Visszavásárolnák

2022.12.08. 07:33

Több tízmilliárdos veszteség érte Budapestet a Fővárosi Csatornázási Művek eladásával

A legutóbbi Fővárosi Közgyűlésben megszavazták azt a javaslatot, hogy a Fővárosi Csatornázási Műveket (FCSM) visszavásárolja Budapest.

Illusztráció/Látogatók a Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. (FCSM) Dél-pesti Szennyvíztisztító Telepén 2015. március 21-én

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

Harminckétmilliárd forint veszteség érte Budapestet a Fővárosi Csatornázási Művek egykori privatizációja miatt, ezért is botrányos, hogy a vállalat visszavásárlását most ugyanaz az Atkári János vezényelheti le, aki annak idején a magánosítást intézte – állítja a Fidesz fővárosi frakciója. Az ügyben tegnap hiába kerestük Atkári Jánost, nem kívánt nyilatkozni arról, miért ő vezényli le az FCSM visszavásárlását, miközben annak idején maga erőltette annak dobra verését.

Mint ismert, a Fővárosi Közgyűlés múlt szerdán hagyta jóvá az FCSM kisebbségi (25 százalék plusz egy szavazat) részvénycsomagjának visszavásárlásáról szóló adásvételi szerződést, amely szerint a főváros – a huszonöt évvel ezelőtti privatizációs szerződésben meghatározottaknak megfelelően – mintegy 17 milliárd forintot fizet a külföldi befektetőknek.

Az elfogadott előterjesztésből az derült ki többek között, hogy a szakmai befektetők az 1997. november 3-án megkötött részvényesi szerződés alapján 25 évre jogosultságot nyertek az FCSM szakmai irányítására, amely idén november 3-án lejárt, így ezen időponttól számított harminc napon belül, vagyis december 3-ig meg kell kötni az adásvételi szerződést.

Wintermantel Zsolt, a Fidesz–KDNP fővárosi frakcióvezetője a múlt heti közgyűlésben arról beszélt: örömtelinek tartják, hogy végre visszakerülhet százszázalékos fővárosi tulajdonba az FCSM, viszont az eredeti részvényesi szerződés feltételei miatt súlyos veszteség érte a fővárost.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy a részvények szakmai befektetőknek történő eladásáról az akkori Fővárosi Közgyűlés baloldali többsége döntött, ugyanakkor az FCSM életében semmilyen szakmai változás, innováció nem történt.

„Tehát a cég működéséhez semmit nem tett hozzá, ugyanott vagyunk 25 év elteltével, és ez idő alatt 82 milliárd forintot fizetett ki a semmire külföldi befektetőknek a főváros 1998 óta, miután a baloldali, Demszky-féle városvezetés privatizálta azt” – emelte ki Wintermantel Zsolt.

Szerinte 32 milliárd forint veszteség érte a fővárost az FCSM-nél kialakult viszonyok miatt, és ennek személyi következményének kell lennie. Jelen pillanatban ugyanis az FCSM igazgatósági elnöke az az Atkári János, aki a privatizációt levezényelte és erőltette. – Nem tartják egészen elképesztőnek, hogy az az ember áll az igazgatóság élén, aki legalább 32 milliárd forint veszteséget okozott? – vélekedett a közgyűlésben Wintermantel Zsolt.

A teljes cikket itt olvashatja el.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában