 órás felső korlátot határoztak meg a napi kötelező munkaidőre, ezt a javaslatot a maratoni általános vitán elvetették, a teljes munkaidő nyolc óra lesz. Ugyanakkor megnövelték a szabadság idejét, amely évi 50 nap lenne és amelyből a munkáltató legfeljebb tizenöt munkanapot vehet igénybe  a nevelési-oktatási intézmény tevékenységi körébe tartozó nevelés, oktatás, gyermekfelügyelet, a pedagógiai szakszolgálati intézmény tevékenységi körébe tartozó pedagógiai szakszolgálati tevékenység céljára.

Hollik István, a KDNP képviselője a tegnapi általános vitában az Országgyűlésben kifejtette: a javaslat a munkaidővel összefüggésben azt rögzíti, hogy heti 22–26 órát kellene kötelezően tanítani. Ugyanakkor az ezzel kapcsolatban érkezett kérést, azaz a kötelező óraszám heti 24 órában való rögzítését lehet tárgyalási alapnak tekinteni, és ezt a KDNP a maga részéről tudná támogatni. 

A cikk emlékezetet, hogy a pedagógusok új életpályájáról szóló törvényjavaslat hosszadalmas, péntek délutántól szombatig tartó általános vitája alatt újra tüntettek a pedagógusok a Kossuth téren, a demonstráción ezúttal is megjelentek a baloldali politikusok, akik a törvénytervezet ellen szólaltak fel.  

A Magyar Nemzet cikkét IDE kattintva lehet elolvasni. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában