Mezőszilas

2015.07.10. 15:19

Mezőszilas – A leborki kapcsolat

Mezőszilas – A partnertelepülési kapcsolat tízéves, a civil szervezetek alulról építkeztek, kultúrára és barátságra szövetkezve. Lengyel küldöttség vizitált a napokban a Mezőföldön.

V. Varga József

A Németh László Kulturális és Ifjúsági Egyesület lengyel barátokra lelt tíz esztendeje. A 2005-ös nyári művészeti fesztiválra ötventagú kulturális delegáció érkezett Mezőszilasra Lengyelország északi részéről, Lebork városából. Kórus, néptánccsoport, zenekar és színjátszók. A kapcsolat a kultúrára épült, és fejlődött tovább; éppen egy évtizede, hogy megkötötték a partnertelepülési megállapodást.

Repül az idő! – állapította meg a magyar egyesület és a lengyel együttes vezetője. Horváthné Gogán Jolán és Wieslawa Wojciechowicz tíz éve bábáskodik a magyar –lengyel barátság fölött. Generációk jöttek és mentek, de a két hölgy ma is fáradhatatlan motorja a kontaktusnak. Így megy ez – vallják. Hittel, szívvel és lélekkel! És persze a hűséges társakkal, önkéntes segítőkkel, támogatókkal karöltve.

A harmincnégy tagú lengyel küldöttség öt napot töltött Mezőszilason (a Balatonnál és Budapesten is megfordultak), a Lebork Ifjúsági Együttest ezúttal a mazsorettek és a látványtáncosok, illetve a fúvósok képviselték.

A búcsúgálán megtelt a Németh László Könyvtár udvara, a fellépőket a nagyérdemű biztató tapsa köszöntötte. Fellépett a szilasi kötődésű Adrián Imre musicalénekes és a lajoskomáromi Ördögkerék néptáncegyüttes Szakállas László vezetésével. A helyi kulturális egyesület táncos csoportjait (melynek a legfiatalabb tagja három-, a legidősebb pedig hatvanöt éves) a leborki formációk követték.

A képviselő-testület díszoklevelét Pethes Pál alpolgármester adta át Kinga Korda vezetőtáncosnak, a díszes diótortát Füll Margit készítette.

Mindkét település küldöttsége négy-négy alkalommal vizitált már barátaiknál. Amint Jolán és Wieslawa megfogalmazta: Mezőszilas és Lebork élő kapcsolatának legerősebb összetartó kapcsa a személyes barátság, az önzetlen szeretet. És ez nem fogy el...

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!