Múlt

2022.01.19. 21:00

Fejér évfordulós emlékei január 19-én

Déri Brenda

Kisarasznyi vastagságú jég a Velencei-tavon 

Szinte alig hiszem el, amit napra pontosan ötven évvel ezelőtti lapszámunkban olvasok a Velencei-tó „vastagra hízott jégpáncéljáról”. Az akkori igen tartós hidegben ugyanis 12-13 centiméter vastagságúra fagyott a tó felszíne. Így indokoltnak látszott, hogy a szokásos nádvágás idején a szakemberek előkapják a jégvágókat is. 

– A Velencei-öbölben jégre szálltak a jégvágók is: szerszámaikkal hatalmas táblákat hasítanak ki a tó jegéből, s feltöltik velük a halászati termelőszövetkezet négy jégvermét – írtuk. 

 

Hatszáz férőhelyes a bicskei iskola 

Manapság nagy dolognak számít, ha egy vidéki település általános iskolájában 600 diáknak tudnak oktatást biztosítani. Bicskén negyven éve esett át a helyi oktatási intézmény egy jelentős fejlesztésen, mely a már fent említett férőhelyszámot eredményezte. Az iskolában 16 tantermet, négy napközis foglalkoztatót, tornatermet, műhelyeket, könyvtárt és úttörőszobát létesítettek. 

 

Hazánk legkisebb madara lett 

1990. január 19-én megjelent lapunk egyik cikke arról számol be, hogy megdőlt az az állítás, miszerint az ökörszem Európa és egyben hazánk legkisebb madara. Míg az ökörszem testsúlya 6–10 gramm közé tehető, addig a sárgafejű királyka csak 5–6 grammos. Röptében akkorának tűnik, mint egy nagyobb rovar. Tollszíne szürkészöld, fején élénk sárga sáv húzódik, mely elöl citromsárga, hátrébb narancsos színezetű. Fészkét fenyőkre építi, tojásai borsószem nagyságúak. Ősszel és télen kóborol, kertekben, parkokban. Itthon jelenleg a védett fajok listáját erősíti.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!