Járvány

2022.01.13. 10:52

Február 15-től az minősül oltottnak, aki három oltást kapott vagy a másodikat hat hónapon belül kapta meg (videó)

Mutatjuk a kormány legújabb intézkedéseit.

Az Origo beszámolója szerint Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség vezetője a járványhelyzetről azt mondta, hogy a fertőzésszám dinamikusan nő. A koronavírus omikron variánsa kevésbé súlyos tünetekkel jár - tette hozzá. A növekvő betegszámból nem következik a kórházban lévők száma és a halálozások száma. A miniszter arra számít, hogy a fertőzésszámok jelnetősen nőni fognak a következő napokban. Kórházi kapacitások tekintetében jól áll az ország, az ágyak 75 százalék szabad a COVID esetében. 

A közvetítést itt nézheti meg:

Február 15-től a védettségi igazolvány oltási igazolvánnyá alakul

 

 

Gulyás Gergely arról is beszélt, hogy továbbra is rendelkezésre áll közel 9,3 milló adag oltás. 135 ezer oltást adtak be a mostani januári oltási akciónapokon, ezért ezt februárban is meg fogják ismételni - tette hozzá. A magyar társadalom 64 százaléka oltott, ez a régióban jó adat, Európai szinten az utolsó harmad első felében vagyunk. Gulyás közölte, hogy a védettségi igazolvány február 15-től oltási igazolvány lesz. Nem kell ehhez új igazolványokat kiadni. 

Február 15-től az minősül oltottnak, aki három oltást kapott vagy a másodikat hat hónapon belül kapta meg.  

Rövidebb lesz a karanténkötelezettség

 

 

Hét nap lesz a felnőtteknél a karantén ideje, de öt nap után negatív teszttel lehet szabadulni - jelentette be a miniszter.  Az iskolákban az oltottak esetében nem lesz karanténkötelezettség - mondta Gulyás. Az omikron vírus elsősorban a légutakat támadja, az oltás a tünetektől véd meg - tette hozzá.  

1990 óta nem nőtt ilyen mértékben a magyar gazdaság

 

 

Gulyás Gergely arról is beszélt, hogy szinte biztosan 6,5-7 százalék között lesz a 2021-es gazdasági növekedés. 

1990 óta nem volt ilyen év, hogy ilyen magas növekedés lett volna az országban 

- tette hozzá. Mindezt úgy sikerült elérni, hogy az autóipar növekedett volna - emlékeztetett a miniszter. A nehézséget az emelkedő energiaárak jelentik, ezért az átmenetileg erősödő inflációt mérsékelni kell - tette hozzá. 

Egy átlagos háztartás számára félmilliós megtakarítást jelent a mostani energiaár.

Gulyás: a szexuális propagandát indokolt megtiltani a kiskorúak előtt!

 

 

A szerb gyakorlathoz hasonlóan lépett a kormány az élelmiszerstop ügyében - mondta Gulyás. A korábbi években jelentős áfacsökkentések voltak, és több termék esetében nem is lehetséges további áfacsökkentés. A kormány a szükséges forrásokat a Nemzeti Választási Iroda rendelkezésére bocsátotta - mondta a miniszter. Szólt arról is, hogy jó, hogy egy napon lesz a gyermekvédelmi népszavazás és az országgyűlési választás.

 

Fontos kérdésekről van szó, a szexuális propagandát indokolt megtiltani a kiskorúak előtt 

- hangsúlyozta. 

Újjáépítik a Szentesen leégett sportcsarnokot

 

 

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő bejelentette, hogy a Szentesen leégett sportcsarnokot a kormány újjáépíti, és ehhez biztosítja a forrásokat. Az 5000 lakos alatti települések kompenzációt kapnak, mert emelkedett a polgármesterek fizetése. 

Nemzetközi példák

 

 

Gulyás Gergely kérdésre azt mondta, hogy a világon szinte mindenhol lerövidítették a karantén időszakát. A kormány nem akarta teljesen elhagyni a karanténkötelezettséget. 

Gyurcsány és Márki-Zay álláspontja több kérdésben egyezik

 

 

Gulyás Márki-Zay kijelentéseiről azt mondta, hogy azok nagyrészt megegyeznek a baloldal évtizedes álláspontjaival. 

Az egészségügyi nézetei is teljesen egybeesnek a baloldaléval. Márki-Zay és Gyurcsány ugyanazt képviseli 

- mondta a miniszter. Migrációs ügyben is azonos álláspontot képvisel a két személy - tette hozzá. 

Zsidókat listázó képviselővel fogott össze a baloldal

 

 

A magyar baloldal olyan képviselőkkel fogott össze, akik zsidókat listáztak volna korábban - mondta Gulyás. 

Élelmiszerárstop: kemény szankciók lesznek

 

 

Három hónapig lesz érvényben a mostani élelmiszerárstop, de ez adott esetben meghosszabbítható - mondta kérdésre Gulyás. Szigorú szankciórendszer lesz azon üzletekkel szemben, akik nem tartják be a meghozott rendeletet. A kormány azért nem az áfacsökkentés mellett döntött, mert akkor jóval kisebb árcsökkentés érvényesült volna a fontos termékek esetében - mondta egy másik kérdésre Gulyás. 

Orvosi konzultáció révén bárki kaphat negyedik oltást

 

 

Negyedik oltást orvossal való konzultáció révén bárki kaphat, és az erről szóló rendelet még a héten meg fog jelenni - mondta egy másik kérdésre a miniszter. Gulyás közölte, hogy ez az egészségügyben sem lesz kötelező. 

Adatkezelési szabályok

 

 

Gulyás kérdésre az mondta, az adatkezelésnek vannak világos szabályai, így mindenki eldönheti, hogy akar-e kormányzati tájékoztató anyagokat kapni vagy éppen nem. 

Ők felelnek a meddőségi centrumok működéséért

 

 

Január 15-től az Országos Kórházi Főigazgatóság alá tartoznak a meddőségi centrumok. Mostantól kötelező, hogy minél hamarabb kapjanak az emberek időpontok - mondta kérdésre a miniszter. Az új rendszer felállt, és mindenkinek ingyenes biztosítják a kezeléseket. 

Gulyás Gergely: Ez a legnagyobb garancia

 

 

Ez a lehető legnagyobb garancia - mondta az Origo azon kérdésére Gulyás, hogy annak fényében, hogy Márki-Zay Péter azonnal eltörölné a gyermekvédelmi törvényt, elegendő lehet-e az április 3-i népszavazás arra, hogy ezt megakadályozza.

Csak az országgyűlési választás oldhatja meg ezt a vitát

 

 

Egy sikeres népszavazás esetén is beleszólhat majd az Európai Bizottság gyermekvédelmi kérdésekbe a helyreállítási alap kapcsán - kérdésre azt mondta Gulyás, hogy ezt csak az országgyűlési választás zárhatja le. 

"Ebből vonja le mindenki a következtetéseket"

 

Gyurcsányék eltörölték, míg Márki-Zay Péter rossz döntésnek tartja, ebből mindenki vonja le a megfelelő következtetést – mondta a 13. havi nyugdíj kapcsán a miniszter.

Ilyet európai kultúrkörben nem mond senki

 

 

Ilyet európai kultúrkörben nem szoktunk mondani, amiket a baloldali kormányfőjelölt mondott a zsidóságról - mondta egy másik kérdésre Gulyás. 

Ezeket senki nem hozta nyilvánosságra évtizedek óta

 

 

Gulyás kérdésre elmondta, hogy az Operatív Törzs a kormány javaslattevő szerve, de minden jelentős ügyben döntéselőkészítők. A döntéselőkészítő anyagokat évtizedek óta senki nem hozta nyilvánosságra - közölte Gulyás. 

Ebben nem lesz kormányzati vizsgálat

 

 

Csak kivágott részeket hallottam Sztojka Attila kormánybiztostól, ezért semmit nem kell vizsgálni - mondta egy másik kérdésre válaszolva Gulyás. Míg a baloldal ilyen esetekben a titkosszolgálatok beavatkozását mondja, ezért a mostani helyzetben nem akarunk senkit vádolni a hanganyag felvételével. A politika természete megváltozott, és gyakran vesznek fel magánbeszélgetéseket - tette hozzá. 

A minimálbér radikálisan csak jobboldali kormányok alatt emelkedett

 

 

Ebben az országban a minimálbér radikálisan csak jobboldali kormányok alatt emelkedett - mondta egy másik kérdésre Gulyás.

 

Egymillió négyszázötvenezren kaphatják meg az szja-visszatérítést februárban a mostani beérkezett nyilatkozatok alapján 

- mondta egy másik kérdésre. 

"Karácsony Gergely a budapesti utakból is parkolót csinált"

 

 

Semmilyen származási és vallási nyilvántartást nem vezet a Fidesz a pártban lévő tagjairól - mondta Gulyás Márki-Zay Péter kijelentéseivel kapcsolatban. Karácsony Gergely a budapesti utakból is parkolót csinált - fogalmazott a felvetés kapcsán, hogy a baloldal több parkolóhelyet ígért korábban a választóknak, de az nem valósult meg.

A kormány szándéka nem változott a repülőtér ügyében

 

 

A kormány szándéka nem változott, így a repülőtérnek állami tulajdonban kell lennie, és ezt szeretnénk elérni, de a választásokat mindenképpen megvárjuk - mondta egy másik kérdésre Gulyás.

 

Iróniával kell szemlélni a választási kampányt, és a baloldali kormányfőjelölt megszólalásait is 

- mondta a miniszter kérdésre válaszolva. 

Ettől nem kell tartani

 

 

Gulyás Gergely nem tart attól, hogy a kiskereskedelemben a várható veszteségeket beépítik más árakba. Ha beépítik, akkor a kormánynak vannak eszközei ez ellen - tette hozzá. 

Az infláció miatt volt fontos az árbefagyasztás

 

 

Az inflációhoz van köze az árbefagyasztásnak, és nem a választáshoz, és megfontolandó felvetés, hogy az antigén-gyorstesztek árát is befagyasztanák - mondta egy másik kérdésre Gulyás. 

"Demokráciában élünk és az eredményt mindenkinek el kell fogadnia"

 

 

Gulyás kérdésre azt mondta, demokráciában élünk és az eredményt mindenkinek el kell fogadnia. A baloldal demokráciához való viszonya nem olyan egyenes és tiszta, mint a Fideszé. Mi minden választási eeredményt elfogadtunk - tette hozzá. 

"A legfontosabbak a tettek a kormánypártnál"

Gulyás kérdésre azt mondta, a kormánypártnál a legfontosabb, mit tettek, de ettől függetlenül lesznek még célkitűzések. 

Gulyás: Ez a sikeres védekezés alapja

 

 

Az összes eddigi vírusvariáns mutációja ellen védettséget adott a vakcina. Mindenki úgy védekezik, ahogy akar, de csak a vakcina révén lehet sikeresen védekezni a koronavírussal szemben - mondta egy másik kérdésre a miniszter.

 

Szégyenteljes volt a baloldali kormányfőjelölt azon kijelentése is, hogy milyen vélt pártszimpátiája volt a Covidban meghaltaknak 

- jelentette ki a miniszter.  

Mi is történt Kazahsztánban?

 

 

Gulyás egy másik kérdésre azt mondta, még adna időt az események értelmezésére, és hogy pontosan mi történt Kazahsztánban, és ennek fényében nézné a külügyminiszter nyilatkozatát. Az infláció letörésére nem piaci alapú beavatkozásra is szükség volt a mostani helyzetben - mondta egy másik kérdésre a miniszter. 

Ezért választották ki ezeket a termékeket

 

 

Gulyás kérdésre elmondta, első körben a kijelölt hat termék árát módosították. Néhány speciális területtől eltekintve a mostani is egy rendkívüli intézkedés.

 

Ha igazak a jegybank előrejelzései, akkor az utolsó negyedév végére visszaáll a korábbi inflációs állapot.

A Miniszterelnökség vezetője szerint egy egész világot érintő folyamatot nem tud a kormány megállítani. Bizonyos területeket megnéztek, ahol a leginkább érzékenyen érintette az embereket az infláció káros hatása - tette hozzá.  

Két százalékpontos inflációcsökkentés

 

 

Összessen két százalékkal lenne magasabb az infláció, ha nem lépett volna az élet különböző területein a kormány - mondta Gulyás. Egyetlen piaci szereplővel sem egyeztettek a döntés előtt. 

Március 10-én lesz az államfőválasztás

 

 

Egyfajta gyarmattartó arroganciával nyilatkoztak a francia vendégek a ma kezdődő kézilabda Európa-bajnokság előtt a szállodai vendéglátásról - mondta egy másik kérdésre Gulyás. Február 21-én kezdődik és március 10-én zárul az Országgyűlés tavaszi ülésszaka. Március 10-én lesz az államfőválasztás.

Erre az NVI-nek kell felkészülnie

 

 

A karanténkötelezettség miatt minden bizonnyal több mozgóurnás szavazatot fognak leadni április 3-án, erre a helyzetre a Nemzeti Választási Irodának kell felkészülnie - mondta Gulyás. 

Ezen meglepődne Gulyás Gergely

 

 

Gulyás kérdésre azt mondta, nincs hivatalos kormányálláspont az orosz csapatösszevonás kapcsán.

 

Meg lennék lepve, ha Ukrajnát támadás érné Oroszország részéről.

A V4-ek együttműködés nem pártcsaládok, hanem közös érdekek mentén történik. Most van egy új sokszínű új kormány Csehországban - mondta egy másik kérdésre a miniszter. Közös érdekeik vannak ezen országoknak - tette hozzá. 

Ez a keleti vakcinák nélkül nem ment volna

 

 

Nincs időpontja egyelőre a pápai látogatásnak - mondta egy másik kérdésre Gulyás Gergely. A Miniszterelnökség vezetője szerint valótlan az az állítás, hogy a kínai vakcina miatt tömegesen haltak volna meg emberek. Mindegyik vakcina, amit használnak Magyarországon, hatékony és megvéd a súlyos következményekkel szemben - tette hozzá. A magasabb gazdasági növekedés is a korábbi nyitásnak köszönhető, ami a keleti vakcinák nélkül nem ment volna - mondta a miniszter. 

"Ez nem volt meglepő tőlük"

 

 

Gulyás kérdésre azt mondta, 10 civil szervezet buzdít érvénytelen szavazásra a gyermekvédelmi népszavazáson. Tőlük ez nem volt meglepő - tette hozzá. A miniszter arra kért mindenkit, vegyen részt a népszavazáson, és szavazzon érvényesen.  

Jó lenne, ha kiderülne, honnan szerezte a vagyonát Mártha

 

 

Mártha Imre kapcsán azt mondta a miniszter, hogy érdemes lenne megtudni, hogyan szerezte a vagyonát, miközben a Mártha mögött álló koalíció mindenkit letolvajoz. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában