Bulvár-celeb

2022.10.03. 15:28

Meglepő tanulmány! Ez az oka, hogy nem találnak ránk az idegen civilizációk

Idegen civilizációk bizonyosan vannak, csak éppen nem találnak meg bennünket - állítja tanulmányában Eamonn Kerins, a Manchesteri Egyetem csillagásza.

Forrás: Shutterstock

Azt már egyre kevesebben gondolják, hogy mi emberek ezen a kis porszemcsén, amit Földnek hívunk, teljesen egyedül volnánk a világegyetemben. Csak éppen eddig nem jött létre semmiféle bizonyított találkozás idegen bolygóról származó lényekkel - írja a Metropol.
Eddig minden találkozásunk a sci-fi műfajában tartozott, legyenek azok könyvek, vagy jobbára filmek, mint például az 1977-es Spielberg film, a Harmadik típusú találkozások vagy épp Denis Villeneuve-től a 2016-os Érkezés.

Most Eamonn Kerins, a Manchesteri Egyetem csillagász adjunktusa tett közé egy elgondolkodtató tanulmányt, melynek lényege, hogy idegen civilizációk számára a Föld kihívást jelentő cél lehetne, de… És bizony ott az a de.

A csillagász szerint ugyanis idegen civilizációk bizonyosan léteznek, csak éppen, legyenek bármilyen fejlettek nem találnak meg bennünket. Úgy tűnik kicsi egy hely ez a Föld, olyannyira kicsi, hogy amikor űrteleszkópokról figyeljük saját magunkat, kétszer is meg kell nézni a felvételeket, mire az ember meglátja a fotón saját lakóhelyét. 

Kerins szerint a Föld annyira jól ledugott helyen van, mintha egy óriási zsúfolt raktárban egy szem gyöngyöt próbálnánk megtalálni.

Egy idegen civilizáció azonban úgy tűnik kizárólag véletlenül bukkanhat ránk, mert annyira jól el vagyunk rejtve az Univerzum egy eldugott sarkában. 

A tanulmány szerint a Föld túl közel van a Naphoz ahhoz, hogy távoli megfigyelők lássák. A bolygók keresése során a tér megfigyelésére az alkalmazott rendszer a tranzittechnika, de a Föld esetében ez nem lenne hatékony, ugyanis a Föld nem más, mint egy vakfolt. Lakóhelyünk 27 000 fényévre van a galaktikus központtól.

Mindez tehát azt jelenti, nem tehetünk mást, meg kell várnunk, amíg a földönkívüliek olyan technológiát fejlesztenek ki, amely lát minket. Ahhoz ugyanis, hogy kíváncsian barátkozó idegen civilizáció meglátogathasson bennünket, egy nagyon fontos dolog hiányzik: egyelőre úgy tűnik még nem vagyunk felfedezve. Az már persze teljesen más lapra tartozik, hogy ez vajon jót vagy rosszat jelent.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!