múltidéző

2021.07.21. 11:00

Fejér évfordulós emlékei július 21-én

Sorozatunk, a Fejér évfordulós emlékei, a sok-sok évvel ezelőtt történt eseményeket gyűjti egy csokorba, amelyek anno megjelentek a Fejér Megyei Hírlap hasábjain.

Héjj Vivien

Egy híján harminc

Fél évszázaddal ezelőtt címlapunkon hoztuk a hírt: diplomaosztó ünnepséget tartottak a Gép- és Híradásipari Szakközépiskola dísztermében. A Bánki Donát Műszaki Főiskola kihelyezett gépgyártástechnológia szak huszonkilenc frissen végzett hallgatója kapta meg üzemmérnöki diplomáját. A főiskolai szintű oktatás négy évvel korábban, 1967-ben kezdődött Székesfehérváron. Az esti tagozat hallgatói napközben a helyi és környékbeli üzemekben dolgoztak, heti három alkalommal, tizenöt órára ültek iskolapadba. Négyéves tanulás után három tárgyból tettek vizsgát: szerszámgépek, képlékeny alakítás és forgácsolás elméletből.

Lakótelep az Öreghegyen

„Az idén április 12-én, a KISZ Székesfehérvár városi küldöttgyűlésen Seres József, a városi tanács elnöke átadott egy tervezetet a KISZ-bizottságnak, melyben összefoglalták egy ifjúsági lakótelep felépítésének lehetőségeit, annak feltételeit” – elevenítette fel a Fejér Megyei Hírlap 40 évvel ezelőtti lapszáma.

A székesfehérvári tanács az Öregyhegyen, a Bártfai – Nyitrai tömbbelsőt jelölte ki a 240 építendő lakás helyének. A négylakásos, kétszintes épülettömbökben egy lakást – tetőtér beépítése nélkül – 72 négyzetméteresre terveztek. A otthonra igényt tartó fiataloknak az építkezéshez 80-100 ezer Ft közötti összegű induló tőkével kellett rendelkezniük.

Kard, dorong, revolver

A mezőfalvi Rómeó és Júlia történet főszereplői ezúttal nem a szerelmespár, hanem felmenőik voltak. Húsz évvel ezelőtt írtuk meg, hogy a fiatalok vonzalmát a két család nem nézte jó szemmel, s emiatt robbant ki a háború a mezőfalvi vendéglátóipari egység előtt. A kiabálás és verekedés nagyjából egy órán át tartott. Mindkét fél részéről jött az erősítés, így rövidesen nyolcvan-száz ember ütötte egymást a nyílt utcán vasdoronggal, kaszákkal. A helyszínre érkező rendőrség figyelmeztető lövést is leadott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!