visszatekintés

2021.01.22. 13:15

A megye évfordulós eseményei

Borsányi Bea

Indul a védőoltás

Hatvan évvel ezelőtt, január 22-én címlapon jelentették be, hogy az Egészségügyi Minisztérium január 26. és 31. között kezdi meg a gyermekbénulás elleni védőoltások beadását az 1958. január 1. és az 1960. november 30. között született gyermekeknek. A Fejér Megyei Hírlap szóban forgó cikkében azt is hangsúlyozták, hogy az oltás azért fontos, mert amíg a két utolsó járványos esztendőben – 1957-ben és 1959-ben – 2334, illetve 1830 bénulással járó megbetegedés volt, addig 1960-ban a bejelentések száma a negyvenet sem érte el. Az oltás nem járt szúrással, a vakcinát egyszerűen csak a pici teájába kellett belecseppenteni.

Napkollektorgyártás

Húsz évvel később, 1981-ben ezen a napon arról számolt be az újság, hogy a székesfehérvári Könnyűfémműben hamarosan napkollektorok gyártásába kezdenek, méghozzá a Barcsi Építőipari Szövetkezeti Közös Vállalatnál dolgozó Meszlényi Zoltán és Szabó György találmánya alapján. A cikk arra is felhívta a figyelmet, hogy magánszemélyek érdeklődésére egyelőre nem tarthatnak számot, mivel a vízmelegítő kollektorok irányára 7–8 ezer forint, a helyiségeket fűtő kollektoroké pedig 10–12 ezer.

Téli vásár mindenhol

Harminc évvel ezelőtt is sokan várták az év eleji leárazásokat, amelynek időszaka a Hírlap tanúsága szerint január második felében kezdődött és február elejéig volt lehetőség alacsonyabb áron hozzájutni egyes árucikkekhez. 1991ben a legnagyobb választék télikabátból, dzsekiből, csizmából és téli ruhaszövetből volt. A Fehérvár Áruházban, a Centrumban és a dunaújvárosi Kék Duna Áruházban is 20–40 százalékos kedvezménnyel juthattak hozzá a téli holmikhoz a vásárlók.

Meghalt a király

Ugyan nem megyei esemény volt, de az egész országot megrázta 2001-ben Zámbó Jimmy halála, akinek a temetéséről a Hírlap is hosszabban számolt be január 22-i lapszámában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!