Olimpia

2009.11.13. 02:45

Nem csak mi, az autó is fázik

Dunaújváros - Télen nem csak az ember, az autó is fázik. Ahhoz, hogy biztonságosan tudjunk útnak indulni, egy jó akkumulátor, fagyálló ablakmosó folyadék minimum szükséges.

Szigeti Sándor

Az autónak is szüksége van némi odafigyelésre, gondoskodásra, különösen igaz ez a téli hónapokban. Ilyenkor gyakran  éri a reggel útnak indulót az a kellemetlen meglepetés, hogy gyújtáskor a kedvenc járgány csak keheg-köhög, erőlködik, de nem indul.
- Már a kemény mínuszok megérkezése előtt érdemes elvinni az autót egy úgynevezett terheléses akkumulátor vizsgálatra. Télen több erő kell az átfagyott motor beindításához és felmelegítéséhez  -mondja Kiss Levente.

A Magyar Autóklub Dunaújvárosi Műszaki Állomásának vezetője szerint a fagyálló folyadék feltöltése ugyanilyen fontos a téli időszakban:  Ha a motorban, vagy a hűtőrendszerben  megfagy a víz, a térfogata tágul és szétnyomja a különböző fémalkatrészeket. Ilyenkor általában már csak a teljes motorcsere segít, ami nem éppen olcsó mulatság. A fagyállón tehát nem szabad spórolni  -figyelmeztet a szakember.
- Nyáron sokan csapvizet használnak ablakmosó folyadékként. A vízkő egyrészt eldugaszolhatja a szélvédőmosó furatait, másrészt télen egyáltalán nem hatásos. A víz ugyanis ráfagy a szélvédőre, a lapátok nem tudják letakarítani, és ez  akadályozza a kilátást. Fagyálló folyadékra tehát itt is szükség van. Fontos, hogy télen ne kapkodjuk el az elindulást, az autóban lévő olaj ugyanis megdermedhet, és hideg indítás esetén nem tudja megvédeni a motort és az alkatrészeket a kopástól, aminek megint csak javítás a vége - mondta Kiss Levente.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!