Kormányfői látogatás

2017.09.25. 08:20

Magyarország különleges kapcsolatot szeretne Vietnámmal

Különleges kapcsolatot szeretne kiépíteni a kormány Magyarország és Vietnám között – mondta Orbán Viktor kormányfő hétfőn Hanoiban, a Nguyen Xuan Phuc vietnami miniszterelnökkel folytatott tárgyalását követő közös sajtótájékoztatón.

A magyar miniszterelnök kifejtette: hazánk azért választotta Vietnámot térségi stratégiai partnerének, mert hosszú ideje jó a diplomáciai együttműködés a két ország között, továbbá mert mintegy háromezer olyan vietnámi állampolgár van, aki az iskolai képzettségét Magyarországon szerezte, Magyarországon pedig él egy becsületes és szorgalmas családokból álló többezres vietnámi kolónia. Azt is kiemelte, hogy stratégiai elemzők szerint a következő harminc évben Vietnám lesz a világ egyik leggyorsabban fejlődő országa.

A miniszterelnök négy olyan területet is megjelölt, ahol Magyarország jól tudna segíteni Vietnámnak: ilyen az egészségügyi ipar, a vízgazdálkodás és vízipar, az informatika, valamint a mezőgazdaság, különös tekintettel az élelmiszer-biztonságra. Külön kiemelte: megállapodás született arról, hogy Magyarország kórházat épít Vietnámban.

Orbán Viktor beszámolt arról, hogy évente – az eddigi 100 helyett – 200 vietnami diák tanulhat majd ösztöndíjjal Magyarországon, amivel „biztosított” a két ország kapcsolatának jövője.

A kormányfő elmondta: az általa vezetett politikai-üzleti delegáció azzal a céllal érkezett Hanoiba, hogy kifejezze Magyarország tiszteletét és elismerését Vietnám iránt, valamint hogy új fejezetet nyisson a két ország kapcsolatában. Végül hivatalos budapesti látogatásra hívta vietnámi kollégáját.

A vietnámiak is nagyra tartják a két ország kapcsolatrednszerét

Nguyen Xuan Phuc sajtónyilatkozatában arról beszélt, hogy országa nagyra tartja a magyar-vietnámi kapcsolatrendszert. A mostani tárgyalást sikeresnek minősítő vietnámi miniszterelnök emlékeztetett, hogy a két ország barátságának több évtizedes múltja van, a hétfői megbeszélésen pedig kijelölték a kétoldalú kapcsolatok fejlesztésének stratégiai területeit.

Nguyen Xuan Phuc megköszönte, hogy Magyarországon kedvező feltételeket teremtettek az ott élő vietnámi kolóniának a beilleszkedésre a magyar társadalomba.

Több kétoldalú megállapodást is aláírt a magyar és a vietnámi fél

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter egy újabb, átfogó kötött segélyhitelprogramról írt alá keretmegállapodást. Ezzel kapcsolatban a miniszter magyar újságíróknak elmondta: Magyarország és Vietnám között már lebonyolítottak két sikeres kötött segélyhitelprogramot, ezek egy víztisztítómű és egy tartományi népesség-nyilvántartási rendszer kivitelezését foglalták magukban. Erre alapozva indult meg egy egészségügyi témájú kötött segélyhitelprogram, amelynek keretében Can Tho városában 60 millió euróból 500 ágyas onkológiai kórházat épít Magyarország – ismertette, hozzátéve, hogy hétfőn az Eximbank aláírta az erről szóló finanszírozási szerződést.

A miniszter közölte: a vietnámi gazdaság bővülését, igényeit, valamint a nemzetközi szinten is versenyképes magyar iparágakat látva most az a döntés született, hogy egy minden eddiginél nagyobb és átfogóbb kötött segélyhitelprogramot indít Magyarország, immár 440 millió euró értékben. Ebben eddig 11 vietnámi projekt megvalósításáról állapodtak meg, köztük öt vízgazdálkodási – egy víztisztítómű, egy vízerőmű, valamint városi csatorna- és vízhálózatok modernizálása, illetve építése – és négy egészségügyi projektről, utóbbi három általános és egy szülészeti-nőgyógyászati kórház építését foglalja magában. A fennmaradó két beruházás közül az egyik egy radioaktív sugárzást mérő rendszer kiépítése, a másik pedig az elektronikus személyi igazolványok bevezetésére vonatkozó projekt – részletezte.

A hitelprogram mellett több tárcaközi megállapodás is született: Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter pénzügyi, Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter mezőgazdasági, Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter pedig információtechnológiai tárcaközi megállapodást kötött. Varga Mihály emellett egy szakképzési együttműködési megállapodást is aláírt.

Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára oktatásimunkaterv-módosítást és kulturális tárcaközi munkatervet látott el aláírásával.

A miniszterelnök programja helyi idő szerint délután magyar-vietnámi üzleti fórummal, majd államfői és házelnöki találkozóval folytatódik.

(Borítóképünkön Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Nguyen Xuan Phuc vietnami kormányfő a vietnami elnöki palotánál tartott fogadási ünnepségen Hanoiban.

Forrás: MTI / EPA / Luong Thai Linh)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában