Ukrán válság

2022.07.18. 07:28

Több helyen bombáznak az oroszok

Címkék#háború

145. napja tart a háború Ukrajnában.

Kreml: Moszkva teljesen más feltételekkel fog tárgyalni Kijevvel

Moszkva feltételei teljesen mások lesznek, ha újraindulnak az orosz-ukrán tárgyalások - jelentette ki Jurij Usakov orosz elnöki tanácsadó újságíróknak hétfőn.

Emlékeztett rá, hogy a kétoldalú tárgyalásokat - a bucsai incidenst követően - függesztették fel, miután március végén a küldöttek "elvi megállapodásra" jutottak az isztambuli tárgyalásokon. Mint mondta, ezután pedig az ukrán delegáció "nem tartott és nem is tart fenn semmilyen kapcsolatot" Oroszországgal.

"Tehát ha most újraindulnak a tárgyalások, a feltételek már teljesen mások lesznek. Egyelőre azonban nem látszik érdeklődés sem Kijev, sem a nyugati államok részéről" - hangoztatta Usakov.

Az orosz és az ukrán delegáció legutóbb március végén találkozott Isztambulban, majd a megbeszélések online formában folytatódtak. Májusban Moszkva közölte, hogy Kijev befagyasztotta a tárgyalásokat, és úgy döntött, hogy visszalép az isztambuli megállapodásoktól. Vlagyimir Putyin elnök szerint amíg Ukrajna kétoldalú csúcstalálkozón akarta rendezni a Krím és Donyec-medence sorsát, addig Oroszország ragaszkodott ahhoz, hogy a kérdést már a békemegállapodás kidolgozásának szakaszában rendezzék.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter a tárgyalások folytatásának feltételeként nevezte meg az elveszített területek visszaszolgáltatását és az ország szuverenitásának teljes helyreállítását keleten és délen. Az orosz diplomáciai tárca szerint ezzel szemben Ukrajnának el kellene ismernie "a fennálló területi realitásokat, beleértve a Krím, valamint a Donyecki és Luhanszki Népköztársaság jelenlegi státuszát". Andrij Rudenko külügyminiszter-helyettes azt is mondta, hogy az esetleges jövőbeli megállapodásnak tartalmaznia kell Ukrajna semleges, el nem kötelezett és nukleáris fegyverektől mentes státusát.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban hétfőn megjelent interjújában kifogásolta, hogy a "bucsai provokációval" kapcsolatban nyugati országok és Ukrajna még az olyan elemi kérdésekre sem válaszoltak, hogy kik voltak az ott megtalált halottak, és mi volt patológiai vizsgálatuk eredménye. Ennek okát az orosz diplomácia vezetője abban látja, hogy az "információs hamisítványnak" a nyugati médiában megtartott "propagandapremierje" után Kijevnek már nincs más mondanivalója.

Magyar Levente: Magyarország folytatja Ukrajna támogatását

Magyarország folytatja Ukrajna és azon belül Kárpátalja humanitárius, szociális és gazdasági támogatását - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára hétfőn Ungváron, Kárpátalja kormányzójával folytatott megbeszélésén.

Kárpátalja és Ukrajna nem marad segítség nélkül, Magyarország képességéhez és gazdasági erejéhez mérten mindent megtesz annak érdekében, hogy csökkentse az ukrán nép szenvedéseit
- közölte a politikus.

A felek áttekintették Magyarország segélypolitikáját Kárpátalja vonatkozásában. A segítséget megköszönve Viktor Mikita kormányzó kiemelte a Magyar Ökumenikus Szeretetszolgálat folyamatos, jól szervezett támogatását, amelynek révén csak Kárpátalján 250 olyan intézményt segített, amely belső menekülteket fogad be és lát el.

Megkezdődtek az érdemi előkészületek arra, hogy kiszállítsák az Ukrajnában rekedt gabonát. 

Felszabadítjuk azokat a kapacitásokat, amelyek lehetővé teszik, hogy az itt feltorlódott ukrán gabona Magyarország felé elhagyhassa Ukrajnát, és a világpiacokra jusson - fogalmazott az államtitkár.

Ehhez Magyarországnak rövid időn belül jelentős fejlesztéseket kell megvalósítania, amelynek ütemtervét egyeztetik Kárpátalja vezetőivel - mondta.

Ez a munka elvezethet oda, hogy Magyarország az egyik legfontosabb folyosója lesz az ukrajnai gabonának a világ felé - tette hozzá Magyar Levente.

A tervek szerint lvivi és kijevi tárgyalásain Magyar Levente gyakorlati kérdéseket vitat meg ukrán partnereivel, valamint - ahogy fogalmazott - "fontos bejelentések várhatók a Kijev környéki újjáépítések kapcsán", amelyből Magyarország is kiveszi a részét.

Az orosz erők a Donyeck megyei Torecket lőtték

Az orosz erők hétfőn masszív tűz alá vették a Donyeck megyei Toreck városát, az eddigi adatok alapján hat civil meghalt - közölte az ukrán katasztrófavédelmi szolgálat.

A közlemény szerint egy lövedék egy kétszintes lakóházba csapódott, amelyben emberek tartózkodtak.

A mentést végzők öt holttestet találtak a romok alatt, három embert mentettek ki, közülük egy a kórházban belehalt sérüléseibe.

Kedden fog tárgyalni Putyin és Erdogan

Recep Tayyip Erdogan és Vlagyimir Putyin kedden Teheránban fog tárgyalni, a téma az ukrán gabona exportja lesz - nyilatkozta a Kreml egyik munkatársa a Reutersnek.

Putyin szerint lehetetlen elvágni Oroszországot a világ többi részétől

Putyin szerint lehetetlen elvágni Oroszországot a világ többi részétől, az orosz elnök hozzátette, hogy a szankciók nem fogják visszavetni az orosz gazdaságot, nem fogják "visszaforgatni az idő kerekét" - fogalmazott.

Mióta csapatokat küldött Ukrajnába és megkezdődött az orosz-ukrán háború, az országot a világgazdaságtól való elszigetelését célzó nyugati szankciók sorozata sújtja, amelyek megfosztották az olyan árukhoz és nyersanyagokhoz való hozzáféréstől, mint a félvezetők és a repülőgép-alkatrészek - írja a The Guardian

Ukrajna szerint majdnem 39 ezer orosz katona halt meg a háborúban

Ukrajna közzétette a legfrissebb jelentését az orosz hadsereg veszteségeiről az orosz-ukrán háborúban. Az ukránok szerint a háború kezdete óta Oroszország körülbelül 38 és fél ezer katonát veszített.

Az ukrán hadsereg többek között megsemmisített 1687 tankot, 188 helikoptert és 849 tüzérségi üteget. 

Lelőttek egy orosz SZU-34-es vadászgépet Luhanszkban

Lelőttek egy orosz SZU-34-es vadászgépet Luhanszkban tegnap este, állítólag baráti tűz miatt zuhant le - írja a liveumap.

Ukrajna szerint aktív az ellenállás az oroszok által elfoglalt luhanszki területeken

Szerhij Haidai, Ukrajna luhanszki kormányzója szerint a luhanszki régió egy része továbbra is ellenáll az orosz megszállásnak. A kormányzó szerint a terület elleni orosz ágyúzás folyamatos, de a támadó alakulatok sok embert és felszerelést veszítenek.

Haidai szerint az ukrán ellenállás aktív a helyiek segítségével az orosz fennhatóság alatt álló luhanszki területeken - írja a The Gurdian.

A Donyecki Népköztársaság szerint újabb ukrán településeket foglaltak el

Kiadta az aktuális hadműveleti tájékoztatóját a szeparatista Donyecki Népköztársaság. A közlemény szerint az orosz és a Luhanszki Népköztársaság erőivel együtt már 253 települést tartanak ellenőrzésük alatt Ukrajnában, ez némi növekedést jelent a múlt héten közölt adatokhoz képest.

Az ukrán hadsereg ezek közül 12 település ellen indított tüzérségi támadást az elmúlt időszakban, ezekkel összefüggésben áldozatokról nem számolt be a Donyecki Népköztársaság jelentése - írja a The Guardian.

Hat ember meghalt a kelet-ukrajnai Toretszkben

Hat ember meghalt a kelet-ukrajnai Donyeck régióban fekvő Toretszk orosz ágyúzásában hétfőn - közölte az ukrán állami katasztrófavédelmi szolgálat.

Kiégett autó Toretszkben
Forrás: AFP / Yasuyoshi CHIBA

A jelentés szerint a mentők öt holttestet emeltek ki egy kétszintes ház romjai alól, egy másik ember pedig a kórházba szállítás után halt meg

- írja a The Guardian.

Oroszország számára kiemelt célpontok az ukrán nagyhatóválságú rakétarendszerek

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter utasította a hadsereget, hogy Ukrajna nagy ható távolságú rakéta- és tüzérségi fegyvereinek megsemmisítését helyezzék előtérbe - írja a The Guardian.

A britek szerint az orosz kötődésű Wagner katonai magáncég kulcsszerepet játszott a donyecki harcokban

Az Egyesült Királyság kiadta a legfrissebb napi hírszerzési jelentését az orosz-ukrán háborúról. A brit védelmi minisztérium szerint Oroszország a Wagner katonai magáncéget használta a frontvonalbeli erői megerősítésére, valamint a katonai létszámhiány és az orosz veszteségek mérséklésére.

A britek szerint a wagner katonáI központi szerepet játszottak a közelmúltbeli harcokban, beleértve popasna és liszicsanszk elfoglalását, viszont ezekben súlyos veszteségeket szenvedtek, amik hatással lesznek a jövőben a magáncég katonáinak harcértékére.

A veszteségek hatására a Wagner ezért csökkenti a toborzási követelményeket, elítélteket és korábban "feketelistára" került embereket is alkalmaznak, viszont az újonnan toborzottakat már csak nagyon korlátozott mértékben képzik ki.

Több lakóházat ért tüzérségi csapás Dnyipropetrovszk régióban - képek

Az orosz hadsereg lakóházakat lőtt Dnyipropetrovszk térségében - közölte Valentin Reznyicsenko, a dnyipropetrovszki terület katonai közigazgatásának vezetője.

Reznyicsenko szerint az orosz erők többször bombázták Nikopol városát, körülbelül hatvan lövedék csapódott be a város különböző pontjaira.

A támadásokban egy 75 éves nő megsebesült, őt kórházba szállították.

Több civil meghalt Ukrajna donyecki területén

Ukrajna donyecki területének kormányzója, Pavlo Kyrylenko szerint tegnap összesen két civil meghalt, továbbá 10 megsebesült a területet ért orosz támadásokban.

Oroszország a háború következő szakaszára készül

Oroszország ukrán és brit katonai tisztségviselők szerint ukrajnai offenzívájának következő szakaszára készül, miután az orosz erők "műveleti szünetet" tartottak Szeverodonyeck és Liszicsanszk elfoglalása után.

Az ukrán hadsereg közlése szerint úgy tűnik, oroszország átcsoportosítja egységeit egy szlovjanszk felé irányuló offenzívához a kelet-ukrajnai donyeck régióban.

A brit védelmi minisztérium hozzátette, hogy Oroszország emellett megerősíti védelmi állásait a megszállt dél-ukrajnai területeken - írja a The Guardian.

Lőszerraktárakra mért csapást Ukrajna

Ukrajna déli hadműveleti parancsnoksága szerint két lőszerraktárat és több radarállomást semmisítettek meg az ország déli részén.

A támadó műveletekben az ukrán jelentés szerint több orosz katona meghalt, emellett több páncélozott járművet és légvédelmi egységet is megsemmisítettek.

Ukrán katonákat képeznek ki Németországban

A Gepárd légvédelmi löveg használatára egyelőre száz ukrán katonát képeznek ki az észak-németországi Schleswig-Holsteinben.

Magyarország segít

Magyarországra tegnap az ukrán-magyar határszakaszon 6080, a román-magyar határszakaszon belépők közül 6998 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett - közölte az Országos Rendőrfőkapitányság.

A beléptetettek közül a rendőrség 321 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

Az ukrajnai háború elől szintén tegnap 110 ember, köztük 45 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

Bombázták az éjjel a szumi régiót – videó

Robbanásokat, lövéseket lehetett hallani – jelentette be a régió kormányzója az orosz katonai akcióról.

Házról-házra járnak az oroszok Melitopolban

Népszavazás lehet szeptemberben, ezt készítik elő a népszámlálással - közölte a város polgármestere. 

Ivan Fedorov, Melitopol polgármestere szerint az oroszok házról házra járva számolják össze az embereket, akik pedig Ukrajnát támogatja, azt eltávolítják a zaporizzsjai területről.

50 ezer katonát is veszíthettek az oroszok

Oroszország 50 ezer katonát is veszíthetett Ukrajnában, ennyi katonájuk halt, vagy sebesült meg - mondta Anthony Radakin brit vezérkari főnök a BBC One-on.

Löveg lett a teherautóból - videó

Egy 23 mm-es gépágyúval szereltek fel egy teherautót, mindkét fél használ ilyen megoldást, ez most az ukránoké. 

Nikopolt lövik az oroszok

Jevhen Jevtusenko, Nikopol katonai közigazgatásának vezetője felszólította a lakosokat, hogy maradjanak óvóhelyeken vagy otthon. Áldozatokról eddig nincs információ. Nikopolt július 16-án támadták legutóbb, akkor két ember meghalt.

Hadihajókkal válaszol Oroszország a Nyugatnak

Ukrajna szerint jelentős számú orosz hadihajót helyeztek át a Fekete-tengeren Szevasztopolból a Krímről keletebbre, Novorosszijszk kikötőjébe. Mindez akkor történt, amikor Kijev újabb, nagyobb hatótávolságú rakétarendszereket kapott nyugati szövetségeseitől - írta a BBC.

Borítókép: Press-service of the Kursk regio / Sputnik via AFP


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában