Mór

2013.03.26. 16:34

Illés József, az amatőr botanikus trófeáiból nyílt kiállítás

Illés Józsefről, aki lefotózta, katalogizálta, az interneten közkinccsé tette a község, Kincsesbánya számtalan vadvirágát, már írt lapunk. Kiállítását Szatzker Csaba ajánlja az alábbiakban olvasóink figyelmébe.

B. Kiss László

"Többéves gyűjtő és kutató munkájának megkoronázásaként fotókiállításon mutatja be Kincsesbánya vadvirág kincseit Illés József nyugdíjas mérnök. A kiállításon olyan vadvirág kuriózum is látható, mely az elmúlt öt évben csak egyszer borult virágba, de láthatunk itt mérgező és gyógynövényeket is az igazán igényes fotókon.  Naponta akár többször is találkozhatunk vele, amint Burkus kutyájával, a vállán cipelt értékes fotós felszerelésével rója az utcákat. Azt már kevesebben látják, amint beveti magát a környék ismert és ismeretlen erdeibe is.

Nagy és őszinte  érdeklődés kísérte a kiállítás pénteki megnyitóját (Fotó: Lőrincz László)

Amikor a településre költözött, először csak a virágok szépségéért fotózta őket, aztán később amikor már jelentős anyaggal rendelkezett, elkezdte rendszerezni őket, és tudatosan bújta a szakirodalmat is. Hosszú évek kitartó munkájával jutott el arra a pontra, hogy anyagát - Kincsesbánya vadvirágait  - rendszerezve a kincseslap.hu keretein belül ország-világ elé tárhatta.  Nem mondja, de tudom, nálam is landolt jó néhány e-mail ez ügyben  - az anyagát már forrásként is használják itthon is, külföldön is.

Nem csinál abból sem nagy ügyet, hogy mindezt  helyben oktatja is, a kincsesi  iskolásoknak a tananyagba építve tanítja a természet szeretetét, a vadvirágok ismeretét, és az is természetes, hogy a kiállításához kapcsolódóan a vadvirágokról ismeretterjesztő beszélgetős fórumot tart.

A kiállítás a Kincs Kultúra Sport egyesület szervezésében, az intézmény vezetője, Murányi Mariann hathatós segítségével jött létre a Művelődési Házban. A március 22-i megnyitót követően április 7-ig lesz látható. Előre egyeztetett időpontban Illés József természetesen szívesen vezeti végig az érdeklődőket a kiállításon. A kiállítás megnyitója alkalmából  Szolga Ferenc ásvány és őskövület válogatása is látható volt. "

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!