Elismerés

2018.11.06. 15:18

Átadták a Mindszenty-emlékérmeket a Parlamentben

Márfi Gyula veszprémi érsek, Babusa János szobrászművész, és a Patrona Hungariae Általános Iskola, Gimnázium, Kollégium és Alapfokú Művészeti Iskola kapott idén Mindszenty-emlékérmet.

Budapest, 2018. november 6. Márfi Gyula veszprémi érsek, Rubovszky Rita, a Patrona Hungariae Általános Iskola, Gimnázium, Kollégium és Alapfokú Mûvészeti Iskola fõigazgatója és Babusa János szobrászmûvész (b-j), miután átvették a Mindszenty-emlékérmet az Országház Vadásztermében 2018. november 6-án. MTI/Soós Lajos

Márfi Gyula veszprémi érsek több évtizedes papi és főpásztori szolgálatáért, a fiatalok hitoktatásáért, a magyar családokért és az ifjúságért végzett fáradhatatlan, áldozatos munkájáért kapta meg az elismerést.

Lezsák Sándor laudációjában az atya életútjának jelentősebb állomásait felelevenítve úgy fogalmazott, Márfi Gyula érseki jelszava a szeretet, és ennek a szeretetnek az „áramköre” érződik mind a mai napig.

Mint mondta,

Márfi Gyula életútja bizonyítja, hogy a megfelelő családi környezet, szeretet és tanulni vágyás esetén egy kis faluból is lehet egy országosan elismert tisztségbe emelkedni.

Márfi Gyula veszprémi érsek (j) átveszi a Mindszenty-emlékérmet Lezsák Sándortól, a Mindszenty Társaság ügyvezető elnökétől, az Országgyűlés alelnökétől az Országház Vadásztermében 2018. november 6-án.
MTI/Soós Lajos

Márfi Gyula 1943. december 17-én született Pördeföldén, és a pannonhalmi bencés gimnáziumban érettségizett 1962-ben. A teológiát Budapesten a Központi Papnevelő Intézet növendékeként végezte. 1967. június 18-án Szombathelyen szentelték pappá, ezután Pákán, Nyőgérben Kőszegen volt káplán. 1978-tól püspöki szertartó, 1980-tól püspöki titkár, 1987-től irodaigazgató.

Márfi Gyulát 1995. november 11-én amanziai címzetes püspökké és egri segédpüspökké nevezte ki II. János Pál pápa, 1995. december 2-án Egerben szentelték püspökké. 1997. augusztus 14-én veszprémi érsekké nevezte ki a pápa. Érseki beiktatására szeptember 5-én került sor.

Lezsák Sándor kiemelte, az érsek folyamatosan gondozza elődje, Mindszenty bíboros emlékét, gyakran vesz részt az esztergomi Mindszenty-zarándoklatokon. Márfi Gyula számos hittudományi mű szerzője, karitatív mozgalmat segítő és börtönpasztorációs munkájáról, sportszeretetéről is meg kell emlékezni – mondta az Országgyűlés elnöke.

Lezsák Sándor, a Mindszenty Társaság ügyvezető elnöke, Országgyűlés alelnöke gratulál Babusa János szobrászművésznek (j), aki átvette a Mindszenty-emlékérmet Országház Vadász termében 2018. november 6-án. MTI/Soós Lajos

Babusa János szobrászművész Szent II. János Pál pápa, Mindszenty József bíboros és más igaz magyarok emlékének méltó szobrokban történő megformálásáért kapta meg az elismerést.

A Patrona Hungariae Általános Iskola, Gimnázium, Kollégium és Alapfokú Művészeti Iskola

a tevékeny szeretetre épülő, és a gyerekek teljes kibontakozását elősegítő nevelő tevékenységéért kapta meg az elismerést.

Az emlékérmek átadása előtt az ünnepség résztvevői megkoszorúzták az egykori bíboros, hercegprímás, esztergomi érsek emléktábláját az Országházban.

A 2004-ben alakult Mindszenty Társaság célja Mindszenty József emlékének ápolása, a volt főpap történelmi életművének megismertetése a közvéleménnyel, a bíboros teljes életútja feltárásának támogatása, továbbá boldoggá avatásának szorgalmazása.

Fotó: mnl.gov.hu

Mindszenty József 1892-ben született, eredeti neve Pehm József. Zala megyei plébánossága után 1944-ben nevezte ki XII. Pius pápa veszprémi püspökké, röviddel ezután a nyilas kormány bebörtönözte. Esztergomi érsek és Magyarország prímása 1945-ben lett, bíborosi rangot 1946-ban kapott. Koholt vádak alapján 1948 karácsonyán bebörtönözték, 1949-ben életfogytiglani börtönre ítélték.

Az 1956-os forradalom alatt kiszabadították, a szabadságharc leverése után az Egyesült Államok budapesti nagykövetségére menekült, onnan 1971-ben hagyhatta el az országot és költözhetett Bécsbe, ott halt meg 1975-ben. Végakarata szerint az ausztriai Mariazellben temették el.

Mindszenty Józsefet a rendszerváltáskor, 1990-ben rehabilitálták, 1991-ben pedig ünnepélyes keretek között helyezték örök nyugalomra Esztergomban.

Borítókép: Márfi Gyula veszprémi érsek, Rubovszky Rita, a Patrona Hungariae Általános Iskola, Gimnázium, Kollégium és Alapfokú Művészeti Iskola főigazgatója és Babusa János szobrászművész (b-j), miután átvették a Mindszenty-emlékérmet az Országház Vadásztermében 2018. november 6-án.

MTI/Soós Lajos

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában