Arcanum

2022.11.17. 19:00

Fejér megye évfordulós emlékei

Káldor András

Számvevőséget vissza

Visszahelyezik a vármegyei számvevőségeket. Évekkel ezelőtt a vármegyei számvevőségeket és gyámpénztárakat államosították. Ez az intézkedés azonban, úgy látszik, nem bizonyult jónak. Most, mint értesülünk, a pénzügyminisztériumban már el is készítették azt a javaslattervezetet, amely szerint a volt vármegyei számvevőséget célszerűségi szempontból az alispáni hivatalok mellé helyezik és így azok a belügyi tárca kötelékébe fognak tartozni. írta a Székesfehérvár és Vidéke 1910. november 17-én.

Elítélték a sokszoros lakásfeltörőket

Öt nagyváros, Székesfehérvár, Kecskemét, Szolnok, Veszprém és Dunaújváros lakótelepi családjait tartotta csaknem egy esztendőn át rettegésben az a betörő páros, akiknek perében első fokon most hirdetett ítéletet a Székesfehérvári Városi Bíróság. A per tanúsága szerint a büntetett előéletű Kassai László törteli lakos csaknem „tökéletes” módszert dolgozott ki az egyszerű hengeres ajtózárak felnyitására, társával Hegedűs Ilonával. Miközben Dunaújvárosban látszólag a tisztes, dolgos emberek életmódját élték, az országot járva betörések sorozatát követték el. Legszívesebben a tízemeletes lépcsőházakban „dolgoztak” minden városban, olyan időpontot választva, amikor a lakótelepi épületek általában néptelenek szoktak lenni. Míg Hegedűs Ilona a lépcsőházban falazott, azaz vigyázott, nehogy valaki véletlenül tetten érje tettestársát, a férfi percek alatt felnyitott három-négy lakást. A bíróság Kassai Lászlót 5 évi, Hegedűs Ilonát 3 év 6 hónapi börtönnel büntette. – írta a Fejér Megyei Hírlap 1988-ban.

Gyűjtés

Eddig 2600 forinttal járultak hozzá a Pusztavámi Szénbánya dolgozói a Fejér megyei gyermekház felépítéséhez. Martonvásár község dolgozói 565 forintot küldtek be az elmúlt héten. A Vadásztölténygyár asszonyai vasárnap táncmulatságot rendeznek, amelynek bevételéből ágyneműt vesznek a gyerekeknek. – tudtuk meg a Fejér Megyei Hírlap 1957. november 17-i számából. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!