Olimpia

2012.06.26. 14:10

London 2012: újabb négyes válogatót szeretne Sík, Vereckei, Boros és Bozsik

Sík Márton, Vereckei Ákos, Bozsik Gábor és Boros Gergely elkeseredetten fogadta Storcz Botond szövetségi kapitány keddi döntését, miszerint a zágrábi Európa-bajnokságon ötödik helyezést elért Tóth Dávid, Kammerer Zoltán, Kulifai Tamás, Pauman Dániel összeállítású 1000 m-es kajaknégyes indulását javasolja a londoni olimpián.

MTI

Az ebben a számban kétszeres ötkarikás aranyérmes Vereckei és társai egy újabb válogató kiírását kérik a szakembertől és a szövetségtől. Storcz ugyanakkor máris jelezte: nem ír ki újabb versenyt, ragaszkodik a döntéséhez.

"Szeretnénk, ha a lehető legkésőbbi időpontban, azaz az olimpiához a legközelebb összemérhetnénk a tudásunkat Tóthék egységével. - nyilatkozott az MTI-nek Sík Márton. - És teszünk egy kijelentést is: ha kijutunk Londonba, vállaljuk, hogy az első hat között végzünk. Amennyiben ez nem sikerül, és mondjuk csak a 7-8. helyen végzünk, az állami jutalmunkat, plusz fejenként egymillió forintot befizetünk a szövetség kasszájába."

Sík elmondása szerint a négy kajakos már a két héttel ezelőtti négyes válogató előtt kérte, hogy elindulhasson a versenyen, de mivel Boros és Bozsik csak nyolcadik lett korábban párosban, ők nem szállhattak vízre azon a futamon.

"Idén két versenyt nyertem 200 méter párosban, amely szintén olimpiai szám, csak éppen nem élvez prioritást. Ennek ellenére úgy tűnik, mégis itthon maradok és nem mehetek Londonba" - jegyezte meg Sík Márton, aki négy éve, Pekingben vezérevezőse volt az ötödik helyen végzett magyar férfi négyesnek.

Magyarország a lehetséges nyolcból hét kvótát gyűjtött férfi kajakban, s a szövetségi kapitány döntése értelmében - az eredményességet szem előtt tartva - csak K-2 és K-4 1000 m-en, valamint K-1 200 m-en indít majd hajót ebben a szakágban a játékokon. K-1 1000 méteren és K-2 200-on nem.

Az ősszel elfogadott válogatási elvek szerint a négyes válogatót megnyert egységnek az automatikus kvalifikációhoz a dobogón kellett volna végeznie a múlt heti kontinensviadalon. Storcz Botond ugyanakkor úgy határozott, hogy az ötödik hely ellenére sem változtat az egység összetételén, s ez a csapat utazhat a brit fővárosba.

"Sem a szegedi válogatóversenyeken, sem az Eb-n nem láttam ugyanis olyan férfi kajakost, akinek a teljesítménye hiányozna a négyesből" - indokolta döntését a Magyar Kajak-Kenu Szövetség keddi közleményében a szakember, aki három olimpiai bajnoki címéből kettőt ebben a számban szerzett.

"Tavaly október végén elfogadta az általam kidolgozott felkészülési programot az elnökség és a szakmai bizottság is. Ebben az szerepelt, hogy ha nem szerzünk több kvótát a már meglévő héthez, akkor azokban a számokban indulunk az olimpián, amelyekben indulási jogokhoz jutottunk, és a K-2 és K-4 1000 méter tekintetében nincs duplázás. - mondta az MTI érdeklődésére Storcz. - Sík Márton Beé Istvánnal csak hetedik lett a májusi, poznani pótkvalifikációs versenyen K-2 200 méteren, azaz nem szereztek kvótát. Ettől függetlenül mindketten elindulhattak volna a négyes válogatón, nem Borossal és Bozsikkal, másokkal. Nem tették."

A szövetségi kapitány úgy fogalmazott: a Tóth, Kammerer, Kulifai és Pauman alkotta négyesnél jelenleg nem lát jobb megoldást, és szerinte ez az egység pontszerző lehet, azaz az első hat között végezhet Londonban.

"Nem írok ki újabb válogatót" - jelentette ki Storcz Botond.

TOVÁBBI OLIMPIA-HÍREK ITT!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!