Fejér évfordulós emlékei

2022.08.05. 13:00

Épült a kőolajvezeték és a Millenniumi Emlékmű

A frissen kiépült Barátság Kőolvajvezeték kápolnásnyéki teendőiről szólt az újság 60 évvel ezelőtt. 50 éve pedig éppen a helyére tették a Millenniumi Emlékművet Székesfehérváron.

FMH

A Barátság Kőolajvezeték épp kiépült, sőt mi több, Kápolnásnyékhez is van köze – írja 1962. augusztus  5-én a Fejér Megyei Hírlap: „Több mint három hónapja, hogy elkészült a Szovjetuniót Csehszlovákiával, Lengyelországgal, a Német Demokratikus Köztársasággal, valamint hazánkkal összekötő Barátság kőolajvezeték magyarországi szakasza…” Az áll benne, hogy „ Hónapokon keresztül szakadatlan nyomáspróbáknak vetették alá a hazai olajjal megtöltött csőrendszert, kipróbálták továbbá az időközben teljesen befejezett szivattyúállomásokat és a kápolnásnyéki tartálytelepet, valamint töltőállomást is…”

Tíz évvel később pedig a székesfehérvári Millenniumi Emlékművet építették éppen. Az 1972. augusztus 5-i lapszámban található fotón a munkások épp teszik helyére az alkotást – talán felismeri valaki rajta magát, esetleg rokonát? A tudósítás szerint „A dombtetőn három merészen karcsú és merészen ferde oszlop nyújtózkodik az ég felé. Amint megcsillan rajtuk a napfény, olyanok, mint három meztelen penge... így fest a fehérvári millenniumi emlékmű távolról. (…) Kalló Viktor szobrász és a fehérvári származású Skoda Lajos építész közös alkotása szárnyalóan könnyednek hat. Ez a könnyedség azonban harminc tonna súlyú: ennyit nyom az emlékmű…” A tudósítás azt is elárulta, hogy az emlékművet összeszerelő és felállító munkások Nemes Károly brigádjához tartoztak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!