Mezőföld

2009.07.16. 02:28

Csatornatöltelék az üzemben

Sárvíz - Újabb próbatétel előtt áll a szennyvíztisztító üzem, megkezdődhet a valódi tesztelés, ha elérik a harmincszázalékos rákötést. Ennyi terhelés minimálisan szükséges.

Miskei Anita

Hamarosan teljes üzemben működhet a kistérség szívében épített szennyvíztisztító. Az Organica VWS által épített és üzemeltetett rendszernek ugyan próbaüzeme már volt, azonban akkor még csak arra kaptak választ a kivitelezők és a Fejérvíz Zrt. szakemberei, hogy a rendszer működik. Ugyanakkor mindeddig terhelés alá még nem vonhatták, valódi szennyvíz még nem kerülhetett a rendszerbe, mert a szennyvízhálózat kiépítése, üzemszerű állapota nem volt meg. Végül június végén abban állapodtak meg az érintett települések vezetői a szennyvízhálózat építőjével, hogy három ütemben fejezik be a beruházást, s ennek mentén kötik rá a hálózatot a szennyvíztisztítóra.

A több éve készülő csatornahálózat több nehézséget is okozott a településeknek, Kálozon, Soponyán, Sárkeresztúron és Abán gyakran járhatatlanná váltak az építés miatt az utak. Ráadásul a címzetes támogatás a beruházás összegének csupán töredékét adta, emiatt még nagyobb teher hárult a településekre. Azonban talán végéhez közeledik a beruházás, megvalósulhat a szennyvízhálózat. A munkálatok alatt időről időre türelmüket veszítették az itt élők, várhatóan szeptember végére elkészülhetnek. Az 5,5 milliárd feletti beruházásból nem csak a települések főbb utcáiba, hanem egészébe lefektették a hálózatot. A napokban a három szakasz közül az első határideje lejárt július 15-én, tegnap, így jöhet a valódi próbatétel, ha a rendszerbeli rákötöttség, s általa a terhelés eléri a harminc százalékot - tudtuk meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!