Olvasó

2012.07.13. 04:05

A korhatár az korhatár

A Demokratikus Koalíció (DK) tegnap lemondó nyilatkozatokat osztott szét a képviselők között. Tartalma az volt, hogy aki elmúlt 62 éves, vagyis érvényes lenne rá a jelenleg hatályos öregségi nyugdíj, az adja vissza mandátumát és ezentúl csak a pálya széléről szurkoljon.

Kozma Gábor

No persze a DK tudta, mi az igazi poén. A kormány ugyanis több kérdésben köti az ebet a karóhoz, ha a munkavégzés és a nyugdíjkorhatár kapcsolatrendszere kerül szóba. Mondjuk az igazságszolgáltatás esetében, amikor is a korábbi 70 év helyett most több száz bíró kénytelen 62–65 évesen (a rájuk éppen irányadó nyugdíjkorhatár tekintetében) visszavonulni. Ezt nemcsak a DK, hanem más ellenzéki pártok is ellenzik.

Másrészt a szigorúság vonatkozhat (tervezetben) a közalkalmazotti rétegre, közte a tanárokra, az orvosokra, múzeumi, levéltári dolgozókra és másokra. De itt már puhulás esete forog fenn, hiszen nagy tömegről van szó, azonnali kiesésük súlyos gondokat okozna.

A parlamentben kiosztott nyilatkozat, ha komolyan vennék, szinte lefejezné a KDNP-t, de ritkítaná az MSZP sorait is. A legjobban az LMP és a Jobbik jönne ki belőle, mivel ők többségükben fiatalok. Egy biztos, politikailag a kétharmad is nyugdíjba vonulhatna.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!