Arcanum

2022.10.21. 11:00

Fejér megye évfordulós emlékei

Bagotai Zsanett

Iszonyú szerencsétlenség Inotán

A Puszta-Inotán levő Pick és Fried-féle nagy szeszgyár gőzkazánja szerdán reggel, és midőn a munkások már javában foglalatoskodtak körűle, egyszerre iszonyú dörejjel szétrobbant s a száz darabban szétrepedt kazán négy munkást úgy talált, hogy kettő azonnal szörnyet halt, kettő délig vívódott a halállal s aztán ezek is kiadták lelküket. Nehány munkás könnyebb sérülést kapott. A Suár községből gyorsan előhívott orvos csak a szerencsétlenül járt négy munkás halálát konstatálhatta. Mindannyia családos volt. A szerencsétlenség oka vétkes vigyázatlanság - számolt be a szörnyű hírről az 1882-es október 21-ei Székesfehérvár és Vidéke. 

A székesfehérvári Vörösmarty-szobor

Az 1882-es Székesfehérvár és Vidéke csütörtök esti számában keserűen panaszkodik a fölött, hogy a székesfehérvári Vörösmarty-körnek csak a második kategóriába osztott szobrok közül jutott egy, a Margó Ede által mintázott szobormű, míg más egyesületek a legjobbaknak ítélt öt első pályaművekből kaptak.

Hová lett a szappanos víz?

Mohától tíz kilométernyire teljesen szárazon éktelenkedik a bodajki tó medencéje: fű és nád zöldell az alján. Pár évvel ezelőtt sokat dicsért kristálytiszta víz hullámzott itt. Bodajk lakosai érthetően sajnálják kedves tavukat, bár nem tűnt el hasztalanul. Szintjének süllyedése a bányaművelést szolgálja: a vízszint csökkenéséért cserébe a föld ásványi kincsekkel fizet. És kincs maradt a mélybehúzódott víz is: Fehérvár jó ivóvízellátásának biztosítéka, a jövő egyre többet érő víztartaléka  - olvashatták az 1972-es Fejér Megyei Hírlap hasábjain a megyeiek. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!