Jelentés

2022.05.25. 16:19

Downing Street-i partik: Boris Johnson nem kíván lemondani

A 60 oldalas, bizonyító erejű fotókat is tartalmazó vizsgálati jelentés szerint a vizsgált összejövetelek némelyikének megtartását egyszerűen nem lett volna szabad megengedni, legalábbis olyan formában nem, ahogy lezajlottak.

Nehéz indokokat találni a brit kormány magatartására - áll a koronavírus-járvány elleni korlátozások idején tartott Downing Street-i partik ügyében elvégzett vizsgálat szerdán közzétett jelentésében. Boris Johnson miniszterelnök a jelentés ismertetése utáni parlamenti vitában egyértelművé tette, hogy nem kíván lemondani.

A 60 oldalas, bizonyító erejű fotókat is tartalmazó vizsgálati jelentést szerdán kapta meg a brit kormány, és röviddel később nyilvánosságra is hozta.

Sue Gray, a brit közigazgatási szolgálat magas beosztású tisztviselője, aki a vizsgálatot irányította és a jelentést összeállította, úgy fogalmaz: az összejövetelek közül "legalább néhány" súlyos mértékben megsértette a kormány meghatározó posztjain dolgozóktól elvárt magas szintű normákat, és azokat a magatartási normákat is, amelyeknek betartását éppen a kormány várta el a brit lakosságtól az adott időszakokban.

A jelentés szerint a vizsgált összejövetelek némelyikének megtartását egyszerűen nem lett volna szabad megengedni, legalábbis olyan formában nem, ahogy lezajlottak.

A dokumentum több olyan esetet idéz, amelyekben a kormánytisztviselők részvételével rendezett összejöveteleket ivászat is kísérte, és előfordult, hogy egy résztvevő "a rosszullétig" lerészegedett, két másik pedig "kisebb összetűzésbe keveredett".

A Gray-jelentés megállapítja, hogy a túlzott munkahelyi alkoholfogyasztás semmilyen időszakban nem helyénvaló.

A jelentésnek ez a része egyértelmű utalás arra a partira, amelyet Martin Reynolds, Boris Johnson kormányfő akkori személyi titkára rendezett 2020. május 20-án. Az ITV brit kereskedelmi televízió hírszerkesztőségéhez januárban eljutott egy e-mail, amelyben Reynolds tisztviselőket hívott meg a kerti összejövetelre. A meghívóban szerepelt az is, hogy "italt mindenki hozzon magával".

A rendezvényen hozzávetőleg harmincan vettek részt, köztük Johnson is.

A koronavírus-járvány első hullámának megfékezésére 2020. március 23-án elrendelt szigorú angliai korlátozások értelmében - amelyek a kerti parti idején érvényben voltak - kettőnél több, nem egy háztartásban élő ember szabadtéren sem tartózkodhatott egymás társaságában.

Abban az időszakban, amelyre a vizsgálat kiterjedt, más, ivászattal kísért partik is voltak a Downing Street-i miniszterelnöki hivatalban.

The Daily Telegraph című konzervatív brit napilap januárban közölt értesülése szerint tavaly április 16-án két, hajnalba nyúló, alkoholfogyasztással egybekötött búcsúbulit tartottak a Downing Streeten, az egyiket James Slack kommunikációs igazgató távozása, a másikat Johnson egyik személyi fotósának utolsó munkanapja alkalmából.

A lap értesülése szerint a két parti "egybeolvadt", és az egyik jelenlévő az est folyamán bőrönddel ment egy közeli szupermarketbe, hogy bort vásároljon a rendezvényre.

Ez az eset különösen nagy felháborodást keltett, mivel II. Erzsébet királynő tavaly áprilisban, életének századik évében elhunyt néhai férje, Fülöp edinburghi herceg temetésének előestéjén történt.

A szerdán nyilvánosságra hozott Gray-jelentés részletez olyan esetet is, amelyben még falakra, illetve több csomagnyi másolópapírra is vörösbor fröccsent, és mindezt a takarítóknak kellett másnap feltakarítaniuk.

A jelentés szerint mindezért a hivatali és politikai vezetőknek kell felelősséget vállalniuk.

Boris Johnson a jelentésről rendezett szerda délutáni alsóházi vitában kijelentette: minden felelősséget vállal a történtekért, de a Downing Streeten azóta "alapvető személyi változások" történtek. Hozzátette: a kormány reméli, hogy mindezek után "túlléphet" az ügyön és a brit népet érintő legfontosabb ügyekre összpontosíthat.

Hangsúlyozta: nem kifogástokat keres, de a vizsgálat 600 napi időtartamra terjedt ki, és ez alatt nyolc olyan esemény történt, amely szabálysértőnek minősült.

A korlátozások idején lezajlott partik ügyében külön rendőrségi vizsgálat is zajlott, amelynek eredményeként a Scotland Yard összesen 126 pénzbírságot rótt ki 83 kormánytisztviselőre, köztük Johnsonra is.

Boris Johnson a modern brit politikatörténetben az első olyan, hivatalban lévő miniszterelnök, akit törvénysértés miatt hatósági szankcióval sújtottak.

Az ügyben parlamenti szakbizottság is vizsgálódik, megállapítandó, hogy Boris Johnson félrevezette-e az alsóházi képviselőket a zárlatok idején tartott, a rendőrség által törvénysértőnek minősített összejövetelek ügyében.

A brit kormány által kidolgozott magatartási szabályok egyértelműen elvárják minden olyan kormánytag lemondását, akiről bebizonyosodik, hogy bármilyen ügyben tudatosan félrevezette a parlamentet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában