Diplomácia

2022.01.14. 18:23

Hármas találkozót javasol az ukrán elnök Putyinnal és Bidennel

Hármas találkozót javasolt amerikai és orosz kollégájával, Joe Bidennel és Vlagyimir Putyinnal Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az ukrán-orosz határválság megoldására – közölte pénteken Zelenszkij egyik közeli tanácsadója.

Zelenszkij elnök azt javasolta Biden elnöknek, hogy szervezzen háromoldalú találkozót - esetleg videokonferencia formájában – Biden, Putyin és Zelenszkij elnökök között

– közölte Andrij Jermak, az ukrán elnöki hivatal vezetője az Atlanti Tanács amerikai agytröszt egyik rendezvényén Washingtonban.

Még várjuk az orosz fél válaszát, de az amerikai partnereink bizonyos fokig érdeklődéssel fogadták a javaslatunkat

– mondta.

Úgy vélem, ez kezdeményező javaslat, amely Ukrajnát is a tárgyaló felek közé sorolja. Ha az európai biztonsági struktúra megvitatásáról van szó, Ukrajnát is be kell vonni

– vélte a tanácsadó.

Az ukrán államfő kedden négyoldalú találkozót szorgalmazott Moszkva, Párizs és Berlin részvételével, hogy véget vethessenek a kelet-ukrajnai konfliktusnak.

A héten egy sor magas szintű tárgyalásra és eszmecserére került sor, amelyen orosz és nyugat-európai, illetve amerikai tisztségviselők az ukrajnai konfliktus megoldását vitatták meg.

Az amerikaiak, európaiak és ukránok azzal vádolták meg Oroszországot, hogy közel százezer katonát vonultatott fel a közös határ mentén a szomszédos ország elleni esetleges invázió céljából. Moszkva cáfolja ezt a szándékot, hangsúlyozva, hogy saját területén lévő csapaterősítésről van szó. Az orosz vezetés álláspontja szerint – amelyet Vlagyimir Putyin elnök és Szergej Lavrov külügyminiszter is megfogalmazott – veszélyt a NATO-nak az orosz határok közelében tanúsított magatartása jelent.

Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök videokonferencia keretében megbeszélést folytat Joe Biden amerikai elnökkel (a képernyőn) a szocsi Bocsarov Rucsejben 2021. december 7-én. Fotó: MTI/EPA/Orosz elnöki sajtószolgálat/Szputnyik/Mihail Metzel

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában