Ország-világ

2021.08.05. 10:47

Csalással vádolják a Jobbik volt egészségpolitikusát, Virág Józsefet

A Jobbik volt szakpolitikusa 2009 és 2014 között, a mandátuma gyakorlása során a támogatási összegek jelentős részét tulajdoníthatta el.

A Jobbik egyik volt szakpolitikusa is büntetőeljárás alatt áll egy uniós csalási ügyben – tudta meg a Magyar Nemzet. Virág Józsefet annak idején Szegedi Csanád, az egykori radikális párt EP-képviselője úgy mutatta be, hogy ő a Jobbik európai parlamenti csoportjának egészségügyi szakértője, a párt budapesti szervezetének egészségügyi kabinetvezetője.

Az onkológus orvos mára azonban a Szegedi Csanád és hét társa ellen indult büntetőper egyik vádlottja lett, ezért novemberben ott kell, hogy üljön a Fővárosi Törvényszéken, amikor a bizonyítási eljárás kezdetét veszi.

A nyomozás az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) ajánlása alapján indult el az Európai Parlament volt képviselője, Szegedi Csanád ellen, aki 2012. júliusi kiválásáig a Jobbik Magyarországért Mozgalom tagjaként, egyik vezetőjeként politizált. Gyanúsítottként 2018-ban hallgatták ki a Központi Nyomozó Főügyészségen.

A vádirat lényege szerint a volt EP-képviselő

2009 és 2014 között, a mandátuma gyakorlása során a támogatási összegek jelentős részét tulajdoníthatta el. Jogtalanul szerezhetett meg például utazási költségtérítést, parlamenti asszisztenseit részben fiktív módon foglalkoztathatta, több esetben valótlanul számolhatta el a Brüsszelben fogadott látogatócsoportok költségeit vagy a kiadványok gyártására felvett támogatásokat.

A Budapest–Brüsszel között repülőgéppel megtett, lényegesen olcsóbb utakat például rendre a több költséggel járó, személygépkocsival megtett útként számolták el.

A vád szerint a volt képviselő részben önállóan, részben az akkreditált parlamenti asszisztenseinek és az érintett gazdasági társaságok ügyvezetőinek segítségével az Európai Parlament illetékes szerveit tévedésbe ejtette, amivel több mint 155 millió forint vagyoni hátrányt okozott az Európai Parlament költségvetésének.

A vádlottak által elkövetett legsúlyosabb bűncselekmény büntetési tétele öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztés lehet.

A volt képviselő a bűncselekmények halmozása miatt akár tíz évet is kaphat.

Virág József egyébként Szegedi Csanád Brüsszelbe bejelentett asszisztenseinek egyike volt, de ugyanakkor a Péterfy Sándor utcai kórház onkológiáján dolgozott. A feljelentő mindezt tanúként el is mondta az OLAF-nak, majd a magyar hatóságoknak. Az eljárás úgy indult, hogy a Jobbik parlamenti frakciójából kilépett Lenhardt Balázs feljelentést tett az OLAF-nál Szegedi Csanád esetleges „trükkjeiről”. Az OLAF ezt követően tanúként hallgatta meg Molnár Balázst, az Európai Parlament volt szerződéses tisztviselőjét, miközben már két magyar EP-képviselő ellen indított el nyomozást csalás gyanújával.

Molnár Balázs az Origónak elmondta, még 2013-ban tett feljelentést a Jobbik két EP-képviselője, Kovács Béla és Szegedi Csanád ellen. Molnár Balázs azt mondta, hogy brüsszeli munkája során számos korrupciógyanús ügyre volt rálátása, amelyekkel kapcsolatban februárban tett vallomást az OLAF-nál.

Ismert, Kovács Bélát az európai unió intézményei elleni kémkedésben és az unió kárára elkövetett költségvetési csalásban mondták ki bűnösnek, és két év szabadságvesztésre ítélték, amelynek végrehajtását öt évre felfüggesztették.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában