Mezőföld

2016.06.26. 16:40

Nézzünk szembe félelmeinkkel!

Kishantos - Az előadó tabukat döntött, olyan témákról beszélt, melyekről leginkább szemérmesen hallgatunk. Méghogy az orvoslásnak létezik sötét oldala? Igen, létezik.

V. Varga József

Csodaszerekben bízunk (hiszünk), mert félünk. Először a félelmeinkkel kell szembenéznünk! - az ismert gyógyszerkutató nem kertelt.

A Mezőföld Népfőiskolai Társaság izgalmas kalandozásra hívta szombaton az érdeklődőket az illatok világába, valamint az orvoslás történetének sötét oldalára.

Kalauzunk Mikulásik Endre gyógyszerkutató doktor, címzetes egyetemi docens volt. Délelőtti előadásában a parfümgyártás illatanyagainak felépítéséről és a nyersanyagok eredetéről szólt, bepillantást nyertünk az illatok kialakításának technológiai lépéseibe, és példákat is kapva az egyes kompozíciókra.

Mikulásik Endre: Vigyázzanak a bevésésre, az agymosásra! Ha kérdésük van, zaklassanak bátran Fotó: V. Varga József

Ahogy kint egyre magasabbra hágott a Nap, a kúria egyébként is kellemesen hűvös nagytermében egyre jobban elmerültünk a rémséges dolgok borzongató poklában.

Szembesültünk azzal, hogy a gyógyászati tevékenység hátterében milyen sötét célokra is használták fel az adott kor tudományos eredményeit a történelem folyamán. Kimondottan mérgekről és hatástalan növényi és szakrális panaceákról, csodaszerekről beszélt a kutató, eseteket sorolva, s felvetve egyúttal a tudatmódosító szerek kettős megítélését is.

Az emberi balgaságnak (nem ezt a szót használta) nincs határa - szögezte le végül Mikulásik Endre. Próbáljunk meg gondolkodni!

Címkék#Kishantos

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!